Enmig dels estira-i-arronses amb la Moncloa per un model de finançament singular a Catalunya, l'empresariat català pressiona el Govern i l'insta a pactar un nou finançament que asseguri l'autonomia del territori. "Ens consta que hi ha una negociació en curs entre els partits de cara a un possible pacte d'investidura que inclouria una millora del sistema de finançament. Les entitats signants ens congratulem d'aquest fet i desitgem que arribin a bon port", han celebrat la vintena d'entitats que hi ha darrere del comunicat, entre les quals es troba Foment, Consell General de Cambres de Catalunya, Pimec, FemCAT, Col·legi d'Economistes de Catalunya, RACC, Barcelona Global i Cercle d'Economia. En aquest sentit, els representants han exigit que els acords als quals s'arribi amb el govern espanyol es tradueixin en un "avenç significatiu pel fiançament del país". A parer seu, el nou model hauria de millorar la capacitat de gestió i recaptació tributària i hauria de garantir el principi d'ordinalitat, així com tenir en compte el diferencial del cost de vida entre comunitats.
Aquest dilluns a la tarda, precisament, ha tingut lloc una reunió entre Esquerra Republicana i l'executiu de Pedro Sánchez per apropar posicions pel que fa al finançament singular a Catalunya, una de les condicions que assenyalava la formació independentista com a "mínima" per lligar la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha assegurat a la sortida de la trobada que el govern espanyol ha avalat alguns dels punts del model presentat per ERC.
"S'ha d'aprofitar el moment per pactar"
A l'escrit, els representants dels empresaris han subratllat que "s’ha d’aprofitar el moment per trobar i pactar solucions" i desencallar la situació actual. En aquest sentit, han assenyalat que és "fonamental" que les principals forces polítiques de Catalunya i l'Estat "progressin cap a una cultura del pacte que permeti assolir grans acords de país". Igualment necessari és, apunten, que els pactes es compleixin i que es respecti "l'esperit" de l'acord inicial. En aquest sentit, les entitats es comprometen a estar atents al compliment dels acords de totes les parts. A banda, demanen a la resta de forces polítiques que "valorin en profunditat i considerin donar suport" al pacte, en cas que aquest tiri endavant.
L'actual sistema "frena" el progrés econòmic
El passat mes de març l'empresariat català ja va emetre un comunicat reclamant una reforma ambiciosa que "corregís" el sistema de finançament territorial i denunciant que l'actual sistema "frena" el progrés econòmic de moltes comunitats autònomes, entre les quals hi ha Catalunya. "S'acumulen els dèficits de finançament amb conseqüències que considerem molt negatives sobre el potencial de progrés econòmic i el benestar social del país", han recordat de nou aquest dilluns.