Primeres conseqüències de la tensió entre el Govern i el PSC al Congrés per no arribar a un acord sobre els pressupostos al Parlament. El que havia de ser un Ple per aprovar un nou decret anticrisi i informar sobre el Consell Europeu i les conseqüències de la guerra a Ucraïna s’ha convertit en una sessió amb regust de desacord entre el govern espanyol i un dels seus socis de govern més valuosos: Esquerra Republicana. La formació liderada per Gabriel Rufián no ha votat a favor d’aquest decret, sinó que s’ha abstingut; un toc d’atenció a La Moncloa per estar posant en risc la sintonia entre republicans i socialistes.

Per què hem de treballar pels nostres partits si es pot treballar pels nostres països?”, s’ha preguntat aquest dimarts al Congrés dels Diputats Gabriel Rufián. El líder d’Esquerra Republicana a Madrid ha afirmat que, enmig d’un any electoral, és complicat arribar a acords entre les diverses formacions polítiques, però ha demanat “aprofitar el temps” perquè potser no hi ha “una segona oportunitat”. En altres paraules, Rufián ha assenyalat que l’absència de pressupostos a Catalunya “afecta ERC i afecta el PSC, però sobretot afecta la gent”. “I tothom sabrà que es deu a un càlcul electoral”, ha sentenciat.

Això ha fet que aquest dimarts Esquerra Republicana hagi votat en el mateix sentit que PP, Vox i Ciutadans sobre el nou decret anticrisi del govern espanyol: l’abstenció. Hi han votat a favor socis de l’executiu com el PNB, el PDeCAT o Bildu, però els republicans han optat pel toc d’atenció a La Moncloa. De fet, el cap de files republicanes al Congrés ha començat el seu discurs assegurant al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que els electors no el trauran del càrrec per indultar els presos polítics o per reformar el Codi Penal, sinó per “un excés de prudència” en aplicar mesures socials.

Per això ha assenyalat al president espanyol que el ‘Sí’ de la formació de Salvador Illa als comptes de Pere Aragonès permetria tenir “1.300 milions d’euros per a la sanitat”. "És una actitud bastant miserable", ha afegit Rufián, a més d'opinar que "tothom sap que el PSC competeix amb ERC, i en aquella competició perd la gent". El republicà ha assegurat que la voluntat dels socialistes catalans és pressionar l'executiu presidit per Pere Aragonès per "guanyar algun regidor" més en les eleccions municipals del 28-M.

En la seva resposta, Sánchez no ha fet referència a la maniobra d’ERC per pressionar els socialistes, però sí que s’ha defensat assegurant que “encara que es pugui fer més per defensar la ciutadania, sobretot la classe mitjana i els més vulnerables, s’ha de reconèixer l’enorme esforç que fa el govern” per ajudar econòmicament la població. Ha posat en valor que el seu executiu hagi invertit “sis de cada deu euros” en despesa social, a més de l’increment de l’ingrés mínim vital. “Podem fer més, però crec que és just admetre l’esforç que fa el govern espanyol per protegir”, ha sentenciat Sánchez.

El PP carrega contra el “triomfalisme econòmic” de Sánchez

El Ple d’aquest dimarts ha estat protagonitzat, sobretot, pel cos a cos entre Pedro Sánchez i la portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, qui ha carregat contra el “triomfalisme econòmic” de La Moncloa. “Vostè és incapaç de posar-se a la pell de la classe mitjana espanyola”, ha assenyalat la portaveu popular, que ha assegurat que és un col·lectiu que pateix les conseqüències de la inflació, però que està desatès per l’executiu de PSOE i Podemos.

Tot i que Sánchez ha continuat traient pit de la gestió econòmica del seu executiu de la crisi energètica i la inflació, el president socialista ha defensat haver homologat el Codi Penal espanyol al dels estats europeus de l’entorn. Gamarra també ha reclamat a Sánchez que pacti amb Alberto Núñez Feijóo les propostes que el president del PP va posar sobre la taula aquest dilluns, com recuperar el delicte de sedició, il·legalitzar els referèndums o fer que governi la llista més votada.

El president Pedro Sánchez durant el Ple d'aquest dimarts / Foto: EFE

En la seva resposta, Sánchez ha carregat contra el PP per haver-se manifestat aquest passat dissabte a la concentració ultra de la plaça Cibeles, i ha demanat que els populars posin punt final als seus vincles amb Vox. “Són els mateixos que van assaltar les institucions brasileres”, ha assegurat el president del govern espanyol. Sánchez s’ha dirigit també al líder de l’extrema dreta al Congrés, Santiago Abascal, afirmant que té tot el dret a “continuar amb les seves fabulacions de cops d’estat”, però “no d’intentar atacar els drets de les dones”, en referència als intents antiavortistes de la ultradreta. Minuts abans, Abascal ha defensat que les dones puguin escoltar “el batec del cor de la vida que porten dins”, i la bancada de Vox s’ha posat a aplaudir dempeus.

“El Procés ha acabat; l’independentisme, no”

D’altra banda, Sánchez ha assegurat a la diputada de Junts per Catalunya Mariona Illamola que ell mai no ha afirmat que l’independentisme estigui mort. “Sí que he dit que el Procés, tal com se’l coneixia, ha acabat”, ha assenyalat, afirmant que el moviment es basava en la unitat de l’independentisme, la unilateralitat i la confrontació. “Ara cap d’aquestes tres coses es compleixen”, ha dit.