Transparència Internacional, l'organització no governamental dedicada al control de la transparència política, ha publicat avui un índex sobre l’obertura informativa de les diputacions espanyoles aquest 2015. I Tarragona n’encapçala la llista, amb quatre altres diputacions de l’Estat.
Tot i que la mitjana de les diputacions catalanes supera l’espanyola, amb 88,5 punts de 100 respecte als 81,7 estatals, Lleida i Barcelona són els òrgans catalans que més llast generen al conjunt del país. La Diputació de Tarragona té 100 punts i la de Girona 92,5, però Barcelona 86 i Lleida 75, de manera que Catalunya, comptada per les seves diputacions, no lidera la transparència. La superen València i Extremadura.
Les contractacions a Lleida
Hi ha dos aspectes fonamentals en què la Diputació lleidatana falla: la transparència en la contractació de serveis, on obté un aprovat just (50), i en els indicadors marcats per la llei de transparència (53,6).Tot i que l’òrgan de control no especifica quina puntuació ha tret en cada pregunta, la idea general és que no s'explica amb detall qui composa les meses de contractació de serveis, el preu dels mateixos i els seus adjudicataris.
Barcelona no informa
El principal problema de la Diputació barcelonina és que no dóna prou informació als municipis sobre les quantitats que han de tributar, els serveis que poden rebre i els que estan externalitzats.A més a més, no és prou clara tampoc, de la mateixa manera que Lleida, on treu una puntuació de 75 punts, sobre les contractacions de serveis públics. Així, manca informació sobre tots els detalls de les adjudicacions que concedeix.