Des del moment en què va esclatar la polèmica de les llicències per edat que oferien a treballadors del Parlament cobrar sense anar a treballar durant els cinc últims anys de l'etapa laboral, la Mesa del Parlament està en el punt de mira, i la tensió entre els grups per trobar una fórmula per regular el règim dels treballadors sense generar rebuig social és el més complicat, com es demostra també amb l'encallament de la regulació de les dietes dels diputats. Aquest dimarts la Mesa havia arribat a dos acords, i un d'ells, el nou règim per a treballadors de més de 60 anys, ja ha caigut, i ho ha fet per motivació de la presidenta, Laura Borràs.

Quan va esclatar la polèmica de les llicències, amb rapidesa es va esborrar del règim intern del Parlament l'article que les regulava, posant així punt i final a aquest privilegi. Dimarts la Mesa va acordar un nou règim amb excedències remunerades i reducció de jornada pagada amb com a mínim el 80% del sou, dues noves figures que es van aprovar en una Mesa ampliada amb el vot a favor de tots els grups excepte el vot en contra dels comuns i l'abstenció de la CUP i Ciutadans. El que estava previst era que s'aprovés definitivament en la Comissió d'Afers Institucionals que s'ha dut a terme aquest matí, però "la Mesa ha decidit retirar aquest punt". A la comissió no s'han donat explicacions sobre la retirada d'aquesta qüestió, però segons ha pogut saber ElNacional.cat és a proposta de Borràs, que ara s'ha desdit de la decisió votada a la Mesa ampliada. El motiu? Segons l'Oficina de la Presidència, la intenció de Borràs era resoldre els casos del personal que encara gaudeix de les llicències per edat, però no fer un nou sistema que acabi sent similar a l'anterior per a tot el personal. En qualsevol cas, dimarts Junts i Borràs van subscriure el nou règim i ara han canviat de parer. Aquesta qüestió es discutirà a la propera Mesa que se celebri a la cambra, previsiblement, dimarts que ve.

Quin era aquest nou règim que havia acordat la Mesa? El dimarts fonts parlamentàries no van voler explicar obertament les condicions, mentre que va ser la CUP qui en va donar els detalls. A partir dels 60 anys, els treballadors poden demanar una excedència i cobrar la pensió de jubilació màxima (2.800€), mentre que les cotitzacions del funcionari les assumiria el Parlament. En el cas de la reducció de la jornada laboral, la reducció del sou serà d'un màxim del 20%. En altres paraules, els treballadors podran no treballar i cobrar la pensió, mentre que podran treballar menys hores cobrant com a mínim el 80% del sou que percebien abans. No són, evidentment, privilegis com les llicències per edat on hi havia treballadors que cobraven fins a 10.000 euros al mes per no treballar, però si que son un règim amb privilegis que poden obrir una nova controvèrsia

Què passa, mentrestant, amb les llicències per edat? En la Mesa de dimarts es va arribar a un nou acord sobre aquesta qüestió: prorrogar de nou el termini per solucionar la situació de la vintena de persones que en el moment de derogar-les ja les estaven gaudint. Inicialment aquesta qüestió s'havia de resoldre abans de l'1 d'abril, però les negociacions amb el Consell del Personal van començar tard, es va prorrogar de nou al 17 de juny ​i finalment la data serà l'11 de juliol. Aquesta pròrroga s'ha aprovat aquest dijous a la Comissió d'Afers Institucionals.