Tot es va destapant. Els empresaris de les polèmiques mascaretes de Madrid s'haurien emportat un bon botí amb les comissions: tres rellotges Rolex, dos cotxes de luxe, un iot... La Fiscalia Anticorrupció s'ha querellat contra Luis Medina i Alberto Luceño per cobrar comissions milionàries de diversos contractes públics de compra de material sanitari de l'Ajuntament de Madrid. La investigació apunta al fet que ambdós van actuar "amb ànims d'obtenir un exagerat i injustificat benefici econòmic" i que no només es van aprofitar de la fama de Medina, d'acord amb la informació publicada aquest dimecres en elDiario.es. Segons la querella que els acusa d'estafa, blanqueig i falsedat documental, van arribar al consistori "aprofitant la seva condició de personatge conegut en la vida pública i la seva amistat amb un familiar de l'alcalde de Madrid". Es tracta de Carlos Martínez Almeida Morales, advocat i cosí del batlle madrileny.

Així, la Fiscalia acusa els dos suposats comissionistes d'aprofitar que Medina era un amic de l'advocat familiar d'Almeida. La qüestió és que el mateix Medina "ni tenia experiència significativa en negocis d'importació ni disposava de fàbriques a la Xina, de la mateixa manera que tampoc era agent exclusiu de cap empresa malaia ni actuava mogut per cap intenció altruista". La querella d'Anticorrupció relata com els dos empresaris van aconseguir que el consistori madrileny signés tres contractes amb una empresa malaia per obtenir material sanitari en les primeres setmanes de l'estat d'alarma: guants, mascaretes FFP2 i tests d'antígens. Contractes que eren bastant més cars que els pagats per altres ajuntaments del país, segons el Tribunal de Comptes.

Preus fixats

Ara, la Fiscalia especifica que "aquests preus els va fixar Alberto Luceño i els va imposar a l'Ajuntament de Madrid, emparant-se en la seva falsa posició de fabricant i agent exclusiu de la companyia venedora". D'aquesta manera, "va ocultar que un elevat percentatge del preu ofert (aproximadament el 60% en el cas de les mascaretes, el 81% en el cas dels guants i gairebé el 71% en el cas dels tests) corresponia a comissions que els querellats anaven a percebre". Anticorrupció detalla com es va produir aquesta inflació dels contractes: en el cas de les mascaretes, el preu real de venda era de 2,6 milions de dòlars i ells "el van inflar artificialment per emportar-se com a benefici net de l'operació 4.000.000 dòlars; és a dir, el 148% del preu real del producte". Això mateix va passar amb els tests: s'havien pactat comissions de fins al 244% sobre el preu real del producte. Per més inri, "gran part dels tests covid-19 que va rebre l'Ajuntament del Madrid eren defectuosos".

Segons la Fiscalia, Luceño va cobrar 5,1 milions de dòlars en transferències remeses des de Malàisia a un compte bancari a Madrid, a canvi de tot el que s'ha relatat. A més, va intentar justificar els cobraments amb documents falsificats. Amb aquests diners també va comprar tres rellotges de luxe Rolex per més de 40.000 euros, dotze cotxes de luxes per valor de més de dos milions d'euros i un habitatge a Pozuelo d'Alarcón. Per la seva banda, Medina va aportar documents falsos per justificar la seva comissió d'un milió i va convertir-la en articles de luxe. Concretament, va comprar un iot anomenat "Feria" registrat a nom d'una empresa de Gibraltar els titulars reals de la qual són el mateix Medina i el seu germà. Amb tot, la Fiscalia Anticorrupció els acusa de tres delictes: estafa agreujada, falsedat en document mercantil i blanqueig de capitals. Segons explica elDiario.es, la investigació estava a punt de ser judicialitzada i, de moment, les indagacions s'havien centrat en els empresaris i el seu paper a l'espera de saber qui va fer d'enllaç amb l'ajuntament d'Almeida i si va jugar alguna mena de rol en les tres adjudicacions milionàries.

L'Ajuntament es persona com a perjudicat

Davant tot això, l'Ajuntament de Madrid es personarà "immediatament" en el procediment judicial com a perjudicat en la investigació que s'obre contra dos empresaris per una presumpta estafa en l'adjudicació de material sanitari per a la ciutat de Madrid. Ho farà amb l'objectiu "d'exercir totes les accions que corresponguin perquè en cas que hi hagués hagut una estafa, l'Ajuntament de Madrid pugui recuperar els diners". 

Així ho ha anunciat el mateix Almeida després de conèixer-se que la Fiscalia Anticorrupció ha presentat l'esmentada querella contra Medina i Luceño per cobrar comissions milionàries mitjançant la "inflació" del preu de la compra de material sanitari per valor de 18,8 milions d'euros a l'Ajuntament de Madrid després de signar tres contractes amb l'Empresa de Serveis Funeraris i Cementiris de Madrid. "Ni l'ajuntament ni cap persona que hi treballa és objecte de la querella presentada per la Fiscalia, i això és important dir-ho. L'Ajuntament en el seu cas és l'agreujat, perquè se'ls imputa un delicte d'estafa", ha apuntat l'alcalde davant dels periodistes.