Matí mogut a la Plaça del Coneixement de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que celebrava una fira d'entitats i activitats durant tot el dia, per l'enfrontament entre un grup de joves de S'ha Acabat, un grup constitucionalista proper a Vox i el Partit Popular, i un grup d'estudiants independentistes que els volien fer fora de la fira. S'ha Acabat havia organitzat una paradeta per donar a conèixer el seu projecte antiindependentista que vol també fer quallar a l'espai universitari. L'acte ha coincidit amb el setè aniversari del referèndum del Primer d'Octubre de 2017.

 

Grups antifeixistes de la UAB i els mateixos militants de S'ha Acabat s'havien citat a través de les xarxes socials per a aquesta fira. Els Mossos d'Esquadra, amb un desplegament que incloïa diverses furgonetes de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), han blindat la zona i han evitat que els dos col·lectius s'enfrontessin. Un grup de persones, darrere d'una pancarta i alguns amb la cara tapada, han fet acte de presència davant la carpa de S'ha Acabat i durant gairebé dues hores han cridat consignes contra Espanya i a favor de la independència i el socialisme. Tot i que s'han viscut moments de tensió, amb el llançament d'un pot de pintura i l'encesa de pots de fum, no s'han registrat incidents greus.

Diputats de PP i Vox amb S'ha Acabat

A l'interior del cordó policial, una desena de membres de S'ha Acabat han fet proclames contra els estudiants que es trobaven fora, contra l'independentisme, contra el president Puigdemont, i també han insultat els gairebé dos-cents manifestants que protestaven contra ells, anomenant-los, entre d'altres coses, "guarros". Alejandro Fernández, líder del PP a Catalunya, i també els diputats de Vox Alberto Terradas i Júlia Calvet —antiga líder de S'ha Acabat— han acompanyat els militants d'aquest col·lectiu espanyolista. Mentre que Fernández ha mantingut un perfil discret, els dos joves de Vox s'han encarat en diverses ocasions amb els manifestants i han respost a les provocacions. Els Mossos d'Esquadra han fet retirar el diputat Terradas a l'interior del cordó policial per evitar l'enfrontament amb els militants de diversos grups d'esquerra de la UAB. Després d'un parell d'hores de crits, insults i tensió, envoltats pels Mossos d'Esquadra, els membres de S'ha Acabat s'han retirat entre més crits per part dels manifestants.

Júlia Calvet, diputada de Vox, antiga líder de S'ha Acabat, a l'interior del cordó policial / GRS

La festa segueix

El gran desplegament dels Mossos d'Esquadra, que ha evitat incidents, amb un reforç del dispositiu respecte a l'any anterior, quan es van produir aldarulls, no ha impedit que la festa continués durant tot el dia. Les altres carpes, d'altres entitats del moviment estudiantil i de diverses facultats, estaven plenes de gent que aprofitava el sol que queia sobre aquesta plaça al centre de la zona universitària. Una manera light de commemorar el setè aniversari del referèndum del Primer d'Octubre de 2017, més evocat, fins i tot, pels constitucionalistes que pels independentistes, en aquest acte a Bellaterra.