La situació dels presos polítics i exiliats ha tornat a arribar al ple de l'ONU. L'advocat Jordi Palou Loverdos, en nom dels familiars dels polítics catalans represaliats, ha intervingut a la 38a sessió del Consell de Drets Humans que se celebra aquests dies a la seu de l'organització a Ginebra. En la seva intervenció Palou ha denunciat l'actuació de la justícia espanyola en el cas de l'1-O, la situació dels presos i exiliats i la vulneració dels seus drets.
En aquest sentit, l'advocat ha criticat l'actitud dels jutges que porten el cas dels presos polítics, ja que ha assegurat que no s'ha fet d'acord amb els principis de la independència judicial. Més concretament, ha denunciat que no s'hagin respectat el dret a la tutela judicial efectiva i a la defensa en citar-los "pels delictes de rebel·lió a alguns d'ells amb menys de 24 hores d'antelació a més de 500km del seu domicili".
A més, l'advocat ha denunciat que el Tribunal Suprem ha inclòs en una de les seves resolucions fets descrits per la fiscalia que són "falsos" i que no han estat "comprovats". També posa el crit al cel pel fet que el mateix jutge utilitzés la primera persona del plural "col·locant-se com a part i víctima en el procediment".
Per tot això, Jordi Palou ha aprofitat la intervenció a l'ONU per demanar que els jutges del Tribunal Suprem espanyol garanteixin la imparcialitat i que utilitzin la presó provisional com a "últim recurs". També ha demanat al nou govern espanyol de Pedro Sánchez que aprofiti "l'oportunitat que tenen" per "seguir els consells i recomanacions dels organismes de Drets Humans de les Nacions Unides".
Aquesta no és la primera vegada que el cas català arriba a l'ONU, ja el passat mes de març l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé va intervenir al ple per denunciar l'actuació d'Espanya.