La portaveu adjunta d'ERC al Congrés, Carolina Telechea (Igualada, 1981), fa més de quaranta dies que està confinada a la seva ciutat natal, la primera a aïllar-se de tot Catalunya pel virulent brot que s'hi va detectar. A l'espera que la pandèmia remeti i pugui tornar a la primera línia del Congrés, la diputada republicana crítica durament la gestió de la crisi del coronavirus per part del govern espanyol de Pedro Sánchez. En una entrevista per videoconferència amb El Nacional, Telechea considera que Sánchez ha arribat tard i que va a remolc de la Generalitat. També lamenta que Sánchez no sigui capaç de retallar el pressupost de l'Exèrcit ni de la Casa Reial, creu que el Govern ha de tirar pel dret en el desconfinament i demana convocar la Taula de Diàleg com més aviat millor.
Com està vivint el confinament? L'està passant a Igualada?
Just el dimecres anterior a l'estat d'alarma jo era a Madrid a la Junta de Portaveus, i és quan es va decidir suspendre tota l’activitat. Aleshores vaig tornar cap a Igualada i des del 12 de març que continuo aquí. Ara mateix, ja amb ganes que es comencin a aplicar les mesures perquè puguin sortir els nens i encara que sigui una horeta poder sortir a passejar amb el meu fill. Els nens ho necessiten.
Com s'ha viscut la situació aquí a la conca d'Òdena, un dels primers llocs que es va confinar i es va tancar perimetralment?
Al principi va ser un xoc bastant fort. Però la gent ha seguit exhaustivament totes les recomanacions del Govern i ha estat molt col·laborativa. Al principi sí que era una mica desconcertant perquè hi havia molta informació i no sabies d'on venia, però bé. L'exemple del confinament de la conca d'Òdena ha estat un exemple clar de la bona gestió, de la bona gestió del Govern, avançant-se i anticipant-se amb aquest tancament i les dades ho han demostrat. Amb el tancament perimetral s'han pogut contenir els contagis.
El confinament de la conca d'Òdena ha estat un exemple clar de bona gestió del Govern i les dades ho demostren. El govern del PSOE sempre ha anat tard i a remolc
Però hi va haver un moment de certa confusió, en què pot ser alguns veïns no sabien si havien de fer cas al Govern o a l'Estat, no?
Nosaltres el que vam fer és seguir les indicacions del Govern. Jo he pogut veure agraïment dels meus veïns i veïnes. Ho hem viscut bé perquè el Govern en tot moment anava donant indicacions i hem anat vivint amb elles.
Com ha estat la gestió del govern espanyol en aquesta crisi?
Ha arribat tard. El govern del PSOE sempre ha anat tard i a remolc de les iniciatives i dels plans que anava traient el Govern de la Generalitat. Si hagués actuat amb eficiència, hauria d'haver tancat Madrid quan es van donar els primers casos de la Covid. Això és el que vam fer aquí a la conca d'Òdena. No teníem encara l'estat d'alarma i la Generalitat ja va decidir confinar aquest territori a causa de la gravetat dels contagis. Això és el que havia d'haver fet el govern de l'estat espanyol, respondre de forma ràpida i eficaç. No ho va fer i, en lloc d'això, va decidir declarar estat d'alarma que li ha permès dotar-se d'unes competències que no té i retallar-nos drets i llibertats a tots.
Sánchez s'escuda sota l'estat d'alarma per retallar drets i llibertats, com va passar l'1-O
Què vol dir?
Crec que se'n parla poc, però el monitoratge dels mòbils amb aquest estat d'alarma és molt greu. La gent no n'és conscient, però el govern de l'estat espanyol i de Pedro Sánchez, amb l'excusa del coronavirus i escudant-se sota l'estat alarma, ens està retallant els drets i llibertats com va passar l'1-O.
És comparable una situació amb l'altra?
La retallada de drets i llibertats, les punxades de telèfon, la geolocalització dels mòbils... La pràctica si més no és molt similar, o s'aproxima molt a com van actuar en aquella època. És greu i estem veient que el govern de l'estat espanyol se sent molt còmode en aquesta posició. Hi ha el perill d'acabar veient normal aquesta situació i que acabi quedant-se. Això no ens ho podem permetre.
