Els programes electorals dels quatre principals partits polítics que es presenten a les eleccions del 23 de juliol de 2023, PSOE, PP, Vox i Sumar, s'han sotmès a la primera anàlisi duta a terme per una Intel·ligència Artificial (IA) de desenvolupament propi, de Kripteria.

Des de l'any passat, Kripteria ha posat en marxa un projecte que consisteix a desenvolupar una Intel·ligència Artificial pròpia i creada a Espanya, basada en tècniques d'anàlisi estructurada d'intel·ligència prospectiva i estratègica, a fi d'ajudar la presa de decisions i capaç de generar escenaris futurs partint de contextos concrets.

Amb això, s'ha dut a terme una anàlisi exclusivament dels quatre programes electorals dels principals partits polítics que es presenten a les eleccions del proper 23 de juliol: PSOE, PP, Vox i Sumar, al que ha tingut accés Servimedia.

Per demostrar la capacitat analítica de l'eina s'ha dut a terme una prova partint dels quatre esmentats documents, en la qual s'ha realitzat preguntes a la Intel·ligència Artificial referides als blocs econòmic i social i d'igualtat, en el mateix format que el cara a cara celebrat dilluns passat 10 de juliol entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.

A més, s'ha demanat que, partint de l'anàlisi dels programes electorals, l'IA realitzés un exercici prospectiu quant a les polítiques econòmiques i socials d'Espanya per als propers quatre anys partint dels programes electorals i els possibles governs de PP o PSOE, o governs de coalició de PP-Vox i PSOE-Sumar.

També s'han realitzat les mateixes preguntes a diferents eines d'IA com Bing Chat o ChatGPT per demostrar la capacitat analítica i de prospectiva de l'IA que des de Kripteria s'està desenvolupant.

Per a aquesta present prova, la Intel·ligència Artificial no ha estat connectada a Internet per evitar biaixos en l'anàlisi, per la qual cosa, partint dels programes electorals, és la primera anàlisi duta a terme per una Intel·ligència Artificial que parteix del processament dels esmentats programes a fi que dugui a terme una anàlisi el més asèptic, objectiu i menys esbiaixat possible.

Partint dels blocs de debat extrets del cara a cara entre els candidats dels partits PP, Alberto Núñez Feijoo, i PSOE, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, celebrat dilluns 10 de juliol, la Intel·ligència Artificial ha analitzat els quatre programes dels principals partits polítics partint de preguntes relacionades amb els blocs econòmic, de política social i igualtat, de pactes i de polítiques d'estat, institucionals i internacional.

Després de processar els esmentats programes electorals, l'IA porta una anàlisi prospectiva als indicadors especificats per a cada bloc d'anàlisi: econòmic (PIB, ocupació, habitatge, pensions i política fiscal) i social i d'igualtat (violència de gènere, drets LGTB, sanitat i educació). L'eina és capaç d'imaginar els possibles escenaris quant a les polítiques econòmiques i socials per als propers quatre anys, si guanyessin les eleccions i pogués governar el PP o el PSOE, o si governessin en coalició PP-Vox i PSOE-Sumar.

Els únics documents que se'ls ha proporcionat són els quatre programes electorals del PP, PSOE, Vox i Sumar, per tant, l'anàlisi basada en Intel·ligència Artificial prospectiva ha processat quatre documents en pdf.

Cal destacar que l'IA no ha estat connectada a l'exterior a tot el procés de la present prova per evitar que l'anàlisi de la Intel·ligència Artificial pugui estar esbiaixada, a causa de la gran quantitat d'informació disponible a Internet provinent de diferents fonts.

En aquest sentit, l'anàlisi que la Intel·ligència Artificial que des de Kripteria s'està desenvolupant, es basa en preguntes clares i concises sobre els esmentats programes electorals partint dels dos blocs del debat entre els candidats del PSOE i el PP.