Encallada la restauració de la casa Vallmanya del president Francesc Macià, a Alcarràs (Segrià). Segons ha avançat Catalunya Ràdio, l'amo n'ha doblat el preu: dels 120.000 euros acordats per a la seva compra, a 250.000. En declaracions a l'emissora, l'alcalde del municipi, Gerard Companys, ha considerat que la nova xifra és inassumible. "La casa és el que és i està com està: tampoc podem pagar més del que val", ha expressat.
La cosa és que, fa deu mesos, la Generalitat i la Diputació de Lleida van arribar a un acord per donar 920.000 euros a l'Ajuntament d'Alcarràs per a la compra i restauració de la casa de Macià. D'aquesta quantitat, 120.000 euros s'havien d'invertir a adquirir la finca, mentre que els 800.000 restants havien de servir per restaurar-la. La previsió del consistori era que enguany es fessin obres d'urgència per frenar-ne el deteriorament i que les obres de restauració s'iniciessin el 2025. Uns processos que s'han encallat, davant la pujada de preu inassumible per a l'ajuntament —que és el responsable de l'adquisició.
L'expropiació de la casa Vallmanya
Companys ha reconegut que l'opció de l'expropiació és sobre la taula, però com a última opció: "És un tema lent (es pot allargar fins a tres anys). Creiem que la millor forma és arribar a un acord i poder tancar el tema abans perquè la casa no es malmeti més i la puguem restaurar". Però des de la plataforma Salvem Casa Vallmanya pressionen per iniciar el procés d'expropiació com més aviat millor, justament pel mateix motiu: perquè és lent. "7 anys després, tot ha estat aprovat. Totes les vies per l'acord han fracassat, una rere l'altra. Només queda fer complir la Llei de Patrimoni Català i procedir a l'expropiació de Cal Macià - Casa Vallmanya. I cal fer-ho ràpid i sense més dilacions!", han expressat a les xarxes socials.
El portaveu de la plataforma, Ferran Dalmau, ha afegit que obrir el procés d'expropiació pot servir com una mesura de pressió al propietari. "El procés no té per què acabar, però obrir-lo potser sí que fa que el propietari entri en raó i baixi del burro", ha defensat. Així ho traslladaran a la consellera de Cultura, Sònia Hernández, en una reunió telemàtica d'aquesta setmana. Per ara, des del Departament asseguren que donaran tot el suport a l'ajuntament perquè es pugui desencallar la compra.
L'aposta de Salvem Casa Vallmanya per l'expropiació és ferma i, per això, tenen previst reactivar les mobilitzacions al desembre —per l'aniversari de la mort de Macià—. La plataforma continuarà defensant la restauració de la casa, que avui és "un abocador de merda abandonat per les administracions catalanes", tal com es veu en una imatge compartida a les xarxes socials per denunciar que al mal estat de la casa s'hi suma el fet que han aparegut una banyera i una tassa de vàter.
I és que la finca necessita una intervenció urgent. Mentre no hi ha acord per la compra, l'Ajuntament d'Alcarràs vol que el propietari faci les actuacions pertinents per mantenir la casa i que estintoli les zones on hi ha perill de caiguda. Però l'amo s'hi nega i, a més, ha presentat unes al·legacions a la petició del consistori. Per la seva banda, la Generalitat encara estudia si declara l'immoble com a bé cultural d'interès nacional (BCIN). De moment, l'ajuntament va declarar l'any 2008 la casa Vallmanya com a bé cultural d'interès local (BCIL) i l'acord amb la Diputació implica la seva inclusió a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica.
En aquest sentit, més enllà de la restauració de la casa, la idea és convertir-la en un espai de memòria del president Macià. Així, la seva adhesió a la xarxa comporta la senyalització de la zona i l'elaboració d'activitats pedagògiques i divulgatives, entre altres. També reforça el coneixement tant de l'obra com de la vida de Macià i és una contribució a la dinamització territorial del patrimoni memorial, segons van explicar les administracions el dia que es va signar l'acord.
Originalment, la casa Vallmanya fou una construcció cartoixana del segle XVII, un dels pocs exemples de casa pairal al Segrià. Fou residència ocasional de la família Macià Lamarca des de finals del segle XIX, quan Agapit Lamarca, propietari de la finca i pare d'Eugènia Lamarca, muller de Francesc Macià, dugué a terme una gran reforma arquitectònica de les antigues estances cartoixanes. Després de ser incendiada durant la Guerra Civil, l'interior de la casa patí diverses i reiterades modificacions.