El Govern i l'Ajuntament de Barcelona han commemorat l'Holocaust aquest vespre a la plaça Sant Jaume, en un emotiu acte en el qual han participat les comunitats jueves, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Durant l'acte s'han encès diverses espelmes que recordaven els 6 milions de jueus assassinats pels nazis, la resistència jueva als nazis com va passar al gueto de Varsòvia i de Vílnius, el milió i mig de nens i nenes víctimes de la massacre nazi, les víctimes del poble gitano, els republicans catalans deportats a camps nazis, i els denominats justos entre les nacions que van ajudar els perseguits.
Ciuró ha agraït la tasca a tots els col·lectius i entitats que mantenen viva la memòria, perquè “preservar la memòria no és feina d’un sol dia”. La consellera ha defensat que la memòria crea consciència social i que “explicant l’Holocaust a les noves generacions les eduquem en els valors de la justícia i la llibertat, i incentivem el seu esperit crític". "Necessitem que les persones joves siguin capaces d’identificar i aturar les manifestacions xenòfobes i totalitàries que encara avui trobem a molts indrets”, ha afegit. La consellera ha tingut un record especial per les dones que van patir l’Holocaust: “Elles, enmig de la guerra i davant l’absència dels homes en l’àmbit familiar, van haver de ser valentes i fortes, per afrontar problemes com el de la fam o el de la persecució, i van ser el pal de paller de les famílies”. Ha citat els casos de “Neus Català, però també Conchita Boix, Dolors Casadellà, Maria González, Maria Plenes i tantes d’altres”. La consellera també ha tingut un record especial per a l’escriptora Montserrat Roig, que, amb el llibre Els catalans als camps nazis, “va deixar un llegat documental vital per a la nostra memòria democràtica”.
Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Ceremònia de record plaça St Jaume pic.twitter.com/jE238xDrzP
— (((Jai Anguita))) (@Jai_anguita) January 26, 2022
Ada Colau ha afirmat en la seva intervenció que la trobada era "per recordar les víctimes de l'Holocaust, per retre'ls homenatge i per prendre consciència d'aquest horror". "L'oblit seria una segona mort de les víctimes. No oblidar l'Holocaust és un deure i una necessitat perquè aquella barbàrie no es torni a repetir mai més enlloc. El record ens referma en el nostre compromís en la vida i en la llibertat", ha reblat l'alcaldessa. L'acte s'ha obert amb la interpretació de la cançó sefardita Arvoles yoran por luvyas, i durant l'encesa d'espelmes s'ha interpretat la peça asquenazita El Malei Rachamim, una pregària jueva pels difunts. La darrera interpretació ha estat Nigun. La commemoració ha comptat amb la presència de la cònsol de Suècia a Barcelona, Geli Stenhammar, que ha encès una de les espelmes, i de les comunitats jueves Bet Shalom, Jabad Lubavitch; ATID i Bet David, a més de representants del Consell Municipal del Poble Gitano i familiars de víctimes.