Els partidaris de la independència i els que volen que Catalunya es mantingui com una comunitat autònoma tornen a estar igualats entorn d'un 30%, cosa que no passava des de l’any 2011 segons apunta una enquesta de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), presentada aquest dimecres. La màxima divergència entre les dues opcions es va produir l’any 2013, amb un 44,3% de favorables a la independència i un 24% dels autonomistes, i des d’aleshores s’han anat apropant, particularment a partir del 2017, després del referèndum de l’1-O. De la mateixa manera, l’enquesta constata un lleuger augment dels qui voldrien ser només una regió d’Espanya, fins al 10%

Una altra dada d’aquest sondeig és que només el 5% dels electors considera avui que el procés acabarà amb la proclamació de la independència de Catalunya. De fet, des del 2018, l’opinió sobre el desenllaç del procés amb el resultat de la independència de Catalunya ha retrocedit 16 punts entre els votants de Junts, 24 entre els d’ERC, i 20 entre els de la CUP. Tanmateix, la majoria creu que el procés no s’ha acabat, i com ja va passar fa dos anys, hi torna a haver un empat entre les dues opcions majoritàries: abandonament del procés i acord amb l’Estat que doti Catalunya de més autogovern, amb un 40% de respostes respectivament.

Escenari polític català

Pel que fa a l’escenari polític català, el sondeig està marcat pel canvi de conjuntura, tal com ha remarcat el director de l’ICPS, Oriol Bartomeus. En aquest sentit, el 20,6% enquestats prefereixen ara mateix Salvador Illa com a president, gairebé 10 punts més que fa un any (quan encara no ho era). L’any passat un 7,3% preferien Pere Aragonès com a president, quan ell n’era. A la inversa, baixen els que prefereixen Carles Puigdemont (del 16,7% al 14,5%) i Oriol Junqueras (del 12,8% al 10,7%). Ara bé, segons recull l’ACN, Bartomeus ha matisat que davant d’aquesta pregunta “molta gent” l’entén com un “examen sobre qui és president”, cosa que distorsionaria una mica els resultats a favor del president en el càrrec.

sondeig icsp

Junts, per sobre del PP quant a limitació d’immigració

Un altre apartat que recull el sondeig és la percepció sobre la immigració, i es planteja l’acord o desacord respecte a la sentència ‘Cal limitar l’entrada d’immigrants al país’, que compta amb el suport d’un 54,1 per cent dels enquestats i el desacord d’un 39,1 %, quan en el sondeig del 2023, els que hi estaven d’acord eren un 44,4% i els que hi estaven en contra eren un 51,5%. Per partits, el sondeig revela que els més favorables a la limitació de l’entrada d’immigrants són els votants d’aliança Catalana (110%) i Vox (85,7%), però també que els de Junts (67,4%), superen els del PP (64,9%) i que la meitat dels votants del PSC (50,2%) també volen limitar l’entrada d’immigrants.

El treball de camp es va realitzar el novembre passat amb 1.200 entrevistes presencials en domicilis, a majors de 18 anys de nacionalitat espanyola. Aquest sondeig, emmarcat doncs en l’any 2024, és el número 35 de la sèrie més longeva del país, cosa que permet comparar any a any l’evolució de l’opinió de l’electorat català des de 1989. En aquesta ocasió, el sondeig dedica un bloc sencer de preguntes a testar l’opinió sobre la democràcia i l’opinió que en tenen els joves. Entre les principals conclusions, la majoria de les persones entrevistades creu que la democràcia està amenaçada, i que les amenaces provenen sobretot per les fake news, l’extrema dreta i les desigualtats econòmiques. També mostra que el suport a la democràcia és significativament menor entre els més joves, sobretot entre els homes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!