L’exdegana de la Facultat d’Economia de la UB i històrica activista independentista, Elisenda Paluzie, ha defensat a Twitter proposar la investidura de Carles Puigdemont com a president, a més de recuperar la figura del conseller primer, que “hauria de correspondre a ERC”.
Paluzie creu que així s’obeiria “la voluntat de la majoria popular”, a més d’assegurar que Puigdemont té “dues legitimitats” per ser investit: d’una banda era el president previ “al cop d’estat del 155”, i de l’altra JuntsXCat va ser la primera candidatura independentista el 21-D.
No tinc cap informació de les converses entre els partits independentistes per acordar la presidència del Parlament, ni la investidura de la Presidència de la Generalitat. M'aventuro però a obrir un fil amb algunes reflexions (1)
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) 7 de gener de 2018
També sobre Puigdemont, la professora d’Economia de la UB té clar que “se l’ha d’investir sense la seva presència física” per evitar-ne la detenció, i assegura que la seva investidura seria una “derrota” i un “cop” a la imatge del govern espanyol.
A més aquesta ha estat la voluntat de la majoria popular. No s’ha volgut castigar els errors i s’ha donat suport a uns programes que renunciaven a la unilateralitat. La CUP, la més clara ha baixat. Ara cal recuperar la iniciativa el més ràpidament possible amb un nou govern (3)
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) 7 de gener de 2018
Com a hipotètic president des de Brussel·les, Paluzie creu que Puigdemont no podria fer “totes les feines”, així que proposa incloure la figura del conseller primer, que vindria a ser un “primer ministre” per coordinar el govern des de Barcelona. L’exdegana considera que a causa de l’“empat tècnic” electoral —JuntsXCat va treure 34 escons, mentre que ERC 32— la figura hauria de correspondre als republicans.
Ens cal posar-hi polítics amb experiència i cintura o bé juristes competents. A les llistes d’ERC hi veig perfils del 1er tipus (Maragall, Castellà,…) i a la de Junts per Catalunya del segon (Costa, Campdepadrós,…) (5)
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) 7 de gener de 2018
Pel que fa a la resta del Govern, Paluzie també defensa reafirmar Oriol Junqueras com a vicepresident, i que els diputats electes Joaquim Forn i Jordi Sànchez ocupin els seus càrrecs “sempre que es compti amb el vot a favor de la CUP per a la Mesa i per a la investidura”.
Atès que si torna serà immediatament empresonat, se l’ha d’investir sense la seva presència física. El reglament no diu explícitament q hi hagi de ser i les circumstàncies són excepcionals. La seva investidura seria una derrota i un cop a la imatge int. del govern espanyol. (7)
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) 7 de gener de 2018
En l’opinió de Paluzie, les majories parlamentària i de la Mesa de la Cambra són “essencials”. En el cas de la Mesa, considera un “error” incloure-hi encausats per l’1-O o per la declaració del 27-O, ja que "no es poden tenir en òrgans políticament sensibles parlamentaris condicionats per les seves estratègies de defensa”.
Amb 66 diputats es manté majoria en 2a volta. Els 4 diputats a l’exili haurien de renunciar a l’acta i el nou govern hauria de comptar amb ells, per a tasques que poden fer a BXL . No ens calen més presos. A Espanya no existeix justícia sinó venjança i voluntat d’humiliació. (9)
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) 7 de gener de 2018
La investidura de Puigdemont serà immediatament recorreguda i suspesa pel Tribunal Constitucional. Caldrà decidir què fer aleshores. En qualsevol cas, s’evidenciarà l’excepcionalitat i anormalitat de tot plegat, i l’alteració de les majories democràtiques per la repressió.(11)
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) 7 de gener de 2018
Per a la presidència del Parlament, l’economista dona els noms de “polítics amb experiència” com Ernest Maragall o Antoni Castellà, o bé “juristes competents” com Eusebi Campdepadrós o Josep Costa.