El president del Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO), Marin Mrcela, ha criticat aquest dijous "l'escassa" implementació d'Espanya de les recomanacions per fer front a la corrupció. En la presentació de l'informe anual, Mrcela ha lamentat que en la darrera avaluació l'Estat no hagués implementat completament cap de les recomanacions del GRECO, cosa que ha considerat "un resultat escàs". Amb tot, Mrcela ha remarcat que Espanya encara "té temps" per implementar les recomanacions abans que hagi de tornar a notificar les mesures impulsades per lluitar contra la corrupció perquè el GRECO les avaluï de nou.
En l'informe, el GRECO apunta que en la darrera avaluació, feta el 2021, Espanya només havia aplicat completament la meitat de les recomanacions del Consell d'Europa contra la corrupció dels jutges, mentre que el 25% de les recomanacions s'havien aplicat només parcialment i el 25% restant no s'havia implementat. El grau de compliment també era baix en el cas de les recomanacions per evitar la corrupció entre els fiscals: només s'havien implementat el 33,3%, mentre el 66,7% restat només s'havia aplicat parcialment. Per contra, l'Estat sí havia implementat el 75% de les recomanacions per lluitar contra la corrupció dels diputats i només havia aplicat parcialment el 25% dels consells del GRECO. En termes generals, l'informe del GRECO reclama als governs més transparència i exigència de responsabilitats amb els lobbies. Reconeix que són una "activitat legítima que contribueix al procés democràtic", però veu "essencial" que hi hagi més transparència, per exemple amb registres que indiquin els contactes, formals o informals, entre els governs i els lobbies.
Corrupció i pandèmia
Alguns dels escàndols de corrupció més cridaners destapats a Europa durant el 2021 estan relacionats amb la pandèmia i "l'accés privilegiat" als contractes públics, denunciat també el Consell d'Europa. "La societat està cada vegada més fastiguejada i els responsables dels escàndols s'estan tornant més impermeables a la breu vergonya públic que pot seguir a les revelacions de corrupció", ha afirmat el president del GRECO, que en la mateixa línia ha assegurat que una major transparència i responsabilitat poden ajudar a enfortir la confiança pública en els sistemes polítics i en l'administració. L'informe recomana "mesures preventives fermes i eficaces", tal i com proposa el GRECO als seus informes nacionals de seguiment de lluita contra la corrupció. El GRECO denuncia que la corrupció enfonsa l'estat de dret i la protecció dels drets humans, a més de desviar fons i erosionar la confiança en la democràcia. "La corrupció fa que les nostres societats siguin menys justes i menys igualitàries".