El jutge de guàrdia de Barcelona ha deixat en llibertat aquest divendres els tres militants d'Arran, detinguts ahir  pels Mossos d'Esquadra i acusats de danys a la porta del Palau de la Generalitat durant la Diada passada. Les formacions de l'esquerra independentista Arran i Alerta Solidària han denunciat que l'acció de la policia catalana, de mantenir-los detinguts un dia, ja que han dormit al calabós de la policia, va ser "desproporcionada" i per a "atemorir a la dissidència política". 

L'atestat presentat al jutjat ha estat elaborat per la Comissaria General d'Informació, la qual ha demostrat que va seguir i va enregistrar amb drons la manifestació dels joves de l'esquerra independentista  l'11 de Setembre a Barcelona. En l'informe es recull que van tirar pintura a la porta del Palau, edifici catalogat com a patrimoni, i que la seva neteja, sense afectar el material, ha costat uns 6.000 euros. També es relata que van cremar ninos, però sense cap incident.

Una pena només de multa

L'advocat dels tres joves (dos nois i una noia), Xavier Monge, ha denunciat que la policia catalana s'ha excedit amb la detenció dels joves perquè aquests "tenen domicili conegut" i, per tant, un cop identificats, se'ls podria  deixar en llibertat fins a ser citats pel jutjat, en lloc de retenir-los 24 hores més. El penalista hi afegeix, que a més, el delicte de danys en patrimoni,  del qual se'ls acusa "i que s'ha de demostrar", només  "implica una pena de multa, no de presó". Monge sosté que els Mossos els han acusat del delicte de desordres públics, tot i que no es recull cap incident, "per a justificar-se, ja que la seva detenció és il·legal". 

 

Culpen el PSC, la consellera Parlon i Trapero

L'advocat Xavier Monge ha manifestat que els agents de la Comissaria General d'Informació  "estan envalentits" en la seva actuació i assegura que tenen el vistiplau dels nous càrrecs polítics del PSC al departament d'Interior, i en concret ha citat a la consellera Núria Parlon i l'actual director de la Policia,  Josep Lluís Trapero. 

Precisament, la resposta  d'Arran a la detenció dels tres militants ha estat la de pintar seus del partit del PSC, segons ha difós l'organització juvenil de l'esquerra independentista a la xarxa  social X.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!