Els escorcolls realitzats per agents de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la policia espanyola als domicilis i empreses de tres membres de la família Pujol Ferrusola i altres empresaris, per ordre de l'Audiència Nacional, tenen quatre grans objectius.
1. Unificar la instrucció
Aplegar la instrucció de tots els processos sobre la família Pujol Ferrusola en el jutjat jentral d'instrucció 5 de l'Audiència Nacional. De fet, és el titular d'aquest jutjat, José de la Mata, qui ha ordenat els escorcolls. De la Mata investiga des del 2012 els negocis presumptament fraudulents de Jordi Pujol Ferrusola, Júnior. L'altra investigació, sobre els diners de la família a Andorra, roman oberta al jutjat d'instrucció 31 de Barcelona, del qual és titular Beatriz Balfagón.
La Fiscalia Anticorrupció ja va presentar fa dues setmanes un informe a la jutgessa per tal que s'inhibeixi a favor de l'Audiència Nacional, perquè va considerar que els delictes associats a la investigació de Barcelona són part de la de Madrid i que pertoca a l'Audiència, ja que s'han produït en més d'una comunitat autònoma.
Unificar la instrucció facilita, teòricament, la feina d'investigació del cas. És més senzill contrastar i coordinar la informació d'un sol procés on intervenen un sol jutge i un sol fiscal que no pas de diverses instruccions separades amb diversos responsables. També perquè la UDEF està més acostumada a treballar amb l'Audiència Nacional, i viceversa, i perquè la seu de la Fiscalia Anticorrupció és a Madrid.
Una altra conseqüència seria que el govern, la justícia i la banca andorrans (o d'altres països, si és el cas) posarien menys traves a la sol·licitud d’informació i a les comissions rogatòries procedents de l’Audiència Nacional que si provenen d'un jutjat d'instrucció ordinari.
Des de la vessant política, la unificació de les causes dels Pujol a Madrid permet una supervisió més directa de la instrucció, l'allunya d'una possible influència local i li dóna una força mediàtica major, i així fa semblar que el delicte és més greu.
2. Declarar-los "grup organitzat"
La Fiscalia i la Policia qualifiquen els Pujol Ferrusola com "un clan" en diversos documents. No és una paraula banal. És un eufemisme ben trobat per induir que es declari la família com a "grup organitzat". Això suposaria afegir un delicte més al catàleg d'imputacions (pertinença a grup organitzat), un que comporta, a més, una pena més alta que si es consideren els delictes desconnectats entre sí. Unificar les diverses instruccions també facilita aquesta qualificació penal.
El jutge busca, doncs, acreditar que els acusats no podien haver comés els delictes que se'ls hi imputen sense la participació activa dels altres en una trama, com sosté la Fiscalia Anticorrupció, i no de forma instrumental o per mera coincidència.
El jutge De la Mata ha donat passos en aquesta direcció, ja que ha imputat després dels escorcolls d'aquest dimarts a Pere i Josep Pujol Ferrusola els mateixos delictes que al seu germà Jordi. D'aquesta manera, procura acostar-se a declarar les actuacions individuals de cada un dels germans encausats com a part d'una organització delictiva, categoria jurídica que agreujaria la situació penal dels Pujol Ferrusola.
3. Acreditar el blanqueig
El jutge busca documentar les acusacions de blanqueig de diners que l’Audiència Nacional hagi pogut escatir de la documentació aportada per Andorra sobre les operacions bancàries de Jordi Pujol Júnior. Aquesta documentació, molt quantiosa, va arribar fa pocs dies a l'Audiència Nacional.
És difícil que allò que no es va trobar en els primers escorcolls aparegui ara en aquests últims, segons diverses fonts jurídiques, que consideren les operacions d'aquest dimarts més espectacle que investigació.
4. Aconseguir col·laboració
Un desplegament de dos-cents policies, el previ avís als mitjans de comunicació i el xou mediàtic que comporta tota l'operació, procuren també espantar o estovar a tots aquells que han tractat i/o fet negocis amb els germans Pujol Ferrusola, de manera que declarin amb avantatge per al cas, per exemple, confiant en un tracte millor de la justícia.
En aquest context, no és estrany que l'Ajuntament de Barcelona hagi fet públiques aquest mateix dimarts les seves sospites sobre el fet que l'empresa municipal Barcelona Regional va contractar irregularment Entorn Enginyeria i Serveis, una empresa de Pere Pujol Ferrusola, durant el passat mandat convergent. Segons el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, l'empresa va signar diversos contractes amb Barcelona Regional sense complir, en algun cas, amb els plecs de condicions ni aportar després les factures.