La portada d’El Periódico d’aquest diumenge ha reviscolat un fenomen que en molt poc temps esdevindrà sistemàtic, esmolat i dolorós pels mèdia i pels periodistes: la ciutadania espessa i digital de les xarxes socials t’edita la portada (o la informació) i et fa veure que la seva interpretació és més legítima que la teva. Parlem de ciutadans formats i cortesos, que et poden deixar fàcilment en ridícul amb raons i argument (i bon humor!), no de trols, brètols o bandarres. Avui dia, la portada la fas i/o te la fan.
La pàgina en qüestió gira sobre una enquesta interessantíssima que el diari ha interpretat amb aquest títol:
Les dades que sostenen aquesta valoració (votar sobre la independència divideix la gent) resulten, segons el diari, de contraposar el 49,6% d’enquestats que volen fer el referèndum “tant si vol com si no el Govern central” al 48,8%, que ve de sumar els partidaris de “no [fer-lo] en cap cas” (el 13,8%) amb els favorables al referèndum “només si és legal i acordat amb el Govern central” (el 35%):
És a dir, el diari aplega un tipus de partidaris del referèndum amb els antagonistes del referèndum i els oposa a un altre tipus de partidaris del referèndum. No seria un retrat més fidedigne de la cosa sumar tots els tipus de partidaris del referèndum i contraposar-los als que no ho són?
Esclar, tot depèn del que es vulgui saber. Així, d’entrada, conèixer quants són partidaris del referèndum (unilateral o no) és el kilómetre zero, la Primera Gran Pregunta de qualsevol enquesta sobre el procés. La forma més senzilla de respondre la qüestió es… sumar els partidaris del referèndum. Sembla més net, menys interpretable, més… real.
Alguns, en aquesta mena de consell de redacció col·lectiu i continu que són les xarxes socials, han reeditat la portada d’aquesta faisó:
Estimats d' @elperiodico sembla que us heu confós amb el GESOP a la portada, ja us l'he arreglada. De res, Liz pic.twitter.com/MT6znQ6tAK
— Liz Castro (@lizcastro) 17 de desembre de 2016
Canvia eh. Impressiona molt que el 84,6% dels enquestats (“dels catalans”) vulgui decidir en referèndum la pertinença o no de Catalunya a l’Estat espanyol. Per a ser justos, al titular corregit caldria eliminar la paraula "unilateral". Quedaria "El referendum une a los catalanes", que és una deducció més versemblant. El mateix director d'El Periódico, s'ha molestat amb aquesta reinterpretació i ho ha deixat saber:
Una hipotètica República catalana seria respectuosa amb el pluralisme informatiu? Dubte raonable, llegint segons què. Aquest és el nivell: https://t.co/ReGMjPxc0G
— Enric Hernàndez (@Enric_Hernandez) 18 de desembre de 2016
Sigui com sigui, la portada del diari del Grup Zeta ha aixecat molta mala maror a les xarxes. Ha estat un dels gran temes del dia:
El 84,6% està a favor de convocar un referèndum i el Sí guanyaria per més de 8 punts sobre el No. (Enquesta @_GESOP) pic.twitter.com/hOA0zUVMJO
— Carles Mundó (@CarlesMundo) 17 de desembre de 2016
S'obliden de dir que un 84% dels catalans volen un referèndum. Poques coses generen tant consens a Catalunya. pic.twitter.com/uHKNmWv3VM
— Joan Vidal (@jvidaldc) 17 de desembre de 2016
El 84,6% està a favor del referèndum, d'una manera o una altra. Però igual no hi cabia pic.twitter.com/8Nk3vgrpOw
— Autobús De Campanya (@encampanya) 18 de desembre de 2016
Grafisme creatiu a les enquestes de la premsa unionista:
— Jeff pel Sí (@JEFFERSONCATALA) 17 de desembre de 2016
- SÍ vermell, NO blau (?)
