El PSC s'imposarà en les circumscripcions de Barcelona i Tarragona, de les quals desplaçarà Ciutadans com a primera força, i Junts mantindrà el primer lloc a les de Girona i Lleida. Així ho reflecteix l'enquesta realitzada per Feedback per a ElNacional.cat a 8 dies de la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya.

El sondeig preveu que els socialistes, liderats per Salvador Illa, seran la primera força en vots i escons a Catalunya, però els independentistes aconseguiran retenir la majoria absoluta. Per demarcacions, el PSC és a Barcelona i Tarragona el principal beneficiat de la severa patacada de Ciutadans.

Barcelona, el PSC relleva els taronges com a primera força, amb 22-23 escons i un 24,63% dels vots. El 2017, els socialistes van ser quarta força al seu tradicional feu provincial, amb un 15,15% i 13 diputats. Si es confirmen les dades del sondeig, ERC mantindrà la segona posició, amb 17-18 escons (en va obtenir 18), encara que Junts, que en colliria 16-17, podria empatar. En Comú manté els 7 que va obtenir; Cs passa de 24 a 6-7, i la CUP pot empatar amb els taronges també amb 6-7. La ultradreta de Vox entraria amb força, amb 5-6 i el PP en mantindria 3.

El PSC també seria primera força a Tarragona, amb 5 diputats i un 21,71% dels vots, encara que ERC, amb una forquilla de 4-5 i Junts, també amb 4-5, tenen opcions d'empatar. En Comú, la CUP, Vox i Ciutadans obtindrien 1 escó per la demarcació i el PP pot ser extraparlamentari amb 0-1. Els taronges van obtenir 5 diputats el 2017 en una circumscripció emblemàtica per a ells.

Girona, feu de Puigdemont

En canvi, Junts conservaria la primera plaça a Girona. Els de Carles Puigdemont retindrien 6 dels 7 diputats que van aconseguir el 2017. ERC s'estanca en la segona posició, amb 4 representants, i el PSC seria tercera força amb 3, és a dir, 2 actes més que als anteriors comicis. La CUP (1-2) podria sumar un diputat més que el 2017. Tant En Comú com Vox poden quedar-se fora o obtenir 1 escó per Girona al nou Parlament. El PP continuaria sense representació.

A Lleida també guanyaria Junts, amb 5-6 escons -en va obtenir 6 el 2017-, encara que ERC, amb 4-5, podria empatar amb els de Puigdemont per la franja alta de la forquilla. El PSC passaria d'1 a 3 escons i la CUP n'aconseguiria un -va quedar fora del repartiment en els anteriors comicis-. En Comú i Vox poden obtenir 1 o quedar-se fos, com el PP, que continuaria sent extraparlamentari a la demarcació de Ponent.

 

Fitxa tècnica: Àmbit de l’estudi: Catalunya. Univers: Població major de 18 anys empadronada a Catalunya i amb dret a vot en unes eleccions al Parlament de Catalunya. Mètode: Enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixes i mòbils. Mostra: 800 enquestes. Quotes: la mostra es proporcional a les variables estructura per grups d’edat i gènere; i s’estableix com a control del treball de camp per a la selecció de les unitats mostrals (ciutats) la variable Demarcació. Condicions estadístiques: marge d’error total possible de +-3,54%, per una població infinita (cens de 5.623.962 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50). Treball de camp: les enquestes s’han realitzat entre el dilluns 1 al divendres 5 de febrer de 2021.