Una vintena d'entitats catalanes, entre les quals Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, han unit forces per denunciar davant l'Organització de les Nacions Unides vulneracions de drets humans a Espanya. Aquesta denúncia es produeix en el marc de la Revisió Periòdica Universal, al qual se sotmetrà l'Estat a finals d'abril i principis de maig. Aquest "test" està establert per l'Assemblea General de l'ONU i s'hi han de sotmetre els 193 estats membre per examinar cada quatre anys i mig la situació dels drets humans en cada país. En un comunicat conjunt, aquestes entitats traslladen a l'organisme vulneracions en l'àmbit de drets civils, polític, culturals i socioeconòmics. Mesos enrere, el passat mes d'octubre l'Assemblea i la Unió de Nacions i Pobles No Representats (UPNO) ja van denunciar davant l'ONU, en el marc de la quarta Revisió Periòdica Universal a l'Estat, la manca de respecte d'Espanya a l'estat de dret i a la protecció dels drets humans dels catalans.
Amnisita, habitatge, català, espionatge...
El resultat de la Revisió Periòdica Universal són tot un seguit de recomanacions de part de la resta dels estats membres. Per això mateix, aquesta vintena d'entitats els plantegen un seguit de propostes que, demanen, recomanin a Espanya, començant per garantir l'aplicació de la llei d'amnistia. Aprovada mesos enrere al Congrés dels Diputats, aquesta encara no ha estat aplicada en molts casos per un bloqueig de part de la justícia espanyola. Així, reclamen que s'apliqui per "posar fi a la judicialització del conflicte i treballar cap a una situació democràtica i pacífica del mateix". En la mateixa línia, també volen "establir mecanismes independents i transparents per supervisar i avaluar les actuacions dels cossos de seguretat i del sistema judicial".
Quan s'estan a punt de complir tres anys d'ençà que va esclatar l'escàndol del CatalanGate, les entitats hi tornen a posar el focus, demanant "posar fi immediatament a les pràctiques d'espionatge il·legal" i també "dur a terme una investigació immediata, independent, exhaustiva i eficaç del CatalanGate", tot recordant que aquest és el cas d'espionatge amb el programari Pegasus més gran documentat al món, ja que, com a mínim, hi ha registre de 65 independentistes implicats.
Per altra banda, amb el problema de l'accés a l'habitatge, que és el principal maldecap dels catalans segons revelen les enquestes, també té un paper important en aquestes reclamacions, ja que demanen "desenvolupar un marc normatiu per protegir el dret a l'habitatge" i posar en marxa una estratègia d'emancipació juvenil. Amb l'ús del català sota mínims, també demanen que es recomani protegir el model d'immersió lingüística en català a les escoles per garantir-ne la continuïtat i l'efectivitat com a eina d'inclusió social".
Les entitats signants
Les entitats que han signat aquesta petició són Acció Cultural del País Valencià, Associació Catalana de Professionals, Amnistia i Llibertat, Assemblea Nacional Catalana, Associació Nativitat Yarza, Catesco, Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i Nacionals, Fundació Catalunya Fons, Fundació Irla, Grup de Periodistes Ramon Barnils, Institut de Drets Humans de Catalunya, Irídia, La Intersindical, Language Rights, L’Associació | Drets sexuals i reproductius, NOVACT, Observatori DESCA, Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors, Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Sine Qua Non i USTEC·STEs-IAC.