- Una part del SÍ se suma a la columna del NO (?!) pic.twitter.com/ey2owdPWuQ
El Periódico intentant dissimular els resultats de la seva pròpia enquesta pic.twitter.com/lM8w32HKsQ
— Josep M. Mainat (@MainatJM) 17 de desembre de 2016
Fa l’efecte que El Periódico suma els resultats com volent equilibrar la majoria dels que volen “referèndum sí o sí” –si fa no fa, coincideix amb el perímetre electoral de l’independentisme des del 27S.
Això només s’entén si l’editor dels resultats pensa que tots els partidaris del referèndum “pactat i acordat” votarien 'no' a la independència i, per tant, es poden sumar amb els contraris al referèndum, que, aquests sí, segur voten no. Però això –que no se sap si es pregunta a l’enquesta ni s’explica a la informació– fa de mal deduir així, per les teves pistoles, com fa el diari.
Una altra explicació és que no els van agradar gaire els resultats i, veient com de minoritari era el grup que rebutja el referèndum, els hi van afegir als que el volen pactat i acordat per a poder dir el que volien dir de bon principi: que les eleccions “divideixen” la gent, amb biaix negatiu. Una tercera motivació és que ho van fer per pena de la minoria. Però, bé, és molt difícil que hagi estat per algun d’aquests motius o tots dos alhora perquè aquestes coses no passen en cap diari seriós.
Enquesta i referèndum
Al mateix diari també li han refet la portada pel que fa a la Segona Gran Pregunta: “Si anés a votar, votaria 'sí' o 'no' a la independència?”. Els resultats, tal com els ofereix El Periódico, són aquests:
D’aquestes dades, el diari en dedueix que “el 'sí' a la secessió compta amb un coixí de 8,6 punts sobre el 'no', però segueix sense arribar al 50% dels vots. La independència s'imposaria ara mateix amb el 48,9%, mentre que els seus detractors es quedarien en el 40,3%”.
Aquestes conclusions són un error. Al contrari que en una enquesta, un referèndum és la taula d’En Bernat: qui no hi és no hi és comptat. Així, el recompte es fa sobre els que han votat efectivament i no sobre el cens electoral. És a dir, que del recompte cal excloure’n els que no voten i els no sap/no contesta. Els resultats de l’enquesta traslladada a referèndum són aquests:
@elperiodico Us envio imatge de com presentar els resultats sense tergiversar. Les majories són clares, qui promou divisió sou vos. @_GESOP pic.twitter.com/GX8IW4KCUY
— Joan Llacuna ||☆|| (@Joan_Llacuna) 17 de desembre de 2016
Una majoria amplíssima de catalans volen el referèndum i el sí s'imposa de forma clara, segons @EPpolitica_cat @_GESOP #referendum2017 pic.twitter.com/yVfan4Wa52
— Pere Martí Colom (@peremarticolom) 17 de desembre de 2016
És a dir, que el 'sí' depassa de gairebé cinc punts el 50% i guanya de 9,64 punts al no. Tot això pot agradar o desagradar, ser convenient o inconvenient, estètic o antiestètic, estimulant o decebedor. Però aquests debats són figues d’un altre paner. Les xifres diuen el què diuen.
Hi ha altres dades ben interessants de l’enquesta que alguns tuitaires perspicaços han sabut destacar i que, en canvi, el diari no ha sabut veure. És la màgia de les xarxes socials, de la intel·ligència col·lectiva:
L'enquesta de El Periódico és demolidora: 85% a favor del referèndum i 64% que aniria a votar sigui acordat o no. Molts nervis a Madrid.
— Francesc Vilallonga (@vilallongapac) 17 de desembre de 2016
El 60% dels comuns, a favor del RUI
— Andreu Barnils (@andreubarnils) 17 de desembre de 2016
@eduardvoltas la dada que em sembla brutal és que gairebé la meitat d'electors del PP i més de la meitat de C's està per referendum pactat
— Paola Lo Cascio (@PaolaLoCascio) 18 de desembre de 2016
Enquesta El Periodico https://t.co/SqObhaqUXq
— Andreu Barnils (@andreubarnils) 17 de desembre de 2016
Dades. Si es fa un RUI anirien a. votar entre un 53% i un 64%.
