Feia nou anys que exercia el seu càrrec i, com a secretari general del cos consolar a Barcelona, ha dinat amb tota mena d'actors socials, econòmics i, també, polítics. Però els problemes per a Albert Ginjaume van arribar després d'haver convidat l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, per a explicar la tasca de la Diputació de Barcelona. La setmana passada va portar José Luis Bonet, el controvertit president de Freixenet, però ningú no ha posat el crit al cel. Com va informar El Nacional, ja havia estat cessat com a cònsol honorari de Finlàndia a la capital catalana.
Abans de Ginjaume, ja havien estat cessats dos membres més del cos consular a Barcelona: el de Letònia, Xavier Vinyals, i el de Filipines, Jordi Puig. És el penúltim dia que el cònsol honorari de Finlàndia exerceix el seu càrrec.
Què va passar durant aquell dinar?
Va ser un dinar molt amigable i il·lustratiu de la tasca que fa la Diputació de Barcelona. Perquè és la gran desconeguda. Sabem el que fa la Generalitat i els ajuntaments, però la Diputació mou molts diners i no es coneix la seva tasca. Per això vam convidar la senyora Conesa. També li van demanar, sobretot els països sud-americans, com accedir al pressupost que té la Diputació per l'ajuda al desenvolupament.
Va parlar-se d'assumptes diplomàticament delicats?
No. Va haver-hi una consulta d'un cònsol, que va fer referència al procés, i ella va contestar que en aquell dinar venia a parlar com a presidenta de la Diputació...
Vostè no va treure el tema en cap moment?
No. De fet, quan vaig introduir la figura de la presidenta, vaig dir als cònsols convidats que venia com a presidenta de la Diputació. I que el parlament i les preguntes anaven exclusivament sobre la Diputació. Vaig voler fer un aclariment previ. Una setmana abans m'havia trucat l'ambaixadora, que l'havia avisat el Ministeri d'Exteriors que teníem aquell dinar amb l'alcaldessa de Sant Cugat. I jo li vaig contestar: aquesta senyora és l'alcaldessa de Sant Cugat, però l'hem convidat com a presidenta de la Diputació. Com m'havia trucat l'ambaixadora, ja vaig voler centrar-ho en la Diputació.
És habitual que els cònsols dinin amb dirigents polítics?
Sí. Cada mes organitzem un dinar. Hi ha polítics, acadèmics, empresaris, financers, presidents de cambres de comerç... Últimament els temes polítics els evitem. Abans, sobretot en processos electorals, convidàvem els diferents candidats de diferents tendències perquè expliquessin el seu programa.
El procés ha fet que deixin de convidar polítics?
Exacte. Ja fa més d'un any que evitem portar convidats que parlin d'assumptes polítics.
També han convidat el president de Freixenet, que s'ha significat especialment contra el procés, i no ha generat aquest enrenou.
Va venir el divendres passat. En el seu parlament el senyor Bonet va tocar aspectes polítics, i no va passar res. I això que venia a parlar de les cambres de comerç i de les fires. Els cònsols no van incidir en l'aspecte polític.
En el seu parlament, el president de Freixenet va tocar aspectes polítics, i no va passar res
Ha dinat amb alcaldes d'altres colors?
Fa un parell de mesos vam dinar amb Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, que va explicar-nos el creixement i els projectes de la ciutat. I no va haver-hi cap queixa per part de ningú.
I amb representants del Govern espanyol?
Fa més temps van venir el delegat i el subdelegat del Govern espanyol. En aquell moment es podia parlar més obertament de política. Alguna vegada també ha vingut el ministre d'Exteriors. És que és normal...
El que no és normal és el seu cessament...
Exacte. El que no és normal és el que ha passat últimament. Encara em costa creure que la raó del meu cessament sigui el dinar. No sé per on agafar-ho.
Creu que ja fa temps que ho tenien pensat?
Potser ja fa temps que tenien pensat que havia de plegar i aquest dinar ha estat l'excusa. Vull aclarir que jo no he convidat la presidenta de la Diputació; va ser el comitè executiu del cos consular, format per quatre cònsols de carrera i sis cònsols honoraris. Jo només soc el secretari general. Però jo soc l'únic que he patit les conseqüències.
