La Fiscalia entrebanca que s’apliqui l’amnistia a la trentena d’excàrrecs del Govern investigats per l’1-O de forma immediata. L’objectiu és evitar problemes processals futurs, aclareixen fonts jurídiques, i per ara no es qüestiona l’aplicació de la norma de l’oblit penal. En concret, la Fiscalia ha presentat un recurs contra la resolució de la titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que envia el sumari de la trentena d’excàrreccs, funcionaris i empresaris, acusats d’organitzar l’1-O, a l’Audiència de Barcelona perquè resolgui si els ha de concedir l’extinció de tota responsabilitat penal i civil. Les dues fiscals del cas, Isabel Nevot i Teresa Duerto, han recordat a la magistrada Alejandra Gil, que abans d’elevar la causa al tribunal superior ha de dictar la resolució d'ampliació de processament i la conclusió del sumari, i ha de citar al jutjat la desena de càrrecs investigats en la despesa exterior per informar-los del seu processament. El cas de la despesa exterior va ser investigada inicialment per la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, i finalment es va unificar a la causa del jutjat 13, a petició de l’exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, i de l’exsecretari d’Afers Exteriors, Aleix Villatoro, en ser investigats en els dos jutjats per fets “connexos”.

En l’escrit, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, aquest dimecres, les fiscals indiquen que si la magistrada no ho corregeix, demanen que ho faci l’Audiència de Barcelona. I és que si no es tanca correctament una instrucció, i en aquest cas un sumari, les defenses i les acusacions poden plantejar recursos processals posteriors i que afectin la validesa de l'amnistia. Per tot això, l’aplicació de l’amnistia trigarà unes setmanes més en què es pugui aplicar en aquest procediment, en el que hi ha més excàrrecs el Govern afectats.

La malversació serà amnistiada?

Pel que fa a l’aplicació de l’amnistia, fonts d’ERC sostenen que malgrat la contundència de les resolucions del Tribunal Suprem de no amnistiar el delicte de malversació als líders de l’1-O, hi ha marge per defensar l'amnistia als comandaments del Govern acusats de malversació. En aquest sentit, la Fiscalia ha demanat l’amnistia per als càrrecs d’ERC, Josep María Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga, acusats dels delictes de malversació, prevaricació i desobediència per l'1-O. En el cas dels investigats del jutjat d’instrucció 13 podien tenir  peticions de penes molt elevades perquè a alguns d'ells, a més de la malversació, també se’ls imputa el delicte de falsedat documental.

Dues  causes unificades

Inicialment, la titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona va enviar a judici 27 excàrrecs del Govern i empresaris per l’organització del Referèndum a la secció 21 de l’Audiència de Barcelona, que els havia de jutjar. El final del sumari va quedar bloquejat pels recursos i en unificar-se  la causa d’Exteriors. Ara la magistrada ha de fer una nova resolució de processaments i citar als 10 investigats, tràmit que s’anomena indagatòria, on la magistrada comunica a cada persona els delictes que se li imputen i si vol afegir alguna cosa més, i dictar la conclusió del sumari.

La Fiscalia acusava la desena d’excàrrecs per haver atorgat subvencions i encarregar estudis sense concurs i amb la finalitat de promoure la independència de Catalunya, que sumen prop d’un milió d’euros entre el 2012 i el 2017, i que són a banda dels 3,2 milions d’euros que es reclama en el Tribunal de Comptes, mentre la consellera del procediment de l'1-O qüestiona l'amnistia. 

L’exconseller Romeva i excàrrecs de Mas

Entre els investigats que ara haurien de ser citats al jutjat hi ha l’exconseller Raül Romeva, ja condemnat per l’1-O i ara processat perquè va concedir amb Villatoro una única subvenció de 40.000 euros a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) l’any 2016. La resta d’encausats són del govern d’Artur MasRoger Albinyana, exsecretari de la SAEUE; Víctor Cullell, exdirector d’Anàlisi de Presidència; Roser Clavell, secretària del Diplocat; Gerard Martí Figueras, exsecretari general d’Esports; Manuel José Vila, exdirector general de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i Antoni Reig, exdirector del Consell Català d’Esports, i Teresa Prohías, directora de Serveis, a més de Villatoro i Rollo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!