El vot Sí passa del 80% pic.twitter.com/8SxRbabLMh
Brutal. La majoria de catalans creu que a Espanya no hi ha democràcia, segons l'enquesta d'El Periódico. pic.twitter.com/GhoQYKLW6j
— Jaume Clotet (@jaumeclotet) 18 de desembre de 2016
Aquesta és la informació més rellevant de l'enquesta de El Periódico. Més que rellevant: estratègica. pic.twitter.com/mCiHxfJm8U
— Jaume Clotet (@jaumeclotet) 17 de desembre de 2016
La posició sobre el referèndum de la gran majoria del Congreso (ni ahora ni nunca) té amb prou feines el 15% de suport a Catalunya.
— Eduard Voltas (@eduardvoltas) 17 de desembre de 2016
La xarxa també ha servit la seva ració habitual de bon humor:
El SÍ a la independència no arribarria al 0,03% de la població mundial segons El Periódico.
— Josep Català (@escolteume) 18 de desembre de 2016
L'autodeterminació, sinònim de consens. Majoria per la convocatòria del referèndum que prepara el Govern Puigdemont-Junqueras. https://t.co/L7PH27tVq2
— Marc Colomer (@MarcColomer) 17 de desembre de 2016
.@elperiodico Encara 'divideix' més impedir que no es convoqui el referèndum, oi? pic.twitter.com/JDPjJVLUGR
— Contrastant (@contrastant2014) 17 de desembre de 2016
Si no es fa el referèndum, la minoria (13.8%) passaria x sobre del 86.2% dels catalans q vol un ref. d'autodeterminació. #DivisióAsimètrica https://t.co/Uok0MVis5s
— independèmetre (@independemetre) 17 de desembre de 2016
El Referéndum divide a los catalanes, concretamente los divide entre el 85% a favor y el 15% en contra.
— Lluís Renter ||*|| (@Ludvig1973) 17 de desembre de 2016
Quan tu guanyes de 7 punts, et consolides.
— Modernet (@ModernetdeMerda) 17 de desembre de 2016
Quan els altres guanyen de 8 punts, divideixen els catalans.
La màgia d'El Periódico. pic.twitter.com/FlFRls42kJ
Credibilitat i relat
Tot això pot semblar un joc de mans sense solta ni volta. El cas és que sobre les interpretacions d'aquestes xifres es construeixen els relats que expliquen el país. També es dibuixen les actituds dels mèdia, sobretot dels, diguem-ne, unionistes, que són els que ocupen més mercat a Catalunya –de llarg pel que fa a premsa impresa i televisió– i marquen la seva credibilitat.
Diumenge passat, 12 de desembre, La Vanguardia cuinava unes dades electorals per a deduir que "la independència no és la pròxima parada del somni català. Ho pensen fins i tot més de la meitat dels que volen marxar d’ Espanya". Afegia que "el suport a la causa independentista ha experimentat una caiguda espectacular". Etcètera. L'enquesta d'El Periódico ha matat aquesta anàlisi, que no ha resistit ni una setmana –la Setmana Forcadell, per a més inri.
Aquest diumenge, el relat d’un dels analistes d’El Periódico hi insisteix. Diu que el sondeig (el seu) “torna a radiografiar la Catalunya de l’empat. En les grans alternatives, els catalans segueixen pràcticament empatats: en el sentiment independentista o no independentista i en l’acceptació o no d’un referèndum unilateral. Després, a l’observar amb detall les opinions, l’empat en les qüestions substancials es tradueix en divisió […]”.
Bé. Qualsevol referèndum a sí o no sempre i arreu “es tradueix en divisió” entre partidaris del sí i partidaris del no (de la mateixa manera que un Barça-Espanyol “es tradueix en divisió” entre culers i periquitos o la truita entre “amb ceba” i “sense ceba”). Això rai. Són banalitats de la vida. El problema és que l’enquesta no en retrata cap, d’empat, i això desmunta la resta del relat, com han vist altres comentaristes, i taca la credibilitat de la capçalera.
Passa a les millors cases. Un mal dia el té tothom.