1. Tant en comú que queda a casa
Marta Sibina és la número dos per Barcelona d'En Comú Podem, la confluència de les esquerres per al 20D. Casualment, Sibina és la parella d'Albano Dante Fachín, diputat de Catalunya Sí que es Pot. Tots dos dirigien la revista Cafè amb Llet que va servir per destapar diversos casos de gestió de la sanitat pública catalana que han acabat al jutjat. "Són tant en comú que es queden a casa", ironitzen alguns dels acòlits de la confluència.
2. El que va unir Uriel que no ho trenqui una investidura
La negociació de la investidura del president de la Generalitat entre la CUP i JxSí redescobreix velles amistats. Sobretot, entre actuals dirigents cupaires i republicans que van coincidir a les JERC durant l'època que Uriel Bertran n'era el líder. Escoltar membres del secretariat i diputats d'ERC enraonant als passadissos del Parlament com esquivaven els expedients de Bertran té quelcom d'exorcisme de batalles passades. "El que va unir Uriel que no ho trenqui una investidura!", fan conya alguns dels que fan memòria d'aquells anys a les JERC i ara separats per un difícil acord de Govern.
3. Basté uneix Junqueras, Soler i López Alegre per parlar del 20N
El 20N es recorda la mort de Francisco Franco i de José Antonio Primo de Rivera. Per explicar-ho, Jordi Basté, director d'El Món a RAC1 ha preparat una tertúlia que té tots els números per esdevenir una conversa per sucar-hi pa. Hi participaran el líder d'ERC, Oriol Junqueras, el director del Polònia, Toni Soler i Joan López Alegre, professor de comunicació. Tots tres historiadors.
4. Un nord-americà a Barcelona
L'ambaixador dels EUA a Espanya, James Costos, ha passat el dilluns a Barcelona. Al matí s'ha entrevistat amb Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i a la tarda ha participat a les jornades IN3 d'empreneduria, en les que ha lloat Barcelona com a smart-city. Costos, que està molt al cas del procés català –es va reunir una hora amb Artur Mas just després de ser nomenat– també ha enraonat de la figura del rei Felip VI com un exemple de la "modernitat" de l'Estat espanyol.
5. El Hoover espanyol que volia registrar la seu de CDC
Des dels atemptats de divendres passats, un nou element polític ha entrat al cercle mediàtic. És el tot poderós "Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado" (CITCO). Aquest centre el dirigeix el comisari principal de la Policía Nacional, José Luis Olivera Serrano. L'anomenen el Hoover espanyol, l'històric dirigent del FBI que atemoria els EUA per la quantitat d'informació que acumulava en els seus arxius. Aquest veterà policia va ser protagonista d'un polèmic episodi quan el 29 d'octubre de 2012 va viatjar a Barcelona per entrevistar-se amb els fiscals anticorrupció Emilio Sánchez Ulled i Fernando Bermejo. El motiu, oferir els seus serveis per registrar la seu de CDC en plena campanya electoral.
6. "Collons" amb l'amnèsia sobre Jordi Pujol Júnior
"Collons, quan s'arriba a un jutjat ara ningú es recorda de Jordi Pujol Ferrusola". Aquesta ha estat la vehement resposta del president de Copisa, Josep Cornado, en ser preguntat pel jutge de l'Audiència Nacional pel desmemoriament d'altres empresaris sobre el fill gran de l'expresident català, al qual va pagar 3,2 milions d'euros per tasques d'intermediació sense papers i com si fos un "acord entre cavallers".
7. Ens trobarem a KPMG
L'exconseller i exalcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, en deixar la política va fitxar per la consultora KPMG. Una empresa on també hi ha anat a parar una jove promesa, però en aquest cas del PP, José Antonio Coto, que ha penjat les botes del parlamentarisme. Diuen llengües viperines que el despatx d'un està al costat de l'altre.
8. Pepe Álvarez, cap a Madrid
El secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, deixarà aquesta primavera el càrrec. Ara bé, al seva idea és fer el salt a Madrid per substituir Cándido Méndez, líder estatal del sindicat. Àlvarez està acumulant forces per veure si pot batre el candidat oficialista, Miguel Ángel Cilleros.
9. Colau, el llibre
Sense Treva. Els 100 primers dies d'Ada Colau. Aquest és el primer biopic sobre l'activitat política institucional de l'alcaldessa de Barcelona. L'escriu Xavier Fina i l'edita Pòrtic.
10. Espadaler se'n fa creus
El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha carregat de nou contra la negociació entre CDC i la CUP. A través de tres tuits, Espadaler retreu a Francesc Homs, a qui s'hi dirigeix com a Quico, que ara exigeixi a la CUP les mateixes condicions que exigia Unió per continuar el procés: "Seguretat jurídica, negociació, europeisme i govern fort". Fins i tot, planteja que en la consulta interna d'Unió, Homs hauria votat "sí". I conclou que pel resultat final "no calia lliurar-se a ERC i trencar amb Unió".
i 3... Per això no calia entregar-se a ERC i trencar amb Unió.... Segurament, el país ara ho agraïria.
— Ramon Espadaler (@Ramon_Espadaler) novembre 16, 2015
11. Nou llibre de Francesc-Marc Àlvaro
Enèsim llibre d'història política actual de la mà del periodista i professor Francesc-Marc Àlvaro. L'analista descriu la cara oculta del procés en un relat sobre els 127 dies entre les eleccions del 24 de maig i les eleccions del 27 de setembre. Per què hem guanyat (Editorial Comanegra), sortirà a la venda el 18 de novembre.
12. Un xeroke, ambaixador dels EUA
El senat dels EUA ha confirmat per primera vegada com ambaixador a un nadiu americà. Serà davant l’Alt Comissionat de l'ONU pels Drets Humans. El seu nom Keith Harper i és xeroke.
13. Pedro Sánchez tira els trastos a Mas
"M'agradaria convèncer Mas. Té una alternativa de govern". Aquesta és la proposta del líder del PSOE, Pedro Sánchez, al president de la Generalitat. La seva intenció seria "convèncer" Artur Mas de desistir de la via independentista després del 20D i acceptar l'"alternativa" que li ofereixen els socialistes de construir un govern "d'unitat catalanista i progressista".
14. Pujol Júnior, sense Ferrari
El jutge de l'Audiencia Nacional José de la Mata ha prohibit a Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català, disposar dels vuit cotxes, sis d'ells de luxe, que guardava en una nau industrial de Teià (Maresme). Un llistat de cotxes que Pujol Júnior va descriure amb origen i preu en la seva compareixença en la Comissió del Frau i la Corrupció del Parlament.
Postres de Músic
Hi ha coses que només passen a la realitat o només passen a TVE. La darrera de la televisió pública espanyola és atribuir el símbol de l'Aliança Rebel d'Star Wars a ISIS.
Me lo ha dicho @BuffyRebe y no me lo creía.TVE ha atribuido a ISIS el símbolo de la Alianza Rebelde de STAR WARS pic.twitter.com/kINgT0fZHb — Isaac Hernández (@gastronfo) novembre 16, 2015