Segueixen les peticions de càstig desorbitades a manifestants. L’Audiència de Barcelona jutja dimecres vinent un home, a qui la fiscalia li demana deu anys i sis mesos de presó per haver tirat “pedres de grans dimensions” contra els agents policials, tot i que sense causar cap persona ferida, en les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans, el 18 d’octubre de 2019 a Barcelona. I, dijous vinent l’Audiència de Barcelona jutja dos joves per haver participat en la mobilització de Tsunami Democràtic, també aquell 18 d’octubre, als voltants del Camp Nou, en el partit del Barça amb el Madrid. En aquest cas, la fiscalia demana per a cada un d’ells quatre anys de presó. En aquesta protesta tampoc va haver-hi ferits.
La secció 10a de l’Audiència de Barcelona serà l’encarregada de jutjar dimecres, 16 de febrer, el jove acusat de tirar pedres contra la policia, en les protestes contra la condemna als líders catalans, entre el carrer Balmes i plaça Catalunya. En l’escrit d’acusació provisional, la fiscalia exposa que l’acusat, que anava amb una dessuadora vermella, va participar en “actes vandàlics d’extrema violència” amb un grup de vint persones, on només ell va ser identificat. Amb la seva actuació, la fiscalia assegura que “va pertorbar la pau pública”. Amb tot admet que cap agent va resultar ferit. Per aquesta actuació, li demana la màxima pena per desordres públics, 6 anys de presó, en aplicar els agreujants de disfressa, actuar amb instrument perillós i durant una manifestació. I, li demana quatre anys i sis mesos més de presó pel delicte d’atemptat contra l’autoritat pels llançaments contra els furgons policials.
Tsunami Democràtic
D’altra banda, el segon judici previst a l’Audiència de Barcelona es farà a la secció 2a, el dijous, 17 de febrer. La fiscalia acusa dos joves dels delictes de desordres públics, pels quals els demana 2 anys de presó, i d’atemptat contra l’autoritat, 2 anys de presó més, per participar en una de les mobilitzacions convocades per Tsunami Democràtic al Camp Nou, el mateix 18 d’octubre de 2019, per fer sentir el rebuig de la societat catalana contra la condemna per sedició, amb elevades penes, als líders socials i polítics per promoure l’1-O i el procés d’independència del país. En aquest judici, tampoc hi ha agents ferits, i, per tant, no s’exigeix cap responsabilitat civil, ni pels danys causats.
Condemna
Per ara, la condemna a un manifestant independentista que podria implicar la seva entrada a la presó és la d'Adrian Sas. El jove de Vilafranca del Penedès va ser condemnat per l’Audiència de Barcelona a tres anys i mig de presó per haver-hi colpejat la policia durant els aldarulls del primer aniversari de l'1-O a Barcelona. L’any passat, la sala d’apel·lacions del TSJC va validar la condemna, en la qual se’l considera responsable d'un delicte d'atemptat contra els agents de l'autoritat i lesions. Per contra, se’l va absoldre del delicte de desordres públics. El jove també va ser castigat a pagar una indemnització pràcticament 2.000 euros i una multa de més de 720. L’advocat de Sas, el penalista David Aranda, va anunciar que presentaria recurs de cassació al Tribunal Suprem, fet que paralitza la seva entrada a la presó. I després demanarà l’empara al Tribunal Constitucional.