Aquest 3 d'octubre fa 5 anys del discurs més recordat de Felip VI, especialment a Catalunya, el que va suposar un abans i un després en el seu regnat i la seva relació amb el país. Dos dies després del referèndum d'autodeterminació, el monarca va trencar el seu habitual silenci (poques vegades fa discursos televisats més enllà dels tradicionals de Nadal o en circumstàncies com la pandèmia de la covid) i es va dirigir als espanyols per defensar la Constitució. Amb aquest, va conseguir indignar els catalans com mai havia fet abans, després que la policia espanyola provoqués centenars de ferits en el que hauria d'haver estat una jornada pacífica i a favor de la democràcia. I aquell dia, al Palau de la Zarzuela, no només va voler alliçonar als catalans independentistes, amb el discurs més dur que se li recorda, sinó que també va voler que la seva hereva, la princesa Elionor, fos present quan es va gravar aquell discurs, segons revela el diari El Mundo.
Un discurs molt polèmic
El 2017, Elionor tenia 11 anys (a punt de fer-ne 12) i va seguir en directe la gravació del discurs del seu pare, que es va emetre la nit del 3 d'octubre, després d'una altra jornada històrica en què el país es va aturar per reivindicar la victòria del sí en el referèndum de l'1-O. La princesa era davant del seu pare quan aquest va legitimar el 155, que s'acabaria aplicant setmanes després, en donar suport a totes les actuacions que fes el govern espanyol per defensar la unitat d'Espanya. Per això, es va batejar aquell discurs com el de l'"A por ellos". En aquell discurs, Felip VI va optar per no parlar en català, tot i que en alguna ocasió ha emprat la llengua del país, perquè volia que l'entenguessin tots els espanyols i el decorat escollit no podia ser més clar: un quadre del rei Carles III, que tot i que no es podia veure sencer durant el discurs, destacava un bastó de comandament, que aquí es va entendre com un símbol de la violència policial de només dos dies enrere, quan la policia va intentar evitar a cops de porra que els catalans poguessin votar. Elionor va ser present mentre el seu pare enregistrava el discurs i va veure com es van decidir tots els detalls perquè el missatge fos el més clar possible.
Segons recorda El Mundo, Felip VI hauria seguit amb "preocupació" la celebració del referèndum i davant del seu resultat, amb una gran victòria del sí i amb les imatges de la repressió policial (la majoria contra persones grans amb la cara plena de sang i indefenses davant les porres dels policies vinguts d'arreu de l'Estat per defensar la seva unitat) omplint les portades d'arreu del món i posant Espanya contra les cordes, va decidir parlar. Abans però, va demanar permís al llavors president Mariano Rajoy, que li va permetre gravar el discurs després de llegir el contingut. Va ser llavors quan va decidir que la princesa d'Astúries fos present durant el transcurs de la gravació, en el que considerava que seria una lliçó de per vida per a la seva filla, quan l'independentisme havia posat l'Estat contra les cordes. Així, Felip VI va decidir imitar el seu pare, Joan Carles I, en la nit del 23-F, quan va fer que el llavors hereu fos al seu costat durant la gravació del seu discurs la nit del cop d'estat.