Les entitats independentistes, l’ANC, Òmnium Cultural, l’AMI, el Consell de la República, la Intersindical, CIEMEN i els CDR, han llegit tots ells un manifest davant de tots els manifestants amb motiu de la Diada nacional de Catalunya d'aquest Onze de Setembre. Les mobilitzacions d'enguany han estat descentralitzades a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa, i en cadascun d'aquests municipis es denunciava una problemàtica que han posat sobre la taula durant el manifest que han llegit els dirigents de la societat civil independentista. En el redactat, carreguen contra problemàtiques sectorials, com els preus abusius de l'habitatge, dels problemes amb les infraestructures ferroviàries, de la manca de finançament, de l'atur entre els joves, la reindustrialització i la manca de finançament per als ajuntaments. Tanmateix, la cosa no ha quedat només aquí, ja que les entitats independentistes han estat durs contra els partits independentistes. "Els partits polítics independentistes han estat incapaços de posar-se d'acord i de traçar una estratègia compartida per fer efectiu el dret a l'autodeterminació", ha manifestat el president d'Òmnium Cultural.

 

🔴 Manifestació de la Diada 2024 de l'11 de setembre, DIRECTE 

El manifest de totes les entitats independentistes subratlla que la ciutadania catalana s'ha "mobilitzat una vegada i una altra". "Els hem facilitat majories parlamentàries, que uns i altres han malbaratat en discussions caïnites", han denunciat les entitats independentistes des d'Arc de Triomf de Barcelona, on ha acabat la manifestació aquest 11 de setembre. "La baralla permanent i les disputes electoralistes ens han portat on som: la Generalitat de Catalunya en mans d'un govern espanyolista que fa pocs dies s'agenollava davant de Felip VI, el rei del 3 d'octubre", avisava el president d'Òmnium Cultural, llegint el manifest. De fet, Antich recordava que és un Govern que "nega categòricament" el dret a l'autodeterminació de Catalunya i que "vol tancar el conflicte polític als despatxos". "Diuen, fins i tot, que han pacificat Catalunya", denuncien. 

 

Recorden que Puigdemont no pot participar dels debats parlamentaris

Per recordar la "manca de normalitat" política a Catalunya, les entitats independentistes han recordat que el president a l'exili, Carles Puigdemont, no pot recollir l'acte de diputat. "En quin país és normal que un president de la Generalitat, que un diputat electe que a més a més és cap de l'oposició, no pugui participar dels debats parlamentaris?", s'han preguntat les entitats independentistes, denunciant que la judicatura espanyola no aplica l'amnistia a centenars d'independentistes. 

De fet, el president de l'ANC, Lluís Llach, també ha recordat la "manca de normalitat" que es va viure el passat 8 d'agost. "En quin país és normal que es criminalitzin entitats i ciutadans per manifestar-se com el passat 8 d'agost?", s'han preguntat. Per això, Llach ha fet una crida a sortir als carrers perquè "no estem pacificats ni ens han pacificat" i "prou de llepar-nos les ferides". En aquesta línia, el moviment civil ha reivindicat el dia d'avui perquè "ens hem unit demostrant que és possible arribar a acords per les qüestions que realment importen". "Demostrem que l'independentisme és fort, transversal, intel·ligent i que aquí no es rendeix ningú!", ha demanat el president de l'ANC per acabar. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!