L'antiga colònia espanyola del Sàhara ha obert una nova crisi al govern espanyol, després que l'executiu de Pedro Sánchez ha anunciat que enterrava la independència del territori i apostava per una autonomia d'acord amb el Marroc. Tot just Presidència del govern confirmava que havia enviat una carta al Marroc acceptant les seves tesis, la vicepresidenta, Yolanda Díaz, ha sortit criticant-ho. "Reafirmo el meu compromís amb la defensa del poble sahrauí i amb les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Tota solució al conflicte ha de passar pel diàleg i el respecte a la voluntat democràtica del poble sahrauí. Hi continuaré treballant", ha indicat.
Reafirmo mi compromiso con la defensa del pueblo saharaui y con las resoluciones del Consejo de Seguridad de las Naciones Unidas.
— Yolanda Díaz (@Yolanda_Diaz_) March 18, 2022
Toda solución al conflicto debe pasar por el diálogo y el respeto a la voluntad democrática del pueblo saharaui. Seguiré trabajando en eso.
A les crítiques de Yolanda Díaz s'hi ha sumat també el ministre de Consum, Alberto Garzón, coordinador general d'Izquierda Unida. "El poble sahrauí és víctima des de fa molt de temps, i no es pot mirar cap a una altra banda. El poble sahrauí té dret a expressar com vol que sigui el seu futur mitjançant un referèndum lliure, com des del 1995 va establir el Consell de Seguretat de les Nacions Unides", ha indicat, mentre enllaçava el posicionament de la vicepresidenta.
El pueblo saharaui es víctima desde hace mucho tiempo, y no se puede mirar hacia otro lado. El pueblo saharaui tiene derecho a expresar cómo quiere que sea su futuro mediante un referéndum libre, como desde 1995 estableció el Consejo de Seguridad de las Naciones Unidas. https://t.co/kYTe7HhX8m
— Alberto Garzón🔻 (@agarzon) March 18, 2022
"L'única solució per aconseguir acabar amb dècades d'incompliment amb el Sàhara Occidental passa per implementar el dret internacional i les resolucions de les Nacions Unides, que assenyalen un referèndum i respectar la lliure determinació del poble sahrauí", ha indicat en el mateix sentit Podemos. Fonts de la formació de Ione Belarra també han explicat que no poden compartir la proposta del govern espanyol, donat que el pla autonomista que defensa Rabat suposa "abandonar la posició de neutralitat i el consens de les resolucions de les Nacions Unides". A més ha recordat que "ni el Polisario ni Algèria acceptaran" el pla d'autonomia impulsat per Rabat.
Es tracta del primer cop que l'Estat espanyol dona suport a la proposta d'autonomia per al Sàhara Occidental, cosa que ha provocat una profunda indignació en el Front Polisario. "Espanya sucumbeix al xantatge i la manipulació del Marroc", han traslladat fonts del Polisario al mitjà digital El Independiente. El moviment d'alliberament nacional del Sàhara Occidental també ha criticat que la Moncloa hagi optat pel camí de l'autonomia i es desvinculi del full de ruta de l'ONU, en mig de la invasió russa d'Ucraïna i desafiant els principis del dret internacional. "Les declaracions posen de manifest la hipocresia del discurs en la conjuntura actual. Es defensa la legalitat internacional i el dret internacional a Europa i es nega en el Sàhara", ha assenyalat un representant del Polisario, al·ludint al referèndum previst. El canvi d'actitud de Sánchez té lloc mesos després de la crisi més greu entre el Marroc i Espanya de les últimes dues dècades, que va començar a finals d'abril de l'any passat amb l'acollida del líder del Front Polisario, Brahim Gali, per ser hospitalitzat en la ciutat espanyola de Logronyo i l'allau d'immigrants irregulars que van entrar nedant a Ceuta al maig.