La visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Argentina coincideix avui a Buenos Aires amb el viatge del secretari d'Estat de Memòria Democràtica del govern espanyol, Fernando Martínez López, a la capital argentina. Tant el president com el secretari d'Estat han programat visites al museu que es troba al que va ser centre de detenció i tortura de l'Escola Mecànica de l'Armada (ESMA) i al Parc de la Memòria, dedicat a les víctimes del terrorisme d'Estat. La més sorpresa per aquesta circumstància ha estat la directora del parc de la Memòria, Nora Houchbaum, que al migdia, després d'acomiadar a l'entrada el secretari d'Estat i l'ambaixadora espanyol a l'Argentina, María Jesús Alonso, ha vist que se li presentava la delegació catalana.

Houchbaum, que no comptava trobar-se aquest matí amb la visita d'Aragonès al parc, no entenia com dues delegacions de l'Estat espanyol es presentaven una rere l'altre. La directora, això no obstant, ha improvisat un nou recorregut per la instal·lació, durant el qual el president ha fet una ofrena floral al riu de la Plata, al punt on van ser llançades a l'aigua víctimes de la repressió i davant l'escultura que recrea la imatge de Pablo Míguez, un adolescent que va ser segrestat i desaparegut quan tenia 14 anys.

Aquesta coincidència no ha representat cap problema per a l'ambaixadora, María Jesús Alonso. A diferència de Colòmbia, en què l'ambaixador, Joaquín María de Arístegui, va incrustar l'ambaixada a la delegació catalana i no va deixar Aragonès ni a sol ni a ombra, la responsable de l'ambaixada a Argentina no ha rebut el president i només s'ha presentat davant dels membres de la delegació catalana dijous al vespre, justament per assistir a la visita a la Casa Rosada en què Aragonès es va reunir amb el cap de gabinet de ministres, equivalent a un ministre de la presidència argentí, Agustín Rossi.

L'ambaixada ha piulat en el seu compte oficial l'activitat del secretari d'Estat de Memòria Històrica i la passejada pel Parc de la Memòria, mentre que, pel que fa la visita d'Aragonès no hi havia ni rastre fins que aquest matí quan ha repiulat la trobada amb Rossi, amb imatges en què apareix també l'ambaixadora, acompanyat d'un text tan eteri com "vam dialogar de l'enfortiment de relacions entre Europa i Amèrica Llatina".

Aragonès s'ha reunit aquesta tarda amb la jutgessa María Servini, la magistrada que investiga els crims del franquisme i responsable de la restitució dels primers nadons segrestats durant la dictadura argentina.

Maria Servini Pere Aragonès Buenos Aires / ML
El president, Pere Aragonès, durant la reunió amb la jutgessa, María Servini / ML

Aquest vespre, el president inaugurarà la nova delegació de la Generalitat a Buenos Aires.