El rei emèrit va viatjar a la Polinèsia Francesa amb diners opacs de la Fundació Zagatka, una societat instrumental de Liechtenstein controlada pel seu cosí Álvaro de Orleans. Joan Carles I feia servir aquesta societat per amagar part de la seva fortuna a l'estranger, segons assegura El Confidencial.
El citat mitjà indica que el rei va seguir gaudint d'aquests diners no declarats després d'abdicar el 2014; per exemple, quan el 2016 va fer el viatge a la Polinèsia.
Els intríngulis del viatge
Els documents del viatge de l'emèrit mostren unes operacions estranyes per pagar el viatge a Tahití. Joan Carles I va celebrar el cap d'any de 2015 a Los Angeles. L'1 de gener de 2016 va agafar un avió per volar fins a Papeete, la capital de l'arxipèlag polinesi. El 5 de gener va celebrar els seus 78 anys a les illes. El 9 de gener, l'emèrit va tornar a Los Angeles.
Segons els documents del viatge, només els cinc bitllets d'anada i tornada a Papeete (per ell i per 4 dels seus guardaespatlles) van costar uns 32.900 euros.
La Fundació Zagatka
Els bitllets d'avió no es van pagar amb els fons de l'assignació dels Pressupostos Generals de l'Estat per al monarca, ni tampoc a través de la partida corresponent a la Casa Reial. Els bitllets es van pagar amb diners que van sortir d'un compte al Credit Suisse controlat per la Fundació Zagatka.
Ara bé, tot i que els bitllets es van gestionar des d'una agència de Londres, els diners van anar a parar al primer exmarit de Corinna Larsen, Philip Adkins, amb qui l'emèrit tenia una bona relació d'amistat.
Diverses factures i correus demostren que Philip Adkins va ser l'encarregat d'avançar els diners per comprar els bitllets de Joan Carles I i els seus guardaespatlles.
Les intríngulis d'aquest viatge podrien constituir un presumpte blanqueig de capitals si s'acredita l'origen il·lícit dels diners de la Fundació Zagatka.
Indra
D'altra banda, El Confindencial també publica aquest dilluns que l'emèrit va intervenir amb la reialesa saudita per tal que la multinacional espanyola Indra pogués optar a contractes a l'Aràbia Saudita.
Aquestes intervencions formen part d'un dels molts episodis que deriven de la investigació al voltant de Joan Carles I pel presumpte cobrament de comissions per la concessió de contractes a companyies espanyoles a l'Aràbia Saudita. L'emèrit va enviar una carta privada al govern de Riad el març de 2006 per intentar introduir Indra a aquest mercat.