Aquest divendres entra en vigor la Llei Orgànica que regula l'aplicació de l'eutanàsia. Va ser aprovada el març passat i es podrà dur a terme a pacients que ho sol·licitin i es trobin en una situació de "patiment greu, crònic i impossibilitant i malaltia greu i incurable, causants d'un patiment incurable".

A la primera votació al Congrés dels Diputats, aquest projecte va obtenir 198 vots a favor, 138 en contra i dues abstencions. Hi van votar a favor els partits que acostumen a donar suport al govern espanyol, juntament amb Junts per Catalunya, Ciutadans i la Cup. Només PP, Vox i UPN hi van votar en contra.

En el seu pas pel Senat, el projecte va ser aprovat per 155 vots a favor, 100 en contra i tres abstencions, amb la mateixa postura de tots els partits. El passat 16 de març, finalment es va confirmar l'aprovació d'aquest projecte en una segona votació al Congrés dels Diputats, on el resultat va ser de 202 vots a favor, 141 en contra, dels mateixos partits i dues abstencions. PP i Vox ja han anunciat que presentaran recursos d'inconstitucionalitat.

A qui es podrà aplicar?

L'eutanàsia es podrà aplicar a les persones que “tenen la nacionalitat espanyola o residencia legal a l'Estat espanyol o certificat d'empadronament que acrediti un temps de permanència al territori espanyol superior a 12 mesos, tenir majoria d'edat i ser capaç i conscient en el moment de la sol·licitud”.

En cas de no complir algun d'aquests requisits, se li podrà aplicar al pacient en cas que hi hagi "subscrit amb anterioritat un document d'instruccions, testament vital, voluntats anticipades o documents equivalents legalment reconeguts. En el cas d'haver nomenat representant en aquest document serà l'interlocutor vàlid per al metge responsable". En cap cas es podrà fer en menors d'edat, com sí que passa a Holanda i Bèlgica.

Quin és el procés?

Les persones que vulguin exercir l'eutanàsia, en primer lloc, hauran de presentar dues sol·licituds, separades per 15 dies i que confirmi que és la voluntat del pacient. Un cop el metge rebi la primera sol·licitud, haurà de dur a terme "un procés deliberatiu sobre el seu diagnòstic, possibilitats terapèutiques i resultats esperables, així com sobre possibles cures pal·liatives, assegurant-se que comprèn la informació que se li facilita".

Després d'això, el pacient haurà de confirmar la seva intenció, i després de la segona sol·licitud, haurà d'haver-hi una reunió metge-pacient per tornar a ratificar la seva voluntat. A més, després que la comissió d'avaluació aprovi el cas, l'afectat haurà de tornar a confirmar la seva intenció. És probable que el procés duri uns 40 dies.

 

Imatge principal: El Congrés dels Diputats després d'haver aprovat la llei de l'eutanàsia / Efe.