Indefensió. El Tribunal de Comptes ha celebrat aquest divendres una audiència prèvia per preparar el judici contra 36 excàrrecs dels governs d’Artur Mas i de Carles Puigdemont, a qui se’ls reclama 5,3 milions d’euros, per part de Societat Civil Catalana (SCC), rebaixat a 3,2 milions per part de la Fiscalia per les despeses de l’1-O i de la promoció de Catalunya a l’Exterior. Els advocats defensors han afirmat que no s’ha acreditat el perjudici causat, com exposa la Fiscalia. Els advocats, a més, han exposat "la indefensió" dels encausats perquè el Tribunal de Comptes els jutjarà per una suposada responsabilitat comptable de despeses per les quals ja se'ls va jutjar per la via penal o estan pendents, com és el cas dels processats en el jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, i sostenen que no es pot jutjar una persona dos cops pels mateixos fets (non bis in idem). A més, l'advocat Francesc Homs, que també és un dels codemandats, ha indicat que en el cas del 9-N sí que ja van tenir una sentència del mateix Tribunal de Comptes.

Per la seva part, l’advocat Gonzalo Boye, també ha demanat que se suspengui el procediment perquè el president Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, tenen immunitat en el Parlament Europeu, i fins que no es resolgui la seva causa no es pot avançar el procediment per no vulnerar-los aquest dret, com el non bis in idem

La consellera del Tribunal de Comptes Elena Hernáez ha contestat a Boye que ja li va desestimar la seva al·legació per escrit fa mesos. També ha rebutjat que els codemandats se'ls pugui castigar dos cops pel mateix perquè ara "només és el coneixement d'una responsabilitat per abast", i ha insistit: "No estem en un procediment sancionador, sinó de restitució reparadora. Ni més ni menys." De la despesa del 9-N, la consellera ha contestat a Homs que ho respondrà en una resolució en els pròxims dies i decidirà si exclou la despesa reclamada, com li ha sol·licitat l'advocat.

El posicionament del fiscal

Per la seva part, el fiscal Manuel Martín ha assegurat que s’ha de rebutjar l’al·legació del Non bis in idem perquè sosté que “és compatible” mantenir obertes causes per la via penal i per la jurisdicció del Tribunal de Comptes dels mateixos fets, i que el “límit” es fixa que quan és condemnat en la via penal no es pot reclamar dos cops pel mateix. També ha recordat que el Tribunal Suprem, presidit per Manuel Marchena, va condemnar als líders independentistes i va derivar al Tribunal de Comptes la recuperació dels diners malversats. No obstant això, els processats en el jutjat 13 de Barcelona per l’1-O han hagut de dipositar les fiances en aquesta causa i en el Tribunal de Comptes, al final amb donacions de la Caixa de Solidaritat (en el cas 1-O) i amb l’aval d’Institut Català de Finances per causa Exteriors.

El fiscal també ha assegurat que no es vulnera la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí perquè, a parer seu, el Parlament Europeu protegeix la seva mobilitat i actuacions a la cambra, i la seva protecció “no és il·limitada”.

FOTO. TCuJPG
Els advocats dels demandats i de les acusacions, aquest divendres. / Foto: M.P.

Un encausat, retirat

La primera decisió de la consellera del Departament 2n de la secció d'Enjudiciament del tribunal, Elena Hernáez Salguero, que serà qui jutjarà la causa catalana, ha estat l’arxivament del procediment contra Jaume Mestre Anguera, assessor de comunicació de la Generalitat, ja que la Fiscalia ha retirat la reclamació de la campanya Civisme, de les vies del tren, xifrada amb 337.000 euros, perquè el TSJC va resoldre que el Govern no l’havia de pagar a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).  Així, inicialment, són 35 excàrrecs qui són codemandats per la Fiscalia, mentre per a SCC són 11. La vista continua amb l'exposició dels advocats dels demandats.

 

En la foto principal, l'advocat Gonzalo Boye a l'entrada del Tribunal de Comptes, aquest divendres. / Foto: Europa Press