"No ho faran, no ho faran i no ho faran". "No hi haurà referèndum amb garanties jurídiques i vinculants". "No hi haurà referèndum l'1-O, ells ho saben i no es pot enganyar la població". Aquestes són només algunes de les mostres d'afirmacions que el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha deixat anar —altra vegada— a El Matí de Catalunya Ràdio per ratificar que el govern de Mariano Rajoy té clar que no es votarà i que, precisament per això, fins el 2-O no podran moure fitxa.
El seu argument és que, tot i que la votació no se celebrarà —sempre segons el punt de vista de Millo—, "des que Puigdemont va decidir data, ha bloquejat un període de temps i fins que no passi l'1-O no podrem negociar". I, a més, ha assegurat que "tot això els passarà factura quan hi hagi eleccions autonòmiques".
Ara bé, tot i anar repetint diverses vegades que en 32 dies no hi haurà urnes, el delegat del govern espanyol s'ha mostrat visiblement perdut a l'hora d'argumentar quins passos faran els de Rajoy si finalment es vota el referèndum. Justament per això ha estat preguntat i repreguntat en diverses ocasions sobre el pla de l'executiu estatal per l'1-O i, finalment, ha hagut de reconèixer que "no se m'acut una altra manera que impedir la votació físicament".
Amenaces
Tanmateix, però, el delegat espanyol ha insistit per activa i per passiva al llarg dels més de 45 minuts d'entrevista en la seva convicció que, si el Govern no explica quin modus operandi utilitzarà per portar el referèndum a terme, és precisament perquè "sap que el que vol fer, no es pot fer" i, a més, "l'òrgan que ha d'admetre a tràmit la llei no ho ha fet". Aquestes mostres d'"anuncis i papers", sense que ningú faci "cap pas", són indicis suficients per al govern espanyol per tenir ben clar que l'1-O no hi haurà urnes als col·legis.
Per tot això, l'únic que el govern estatal pot oferir en aquests moments és "la garantia que a Catalunya es compleix la democràcia i ningú se saltarà la llei". I, per assegurar-se'n, Millo ha tornat a amenaçar amb els tribunals perquè, ha assegurat, "les conseqüències dependran de la justícia".
Això sí, la solució que proposa és la mateixa que fa temps que se sent des de les institucions estatals des de fa mesos, una situació que consideren que "només té un camí de sortida: dialogar". A parer seu és el Govern qui no té aquesta voluntat i ho ha afirmat lamentant-se que des del primer moment intenten dialogar amb Puigdemont, tot i que finalment ha hagut de dir: "Es pot parlar de tot, però no es pot sotmetre a votació una cosa que no es pot fer". "L'única manera de resoldre el problema és anar a les arrels i parlar", ha suggerit.
Visions oposades
Les contradiccions han estat molt presents durant la conversa. Millo ha assegurat en un primer moment que "no hi ha hagut desobediència", però en pocs segons ha hagut de rectificar i parlar del 9-N que, tot i que finalment ha admès que llavors sí que es va desobeir, també ha provat d'arreglar les seves afirmacions recordant que "del 2014 ja fa molt de temps".
Tot seguit, i després de subratllar que els independentistes "van perdre el plebiscit del 27-S" i que "imposen les seves idees absolutistes", ha hagut d'acabar reconeixent que "JxSí no són membres d'una dictadura, en absolut, perquè els ciutadans voten amb llibertat".
Però, per provar de justificar-se, ha recordat que "el full de ruta té uns aspectes que estan fora de la llei" i ha instat el Govern a "trobar fórmules que s'aproximin al que han posat al programa electoral".