El seu cessament també suposa que deixarà de ser secretari general del cos consular?
Sí. De fet, jo penso que potser el que buscaven és que deixés de ser secretari general del cos consolar. I l'única forma que té el Ministeri d'aconseguir-ho és cessant-me com a cònsol de Finlàndia.
Li han donat explicacions oficials del seu cessament?
No. Les he demanat, però no me les han donat. I no m'han donat explicacions perquè, segons la Convenció de Viena de 1963 (sobre relacions consulars), l'Estat espanyol no està obligat a donar explicacions. Anuncia el seu desig que plegui, sense haver de donar explicacions. No obstant això, vaig demanar a la meva ambaixada que em deixés parlar amb el Ministeri espanyol per aclarir les acusacions d'independentista que tinc sobre meu. L'ambaixada m'ha dit que el Ministeri no em vol rebre. I jo he demanat a l'ambaixadora que demani oficialment les explicacions, que del 1963 al 2018 han passat molts anys. Alguna explicació han de donar.
Què li ha dit l'ambaixada?
Que els sap molt greu prendre aquesta decisió, que és contrària a la seva voluntat, però que no s'hi pot negar. Que els tractats internacionals s'han de complir.
Potser ja fa temps que tenien pensat que havia de plegar i aquest dinar ha estat l'excusa
Li van parlar obertament de pressions?
Tantes pressions que ha suposat el meu cessament. Més que pressió, això és una ordre imperativa.
Per què l'ambaixada no s'hi ha oposat? Quina mena de conflicte diplomàtic podia generar vostè?
Els interessos de tota mena entre dos països són molt importants. I no els posen en joc per la figura d'un cònsol honorari. A mi m'han comentat que la propera tardor està previst un viatge del primer ministre de Finlàndia a Madrid, i la meva situació, si esdevé un conflicte bilateral, podria fer que no vingués. I això no ho volen.
Vostè tampoc no tenia ànims de crear un conflicte diplomàtic...
No, no. Jo no en tinc cap ganes. Jo accepto el meu cessament. Però m'agradaria tenir els arguments d'aquesta decisió. Per la meva feina no hi ha cap motiu que ho justifiqui.
Vostè ha fet servir el concepte "cacera de bruixes".
Sí. És un concepte molt gràfic: aquí hi ha una selecció i han de fer una tria. I no entrava dins aquesta tria.
És el tercer cessament d'un cònsol honorari a Barcelona. Respon a alguna mena de por?
L'Estat espanyol té por que influenciem els països que representem sobre la situació política a Catalunya. Ells volen que l'única opinió vàlida sigui la seva, i que nosaltres no puguem donar una visió diferent. O això pensen, perquè a mi no m'han preguntat mai per la meva opinió. És el risc que volen evitar. Si hi ha cap dubte sobre cap cònsol, el fan cessar.
Hi ha temor que s'obri camí un relat diferent?
De moment el seu relat és el que s'imposa. El que volen és que no canviï.
Vostè s'ha significat políticament?
Públicament mai. Amb els amics i la família, sí, és normal; però com a cònsol sempre he estat absolutament neutral. I entenc que ha de ser així.
Però ha transmès un missatge diferent de la situació a Catalunya?
No. Només una vegada vaig dir a l'ambaixada, perquè la meva feina com a cònsol és informar de la situació política a Catalunya, que s'informin no només amb la premsa de Madrid, sinó també amb la premsa de Barcelona. Perquè de vegades es pot escriure diferent una mateixa notícia.
Vostè era en una llista negra?
Jo no sé si hi ha llistes negres. Vull pensar que no. Seria greu que n'hi hagués. Però és evident que m'han classificat com a independentista, perquè m'han acabat cessant. El motiu del dinar no és suficient. Per tant, deuen tenir una altra informació meva que em qualifica d'independentista. Si hi hagués llistes, seria un país que seria d'una altra època...
De quina època?
(S'ho pensa) Em quedo aquí.