Cap canvi. Els representants legals d’ERC, Junts, Òmnium i l’ANC han assegurat aquest dimecres en el judici civil que “van donar suport, però que no van organitzar” la concentració del 2 de novembre de 2018 davant la presó de Lledoners en suport dels presos polítics, i per tant no s’han de fer responsables dels 21.570 euros, que els reclama Carlos Rubio Galindo, en patir una greu caiguda en acabar l’acte polític. Només, el representant del PDeCAT ha admès, davant la magistrada de 1a Instància número 57 de Barcelona, que l’acte va ser organitzat “per tots nosaltres”, però no ha concretat gaire més i ha negat que el partit pagués res. Els advocats de totes les entitats han assegurat que la responsabilitat és del veí "per la seva imprudència" en anar a una zona fosca, fora de l'acte i caure.

El demandant ha aportat un cartell d’aquella convocatòria, que posava: organitza ADIC (Assamblea de Treballadors en Defensa de les Institucions Catalanes), que la Generalitat ha aclarit en el procediment que no existeix com a entitat. A sota del nom d’ADIC, sortien les entitats codemandades. En el judici, Elisenda Paluzie, expresidenta de l’ANC, ha declarat en l’Assemblea “va donar suport a l’acte, però no va organitzar-lo” i ha afegit que “mai s’amaguen” i comuniquen tots els actes que organitzen.

Associació "fantasma"

 En les conclusions, Xavier Rodrigo, advocat de Rubio, ha afirmat que “les entitats codemandades es protegien en una associació fantasma, com és ADIC, per si l’Estat els reclamés responsabilitats penals en l’organització d’actes i mobilitzacions”.  Els advocats de les entitats independentistes han assegurat que l’ADIC sí que existeix i que han deixat clar que no van organitzar la concentració, en favor dels presos polítics.  També ha insistit que “la responsabilitat objectiva no es pot reclamar si no hi ha un risc imputable”.

Una caiguda “imprudent”

L’accident va passar en acabar l’acte polític. Rubio va anar a la zona destinada a l’aparcament de vehicles perquè volia orinar de forma discreta perquè no hi havia lavabos adaptats, i va caure per “un enorme desnivell”, que no coneixia, ni estava senyalitzat, a més que era de nit. Va caure a unes vies de tren, de Sant Joan de Vilatorrada. Va patir diversos cops i fa dos mesos va haver de ser operat del turmell. La família ha lamentat que les entitats independentistes es van desentendre de Rubio, quan els va demanar si tenien una assegurança de l'acte. Rubio ha assistit al judici amb el turmell dret protegit amb una pròtesi.

La zona de les vies ha estat arreglada posteriorment, i els actes polítics també van ser dotats amb lavabos portàtils.

Imatge de la caiguda a les vies, de Carlos Rubio, el 2018

“No s’ha acreditat la responsabilitat de l’Assemblea”, ha afirmat l’advocada de l’ANC, i ha afegit que si finalment se la fa responsable, que també ho sigui l’actor, per la seva “falta de diligència”.  L’advocat d’ERC ha insistit que el responsable econòmic del partit ha declarat en el judici que no li consta cap despesa per l’acte de Lledoners, i que la caiguda “va ser un acte propi de l’actor i imprudent”. I, L’advocat de Junts ha expressat que lamenta la caiguda, però “és un cúmul de negligències i responsabilitat de la víctima, com fixa la jurisprudència del Suprem”. L'advocat d'Òmnium també ha indicat que no s'ha demostrat cap  responsabilitat de l'entitat, com exigeix la jurisprudència del Tribunal Suprem.