El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, considera que "abans que es trenqui Espanya es trencaran els partits, i també el PSOE, que coadjuvin a que es trenqui el país," tal i com, a la seva manera de veure, està passant a Catalunya.
D'aquesta manera s'ha pronunciat durant una entrevista en Antena 3, en la que, després d'afirmar que és "evident" que l'independentisme "es cola a tots els racons", ha defensat que l'important és que els barons del PSOE "en conjunt diguin el mateix".
"Tenim un criteri molt clar i ha estat en el fons en els debats interns i en les controvèrsies que ha tingut el PSOE en els últims tres anys. No era només una batalla personal de qui manava en el PSOE. En realitat hi havia pel mig un encreuament de models d'intuïcions i intencions. I aquest debat no s'apagarà perquè el concepte d'Espanya marca qualsevol partit polític", ha manifestat.
No posar-se de perfil
I és que, segons el president de Castella-la Manxa, "Espanya no està perquè la gent es posi de perfil". "Admeto totes les opinions i matisos, però el pitjor que ens pot passar és estar-se callat", ha alertat.
Dit això, preguntat per les manifestacions d'aquest divendres del ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, que ha assegurat que no fa falta anar al 155 ja que es poden mobilitzar forces estatals per suplir la incapacitat o la falta de voluntat de la Generalitat, García-Page ha afirmat que, en aquests moments, el "155 no està prou argumentat més enllà de la retòrica".
"S'ha d'esperar que hi hagi un trencament constitucional objectiu demostrat jurídicament o pot ser un problema de caprici polític o d'interès electoral, no s'ha de grapejar el 155", ha insistit el titular de l'Executiu castellanomanxec, que ha agregat que hi ha passos a donar abans de reactivar aquest article de la Constitució.
Reconduir el diàleg
"El que tots desitgem és reconduir el diàleg, encara que hi haurà gent a Espanya que el que estigui buscant sigui una xoc de trens, que es munti la mundial i hi hagi una política de mà dura que francament ens pot portar en el pitjor dels casos que ha passat en història d'Espanya, a la temptació de dividir-nos en dues meitats", ha apuntat.
Finalment, García-Page ha tornat a pronunciar-se sobre la possibilitat que no valgui que aquelles "organitzacions que s'instal·len objectivament, sistemàticament, estructuradament i estatutàriament en el desacatament constitucional, en la ruptura del model de convivència es presentin al Congrés, ja que "ho fan amb l'empara constitucional de l'Estat del que es volen separar".
"Arribarà un temps en què aquesta reflexió s'hagi de plantejar seriosament al país, perquè bona part del que fa temps està passant a Espanya té a veure que s'han diluït les grans formacions polítiques, la centralitat, i la minoria independentista fa de minoria de bloqueig", ha conclòs.