La crisi que ha patit aquest cap de setmana MES arran la marxa d'Ernest Maragall i els membres de la seva plataforma NECat de la direcció del partit es produeix just en el moment en què la diàspora socialista intenta reagrupar forces.
Quan l’espai que havia encarnat el PSC dins del catalanisme polític es va esquerdar, va generar l’aparició de diferents grups i formacions polítiques. Mes, Avancem, Associació Socialisme i Llibertat... partits i plataformes que van servir per aixoplugar dirigents i militants que marxaven del PSC desencantats pel posicionament del partit en el debat sobiranista i sobre el dret a decidir.
Aquelles formacions debaten ara quin ha de ser el seu futur i la necessitat de reagrupar forces per intentar ocupar aquell espai del sobiranisme socialistes que va abandonar el PSC o bé, acostar-se definitivament a ERC. Ho estudien cadascuna pel seu compte, però també amb intents d'acostament com la reunió conjunta de MES i Avancem, prevista per a mitjans de maig.
Diàspora
“Des de l’inici de la diàspora admetem que hem estat incapaços de generar un espai de confiança i complicitat entre els diversos nuclis socialistes”, es lamenta Avancem, la formació que lidera l’exdiputat i exalcalde de Vilanova i La Geltrú, Joan Ignasi Elena, en un document aprovat en l'assemblea de la formació el passat cap de setmana. El text assenyala com a “prioritari” abordar la necessitat de l’entesa i la “suma entre iguals”. “Volem agrupar un espai central del panorama polític català i per això ens marquem aquesta fita”, assenyala.
També MES, el partit que lidera la diputada de Junts pel Sí Magda Casamitjana considera necessari abordar aquesta reflexió per intentar “impulsar una sola veu del socialisme sobiranista”. Aquest dissabte, el consell de MES ha abordat aquest tema que tindrà protagonisme clau en la conferència política prevista per al 4 de juny.
Les dues formacions estan integrades a JxSí -a banda de la diputada Casamitjana que lidera MES, el diputat Fabián Mohedano, popular per la seva defensa de la Reforma Horària, pertany a Avancem- i compten amb representants al Govern -la directora de Relacions Exteriors de la conselleria de Raül Romeva, Maria Badia, que va ser cap de llista a les eleccions europees pel PSC, forma part de MES, així com el director del CatSalut, David Elvira, mentre el director general de mitjans de Comunicació, Jordi del Río, és d'Avancem-.
Ernest Maragall
Enmig d'aquest procés ha esclatat la crisi a MES quan l'eurodiputat Ernest Maragall ha decidit abandonar la direcció del partit amb nou membres més de la seva plataforma, NECat, arran discrepància per la pràctica orgànica i l'orientació política del partit, segons asseguren.
Feia mesos que Maragall i la seva gent no participaven en les reunions de la direcció. En alguna ocasió, aquest sector, que desenvolupen l'activitat del partit essencialment a Barcelona, havia apuntat la conveniència de buscar un acostament a Podem en comptes de la pròmitat amb l'òrbita d'ERC. De fet, com recordava MES aquest cap de setmana, l'entrada del partit a Junts pel Sí va accentuar diferècies que feia mesos que s'arrossegaven.
Això no obstant, des de MES es vol evitar que la polèmica vagi a més, conscients de la càrrega simbòlica que comporta un dirigent com Ernest Maragall.
Toni Comín
En l'altre plat de la balança hi ha el magnetisme que en aquest espai genera ERC, que ha servit de porta per donar cabuda a aquestes formacions dins de JxSí.
En aquest cas estaria, l’Associació Socialisme Catalunya i Llibertat. A aquest grup pertany el conseller de Salut, Toni Comin, que en cercles exsocialistes se’l considera molt pròxim a ERC. De fet, segons algunes fonts, la seva persona de màxima confiança i mà dreta al seu gabinet a la conselleria, Elvira Duran, hauria ja agafat el carnet republicà.