La polèmica pel desacord dels grups en la reforma del reglament que hauria de permetre blindar l'escó de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, segueix viva. Si ahir aquest tema va ocupar l'ordre del dia de la cambra catalana, el debat s'ha traslladat ara a les xarxes, on Borràs i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, s'han enganxat.

Poc després que els lletrats exposessin de forma inesperada a la Mesa del Parlament un informe que proposava eliminar l'article 25.4 per presentar "dubtes seriosos" sobre la presumpció d'innocència, ERC i la CUP van expressar el seu malestar considerant que Borràs havia actuat pel seu interès personal i no col·lectiu: en cas d'eliminar-se aquest article, Borràs no hauria de deixar el seu escó quan se li obri judici oral pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes

En aquest sentit, Rovira va expressar ahir a la tarda al seu perfil de Twitter que els republicans volen institucions "transparents" per evitar els corruptes, i també que hi hagi processos interns "que garanteixin sempre l'interès general per sobre el particular".

A això, Borràs ha contestat aquest matí que "no pot estar-hi més d'acord" en la lluita contra la corrupció. I és que l'entorn de la presidenta ha reiterat en diverses ocasions que no considera que la seva causa sobre els presumptes fraccionaments de contractes mentre era directora de la Institució, sigui corrupció, sinó una persecució més contra la causa general de l'independentisme. És per això que en la seva publicació Borràs respon demanant "solidaritat antirepressiva, també", i unitat per aconseguir la independència. 

Malestar

Tot plegat va desencadenar ahir quan a l'ordre del dia de la Mesa del Parlament es va incloure un punt en què lletrats del Parlament proposaven diversos canvis en el reglament. Aquest informe el van fer els serveis jurídics després que la Mesa reunida a Tornabous ho demanés. Segons fonts de la presidència, la demanda va ser per "unanimitat", mentre que els altres partits diuen que quan es va posar sobre la taula demanar aquest informe, es va argumentar que era per motius tècnics i que no esperaven que s'incorporessin altres qüestions.

La polèmica se centra en la proposta d'eliminar el 25.4, un article que es va incorporar al reglament en la reforma del 2017 proposat per la CUP i que estableix que en casos on l'acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa, una vegada sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral, ha d'acordar la suspensió dels drets i deures dels parlamentaris.

Això va causar malestar entre tots els grups que, excepte Junts, van acusar Borràs d'estar fent servir les institucions pel seu propi interès. Quan la portaveu de Junts, Mònica Sales, va sortir al faristol, va insistir davant de totes les crítiques que són els lletrats qui diuen que presenta "seriosos dubtes sobre la seva constitucionalitat", i va negar que s'hagi fet ad hoc davant el cas de la presidenta.

Després de tot aquest soroll, Borràs també ha fet una altra publicació a les xarxes, on ha carregat contra "el cinisme nivell expert que es gasten alguns", i ha apuntat que sentir dir mentides i maldats "deliberadament" per intoxicar li "costa molt".