El director general de Relevance va demanar a ERC que l'anomenada estructura B del partit comencés a justificar les factures amb informes que podien ser inventats. Segons ha publicat l'Ara, va ser a l'estiu del 2023 i l'empresa va indicar que això aniria bé perquè el gerent d'ERC, Jordi Roig, pogués justificar la feina. La informació del rotatiu assegura que entre mitjans del 2022 i mitjans del 2023, els joves a qui s'encarregaven les contracampanyes van facturar almenys 70.000 euros, 15.000 dels quals van anar a pagar els qui van enganxar els cartells contra els Maragall. El rotatiu assegura que té constància que almenys des del 2022 l'empresa assumeix els pagaments a aquests joves militants republicans que s'encarreguen de fer les accions. Fins ara, des del partit, s'ha negat que existeixi una estructura B dedicada a fer contracampanyes, tot i admetre que hi ha actes de campanya més pròxims a l'activisme.

"La B"

Una investigació feta pública a principis de juliol, quan es va saber que ERC estava darrere els cartells difamatoris, revelava que els cartells havien estat pagats mitjançant un esquema d’estructura paral·lela dins d’ERC conegut com "la B". Un militant d'ERC va encarregar els cartells i es va contractar persones externes per penjar-los. Les factures, que sumaven entre 1.000 i 2.000 euros, van ser presentades als responsables de comunicació del partit, que les van enviar a l'empresa de màrqueting digital Relevance per fer els pagaments. Tot i que oficialment es justificaven amb conceptes genèrics com "Tècnic de comunicació", els pagaments incloïen serveis prestats pels joves que van col·locar els cartells i també pel militant que els va contractar.

Dos suspesos temporals de militància

Divendres passat, ERC va decidir suspendre de militància temporalment dos dels quatre membres del partit que considera implicats en el cas dels cartells contra els Maragall. El responsable de compliment va enviar l'informe a l'executiva, que el va acceptar i elevar al Consell Nacional. Dels quatre membres implicats, ERC ja n'ha suspès dos de militància, de forma temporal i, per un d'aquests, en planteja l'expulsió definitiva. Aquest darrer es tracta del cas "molt greu", i l'altre suspès temporalment té una falta "greu", i se'l pot suspendre un màxim de dos anys. Als altres dos, el partit en proposa una sanció "lleu" i amb una advertència. Els quatre implicats són un militant de l'Anoia, Tolo Moya, Sergi Sabrià i Marc Colomer.

L'exdirector de Comunicació d'ERC i un els noms claus d'aquesta trama, Tolo Moya, ha denunciat "manca de garanties" en el procés d'investigació sobre el cas dels cartells i ha criticat que membres de la Comissió Ètica "implicats" siguin "art i part en un procés d'instrucció que ha de garantir la independència de l'òrgan". Així ho afirma Moya en una comunicació al partit, publicada dissabte per El Periodico. En l'escrit, Moya es refereix a Oriol Duran i Jordi Roig, que "demostren coneixement del cas i diuen clarament que no volen fer una investigació sobre el cas" i a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, de qui indica que al març "demanava fer accions amb la B". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!