1. Observadors internacionals a l'Estadi

La delegació parlamentària internacional que farà "d'observador" el 27S  veurà el partit del Barça contra el Las Palmas, dissabte a les quatre de la tarda, des de la Llotja del Camp Nou. El vicepresident institucional del club, Carles Vilarrubí, farà de cicerone dels 15 diputats que vigilaran la contesa electoral, en una comitiva organitzada pel Diplocat. Els observadors seran: Gutto ap Owain Bebb (MP Gran Bretanya / Conservative and Unionist Party - ECR), Mark Demesmaeker (MEP / Flandes - Bèlgica / NVA - ECR), Simon Elo (MP Finlàndia / Perussuomalaiset PS - ECR), Jill Evans (MEP / Gal·les - Gran Bretanya / Plaid Cymru - GreensEFA), Bernhard “Felix” von Grünberg (RegMP Renània del Nord-Westfàlia - Alemanya / SPD - S&D), Mónica Edith Gutiérrez  (MP Argentina / Frente para la Victoria),  Colm Keaveney (MP Irlanda / Fianna Fáil - ALDE), Peter Luykx (MP Bèlgica / N-VA - ECR), Gérard Onesta (RegMP Migdia - Pirineus - França / Europe Écologie Les Verts - GreensEFA), Daniel Peña Fernández (MP Uruguai / Partido Nacional), Mark Pritchard  (MP Gran Bretanya / Conservative and Unionist Party - ECR), Sjúrður Skaale  (MP Dinamarca / Javnaðarflokkurin - S&D), Alyn Smith  (MEP / Escòcia - Gran Bretanya / SNP - GreensEFA), Bodil Valero (MEP / Suècia / Miljöpartiet de gröna - GreensEFA) i Gerald ZELINA (MP Àustria / Team Stronach).

2. Sarau amb la justícia

La justícia espanyola s'ha esverat aquest final de campanya en assabentar-se pel diari El País que es busquen 250 jutges per posar en marxa els tribunals d'una República catalana. Segons aquesta informació, el magistrat apartat de la judicatura per independentista, Santiago Vidal, estaria portant a terme una mena d'oposicions per encàrrec del departament de Justícia que dirigeix Germà Gordó. L'empipament de la judicatura ha estat de tal nivell que la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'ha reunit de manera extraordinària. Posteriorment, ha emès un comunicat en el qual es demanen explicacions i posen el crit al cel per aquest procés que, segons els jutges espanyols, desvirtua la Justícia.

3. El jutge del CNI, a la Junta Electoral

Pablo María Lucas Murillo de la Cueva és el magistrat de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem. A més, és el magistrat titular encarregat de donar permisos al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). Com que no té prou feina, és membre de la Junta Electoral Central, que en aquesta campanya ha pres decisions insòlites com considerar la Via Lliure un acte partidista i obligar TV3 a emetre mítings unionistes en directe per compensar. Per altra banda, el magistrat substitut del Suprem encarregat de vigilar el CNI és Julián Sánchez Melgar, penalista i ponent de la injuriada Doctrina Parot, tombada pel Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.

4. Portes giratòries dels coquins convergents

El 24 de setembre, tres dies abans de les eleccions, la diputada de Convergència al Congrés dels Diputats, Imma Riera, anuncia que plega. Pere Macias, portaveu de CDC al Congrés, reconeix la feina feta per Riera i manifesta que "qualsevol interpretació de la marxa d'Imma Riera que no sigui el que s'ha exposat no respon en absolut a la realitat, sinó que pretén perjudicar el procés electoral del 27S". Hores després, s'anuncia que Riera serà la directora de la Cámara de Comercio de España que presideix José Luis Bonet, de Freixenet, significat empresari contra la independència.

5. Empresaris de Catalunya amb un pa sota el braç

La patronal espanyolista Empresaris de Catalunya va repartir una barra de pa en el seu darrer happening. De fet, l'anunci promocional de la patronal contra la independència porta per títol Ens hi juguem el pa. Però en aquesta vida res és casual. Josep Bou, president de l'entitat, és el propietari de Panaderías Bou. Seran unionistes, però la pela és la pela.

6. Rakosnik en té la culpa

La darrera teoria de la biosfera mediàtica unionista és que Artur Mas s'ha tornat independentista per culpa de la seva dona. Així ho explica Emilio Pérez de Urigüen a la revista OneMagazine, editada pel lobby industrial espanyol de seguretat i defensa. Per Pérez de Urigüen, l'origen txec del cognom Rakosnik  hauria influït en la transformació de Mas cap a l'independentisme. "La mujer de Artur Mas, Helena Rakosnik, suele mostrarse orgullosa de su origen checo. ¿Habrá estado la historia de la división de Checoslovaquia en dos repúblicas entre los referentes de Mas para su intento de proceso separatista en Catalunya? ¿Realmente se puede asemejar la situación de ambos países?", escriu aquest expert en política internacional.

7. I si es perd?

Aquesta és segurament la pregunta més incòmoda per a l'independentisme abans del 27-S. Però és una pregunta que Artur Mas ja ha contestat per escrit. Li va respondre al periodista Jordi Mercader, excap de premsa de Pasqual Maragall, al llibre El Tigre Sobiranista (Ed. Pòrtic, 2015). "El país s'ha de preparar per gestionar l'èxit de l'operació sobiranista o per gestionar un échec (fracàs); en qualsevol dels escenaris, seguirà sent veritat que una majoria de catalans vol més autogovern. Hem d'estar preparats per gestionar la construcció de l'Estat o per gestionar un plantejament de més autogovern en el marc de l'Estat espanyol", admet Mas.

8. "Los pueblos queremos decidir"

9. D'assessorar Chávez als encenalls de xocolata

Un dels candidats revelació de la campanya és en Josep Manuel Busqueta, número 3 de la CUP per Barcelona. Aquest economista i guru de l'anticapitalisme de la Unitat Popular va assessorar el govern d'Hugo Chávez. Ara és pastisser a Bellpuig, a l'Urgell. "El 27S he d'anar a fer encenalls de xocolata perquè només els sé fer jo", explica a El Nacional. "Després de fer els encenalls aniré a votar", aclareix. Bé.

 

10. Debat Junqueras-Belén Esteban

Un dels hits de la campanya ha estat el debat entre el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Margallo, i el líder d'ERC i número 5 de Junts pel Sí, Oriol Junqueras. Un èxit televisiu que cadenes espanyoles volen repetir amb Belén Esteban. Fins i tot la proposta ha sortit en la roda de premsa final de campanya de JxS que aquest 25 de setembre han protagonitzat Artur Mas, Oriol Junqueras i Raül Romeva. El debat no es farà.

11. El candidat Gerard

El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, és un veterà activista i militant d'Esquerra Unida i Alternativa. Per això, si es crida el nom de Gerard a prop seu, el candidat Rabell se sentirà al·ludit. Era el seu nom de guerra.

12. La Roja, per la independència

El darrer vídeo de campanya de l'ANC utilitza el gol d'Iniesta que va donar a la selecció espanyola el campionat del món. Una victòria just l'endemà de la històrica manifestació del 10 de juliol del 2010 contra la sentència de l'Estatut.

Postres de músic

La invasió militar de Catalunya vista per Euskal Telebista. /// El pilot català de GP, Maverick Viñales, fa la rosca a l'Exèrcit de l'Aire, concretament a la base que enviava caces a sobrevolar Catalunya el 2012. /// Ho explica la NASA: la nit del 27 de setembre, supereclipsi lunar.