Albert Rivera ja escalfa motors per a la cursa de les eleccions generals. El president de Ciutadans i candidat a la presidència del Govern espanyol ha assistit aquesta setmana a un acte amb ambaixadors de diferents països i els ha fet arribar la seva anàlisi sobre els escenaris que la seva formació projecta per després dels comicis de desembre.
Fonts de la cúpula del partit asseguren que els resultats de les eleccions a Catalunya esperonen les seves previsions de vot a les legislatives espanyoles, a les quals esperen obtenir entre 40 i 60 escons. Això podria fer decisiu el partit d'Albert Rivera a l'hora d'investir president del Govern central.
El partit ha d'actuar ràpidament si vol aprofitar la bufera del 27-S, amb un PP, un PSOE i un Podemos tocats, i per això ha accelerat les reunions d'anàlisi de resultats i estratègia per fer el salt al Congrés dels Diputats.
Estrènyer relacions amb l'Estat
La prioritat de Ciutadans és ser decisiu per a la formació d'un govern a Espanya a principis del 2016 i que el grup d'Inés Arrimadas, com diuen des de l'executiva, esdevingui "un interlocutor vàlid amb l'Estat".
Ho demostra el document amb 10 compromisos que la candidata a la Generalitat ha fet arribar aquesta setmana al PSC, PP i Catalunya Sí que es Pot, formacions que entén que són partidàries que Catalunya continuï dins d'Espanya.
Aquestes 10 prioritats per a Catalunya s'emmarquen en un context de reforma de les institucions de l'Estat, atès que moltes d'elles requereixen, segons el parer de C's, modificacions i transformacions estructurals: des del sistema de partits i la llei electoral fins al finançament autonòmic.
La formació no ha requerit als partits als quals ha dirigit la carta una resposta concreta, sinó que es tracta d'una mena de declaració pública d'intencions:
1. Eliminar les partides pressupostàries dirigides a fomentar el separatisme. Entre elles hi trobem el Diplocat.
2. Lluitar contra la corrupció. Reformes del sistema de partits, competència de l'Estat, per posar topall a l'endeutament de les formacions polítiques i al finançament públic i obligar que l'elecció de candidats a càrrecs representatius es faci mitjançant processos de primàries.
3. Auditar la gestió de la Generalitat. A diferència de CSQP, Ciutadans no vol auditar concretament el deute del Govern català, sinó la seva gestió, com ara els serveis de contractació, subvencions, nomenaments, etc.
4. Impulsar una llei electoral per a Catalunya, proporcional i amb llistes obertes. Tot i que a Ciutadans admeten que en aquestes eleccions al Parlament la llei electoral actual no els ha penalitzat en nombre d'escons, sí que consideren que ha beneficiat el resultat de Junts pel Sí.
5. Reformar polítiques de treball per afavorir la contractació de col·lectius amb dificultats. És una competència de l'Estat. Ciutadans reconeix que per afavorir la disponibilitat de finançament públic per a aquest tipus de polítiques cal canviar el model de finançament, en el marc de la LOFCA, que respecti el principi d'ordinalitat fiscal, de manera que cap autonomia en surti perjudicada.
6. Recuperar inversions en sanitat, educació, dependència i polítiques socials. Consideren que reduint les assignacions citades al primer punt i al 9 i alterant altres prioritats es podrien augmentar aquestes partides pressupostàries.
7. Garantir una educació trilingüe a les escoles públiques. Al programa electoral proposen que les classes siguin 40% en català, 40% en castellà i 20% en anglès, la qual cosa a la pràctica significaria acabar amb el sistema d'immersió lingüística (al qual donen suport el PSC i CSQP).
8. Reformar el marc fiscal autonòmic per abaixar impostos a les classes mitjanes i treballadores, com ara el tram autonòmic de l'IRPF. Reformar-lo correspon a una competència de l'Estat.
9. Reformar l'administració per eliminar duplicitats, burocràcia i organismes innecessaris. Supressió de les diputacions, que estan blindades constitucionalment i per tant en proposaran la reforma al Congrés, i els consells comarcals. També volen transferir competències de la Generalitat a l'Administració local.
10. Treballar per la unió i la convivència de tots els catalans sense utilitzar les institucions de Catalunya per dividir-nos en bàndols. C's s'oposarà frontalment a totes les polítiques que derivin del full de ruta de Junts pel Sí durant la propera legislatura, que pronostiquen que no durarà més d'un any i al final de la qual estan convençuts que els independentistes no hauran pogut dur a terme el seu full de ruta.
Primer cop a la Mesa del Parlament
Carlos Carrizosa, número dos de la llista d'Inés Arrimadas, serà el portaveu del grup parlamentari, tasca que en l'anterior legislatura va assumir Jordi Cañas fins que va renunciar a l'acta de diputat per la seva imputació en un presumpte delicte fiscal.
El van succeir el mateix Albert Rivera i després Matías Alonso. Carrizosa ha estat molt actiu a la comissió del frau –més coneguda com a comissió del cas Pujol– i especialment dur en el seu discurs contra la immersió lingüística.
Tant Carrizosa com el també candidat José María Espejo estan immersos en negociacions per a la composició de la Mesa, de la qual Ciutadans formarà part per primera vegada, molt probablement accedint a una de les quatre secretaries.
Arrimadas aprofita aquest interval de preparatius per dedicar-se, amb Rivera, a explicar els seus plans a les televisions de Madrid, a banda dels mitjans catalans: aquests dies tenen programades aparicions al matinal de Cuatro i Antena 3, 13TV i TVE, entre d'altres.