La compareixença de Salvador Illa a la comissió d’investigació del Congrés sobre la compra de mascaretes durant la pandèmia té eco electoral. A ningú no se li escapa que arriba tres dies abans que comenci la campanya del 12-M i que Illa, ara com a candidat del PSC, estarà en els pròxims dies en el centre de la diana. Prova d’això ha estat el cara a cara que ha mantingut amb Gabriel Rufián, portaveu d’ERC, en un intercanvi dialèctic propi d’un debat electoral. “Està aquí com a exministre, no com a candidat” i “li recordo que això no és un acte de campanya”, li ha etzibat Rufián. “No he vingut aquí per voluntat pròpia”, ha esgrimit Illa. “Vostè ha dit que no va voler fer política durant la pandèmia, però per no voler fer política, va deixar el Ministeri per presentar-se a una campanya electoral”, li ha recordat Rufián. “Em nega vostè el dret a presentar-me a unes eleccions?”, ha replicat Illa. “Ha d’entendre que era un càrrec públic amb una enorme responsabilitat, entenc que era complicat fer-ho tot bé, però també fer-ho gairebé tot tan malament”, ha exclamat Rufián en un altre moment de la compareixença.
🔴 Salvador Illa i el cas Koldo, DIRECTE | Compareixença a la comissió d’investigació del Congrés
📝 Illa reconeix que va parlar amb Koldo, però assegura que Sanitat no va acceptar la seva oferta
La confrontació ha esclatat després que el diputat republicà preguntés a l’exministre “com és possible que el xofer d’un ministre acabés sent un dels proveïdors de material sanitari en plena pandèmia” (en referència a Koldo García i a José Luis Ábalos), cosa a la qual Illa ha replicat que això ho hauria d’aclarir “qui el va nomenar” i insistint que “el principal proveïdor al Ministeri de Sanitat no va ser cap” de les empreses vinculades al cas Koldo. Rufián li ha retret que el govern espanyol “va recentralitzar les compres” i Illa ha contestat que “totes les comunitats autònomes van comprar material”. Ha puntualitzat que en alguns casos (ha citat compres a empreses de la Xina) es demanava a l’executiu espanyol que confirmés que “l’organisme comprador formava part del corpus institucional d’Espanya”. El que es va fer, doncs, va ser “simplement certificar que la Generalitat de Catalunya formava part d’Espanya”.
Tot i que l’exministre de Sanitat ha defensat que la seva gestió va ser “decent, esforçada, diligent i eficaç”, Rufián ha posat en dubte les respostes que successivament ha anat donant Illa: “Què diu? Que no sabia res? Què són errors i passava per allà? Que tot era molt complicat?”. “No estic disposat que vostè m’insinuï coses i no pugui contestar”, s’ha queixat l’exministre en un moment de l’interrogatori. En la seva permanent estira-i-arronsa, Rufián ha recriminat a Illa que no estigués donant resposta a les seves preguntes: “No pot venir i dir que se’ns va escapar”. “No se’ns va escapar res”, ha respost Illa.
“Si estafen tres vegades a un càrrec públic, és que hi ha marro”
A més, el portaveu republicà ha fet servir la ironia per afirmar que Illa “tenia pitjor sort que el Caiot al Correcamins” i, enmig de les seves interrogacions, li ha recordat que el Codi Penal estableix que “no pot mentir”. És l’article 502 el que fixa que qui “falti a la veritat” en una comissió d’investigació serà “castigat amb la pena de presó de sis mesos a un any o multa de 12 a 24 mesos”. Ja a la conclusió del seu torn, Gabriel Rufián ha reconegut que ha acabat “profundament decebut” amb les explicacions d’Illa: “Quan a un càrrec públic l’estafen una vegada, és culpa de l’estafador, a la segona ja comença a ser culpa del càrrec i l’inhabilita perquè significa que no s’assabentava de res, però si l’estafen tres vegades, és que hi ha marro”, ha proclamat. I Illa ha sigut contundent: “No crec que m’hagi estafat ningú”.
Míriam Nogueras retreu a Salvador Illa que “no va confiar en les institucions que vol presidir”
Després de l’intens intercanvi dialèctic entre Rufián i Illa, ha pres la paraula la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, que ha acusat l’exministre de Sanitat de ser el “principal responsable de la falta de transparència, de previsió i de rigor i de la frivolitat en la gestió dels diners públics” durant els mesos més crítics de la Covid-19. Nogueras ha criticat l’actuació de l’ara candidat del PSC a la Generalitat quan estava al Consell de Ministres: “En un dels moments de màxima dificultat pel país, vostè no va confiar en les institucions que avui ens diu que vol presidir”. Li ha retret que “va centralitzar la gestió”, va decidir “atorgar a Madrid la gestió, el poder i el control” que “li corresponia a la Generalitat” i ha lamentat que ho fes des d’un ministeri que “no tenia ni l’estructura, ni les eines, ni la capacitat, ni el coneixement ni el personal adequat per gestionar amb èxit aquell moment excepcional”.