1. Milers de persones i 400 alcaldes al carrer
La declaració del president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya reunirà 400 alcaldes i una concentració de protesta que podria superar les 10.000 persones.
Els alcaldes han estat convocats per l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis i es presentaran traginant els símbols que identifiquen el poder municipal, des de la vara fins a la banda.
L’objectiu d’aquest gest, acordat la setmana passada amb l’ANC i l’Òmnium, és reproduir la imatge del passat 4 d’octubre al Palau de la Generalitat en favor de la consulta del 9N. Els batlles se sumaran al govern i a diputats, que acompanyaran Mas, com van fer amb Irene Rigau i Joana Ortega, així com els diputats del Parlament. Junts pel Sí ha convocat els seus diputats a la Cambra per anar plegats fins al Tribunal.
La previsió és que també els alcaldes surtin del recinte del parc de la Ciutadella, mentre que els membres del Govern arribaran junts de l’ofrena davant la tomba de Lluís Companys, de qui es commemora el 75è aniversari del seu afusellament. En acabar, Mas compareixerà a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat.
2. Navallades al PP
El PP ha obert el vedat dels conflictes interns amb els ulls posats a les eleccions del 20 de desembre. El Govern espanyol va esmorzar ahir amb una demolidora entrevista del ministre Cristóbal Montoro en què no deixava canya dreta entre els seus companys de partit i de govern. Montoro repartia en totes direccions però no va ser l’únic. El ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, i el president del Congrés, Jesús Posada, van protagonitzar una agra enganxada durant el ple de la Cambra. Va ser de traca i mocador. Especialment tenint en compte que Posada sortia en defensa de l’honor d’un diputat de CDC a qui Margallo enviava al psiquiatre.
Mentre això passava a l’hemicicle, als passadissos un grup de diputades del PP van expressar a la seva col·lega Cayetana Álvarez de Toledo, crítica amb el govern Rajoy, el seu descontentament amb els retrets que dirigeix al president espanyol. El to va ser fort però no van arribar a les mans. Ara, no es van contenir quan uns diputats del PSOE que intentaven enregistrar l’escena van ser foragitats al crit de carronyaires. La cirereta del pastís la va posar la presidente del PP a Euskadi, Arantza Quiroga, que plegava per sentir-se desautoritzada en rebutjar els seus companys de partit una proposta seva perquè tenia un to massa moderat en la condemna del terrorisme.
3. Converses exploratòries JxSí-CUP
Les quatre comissions de Junts pel Sí i la CUP que negocien l’acord per tirar endavant la legislatura i el procés, van fent feina. Després que dimarts el líder cupaire Antonio Baños va passar el matí de guàrdia davant el TSJC mentre declarava la consellera d’Ensenyament en funcions, i després que al vespre, davant l’Ajuntament de Barcelona i amb l’alcaldesa Ada Colau al capdavant, es refès la imatge d’unitat del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, la dura realitat de les converses ha tornat immediatament al primer pla. “Podrem començar a ser optimistes de veritat quan hi hagi coses concretes a valorar, quan hi hagi acords ferms, fets clars que encara no hi sóm. Estem en una fase encara molt exploratòria i molt inicial”, ha explicat Anna Gabriel a L'Oracle de Catalunya Ràdio. De moment, es manté ferma la idea que s’esgotarà el calendari de la negociació i que la constitució del Parlament difícilment serà abans del 26 d’octubre.