En aquell moment, durant l'1-O, governava el PP. Com creu que hauria actuat un govern de les dretes en aquest moment?
No sé què hagués fet el PP, però sí que puc dir que el govern del Pedro Sánchez i del PSOE, un partit que és d'esquerres, no està donant resposta a les necessitats de la ciutadania. Hi ha un exemple molt clar amb el tema dels ERTO. Per ineficiència de l'administració hi ha milers i milers d'ERTO que no s'estan tramitant. Això suposa que hi ha famílies que es passin pràcticament quasi dos mesos sense cobrar. És jugar amb el pa i el sostre de les famílies. No ens ho podem permetre. Sánchez ha de donar resposta de manera eficaç a les famílies. I hi ha més exemples.
Com ara quins?
Doncs amb les polítiques actives d'ocupació. El PSOE té l'habilitat de desviar l'atenció cap a altres coses, però la ministra de Treball fa unes setmanes va retallar un 55% les polítiques actives d'ocupació. Es tracta d'unes subvencions que permetien als ajuntaments fer plans d'ocupació. És un clar exemple de la mala gestió. Seria molt fàcil retallar en defensa o fins i tot, i que encara és molt més greu, a la Casa Reial.
No podem permetre que per la ineficàcia de l'administració, hi hagi famílies que passin dos mesos sense cobrar. És jugar amb el pa i el sostre de les famílies
Proposa retallar el pressupost de la monarquia i destinar-ho a la crisi de la Covid?
Hem tingut problemes per comprar mascaretes. El nostre personal sanitari no tenia mascaretes, ni material per protegir-se i desenvolupar la seva feina amb condicions, i en canvi tenim una Casa Reial que viu amb tots els luxes i que a més, ho fa amb diners públics, que són de tothom. Falten recursos i el govern de l'Estat no és capaç a retallar a l'Exèrcit ni, el que és més greu, a la monarquia. La solució seria molt fàcil: retallar-los el pressupost i destinar-ho al que és prioritari, que és ajudar a la gent.
L'exercit, però, ha tingut un protagonisme molt destacat en aquesta crisi.
Es podria haver optat per altres cossos, però s'ha escollit l'exèrcit, que té una determinada connotació. Sánchez juga amb el discurs bèl·lic i de la por. No era necessari treure l'exèrcit per poder fer tasques d'ajuda. No era necessari que la UME vingués aquí a desinfectar.
I com es podria haver fet?
De fet, això ja s'ha fet. Aquí a la conca d'Òdena ja es feia desinfecció dels carrers i de centres. No era necessari l'exèrcit. Nosaltres estem perfectament dotats. El cos de Bombers està perfectament capacitat per poder fer totes aquestes tasques. No era necessària la UME, però és evident que Sánchez té una altra visió de les coses i una altra manera de fer front a la situació, que no es correspon amb la que nosaltres creiem que hauria de ser.
Sánchez juga amb el discurs bèl·lic i de la por. No era necessari treure l'exèrcit
Tinc la sensació que centra la crítica només en el PSOE i Pedro Sánchez, però Podemos també està dins el govern, no?
Sí, sí, efectivament. De fet, les polítiques actives d'ocupació pertanyen al ministeri de Treball, que és d'Unidas Podemos. Per tant, Unidas Podemos té la seva part de responsabilitat, però el lideratge i els ministeris més importants que estan prenent aquestes mesures són els del PSOE.
Aquesta última setmana la polèmica ha estat el pla de sortida dels nens, que finalment han hagut de rectificar...
No és la primera vegada que el govern de l'Estat rectifica en les seves mesures i això dels nens és un clar exemple, va a remolc de les mesures del govern de la Generalitat. Catalunya es va avançar amb un pla de sortides dels menors, que posava al centre la salut dels infants, la mesura del PSOE tractava els nens com a objectes. Podien acompanyar els pares al supermercat o a fer gestions. No prioritzava ni posava al centre els infants i què ha acabat passant? Han hagut de rectificar. Van a remolc de les mesures del Govern de la Generalitat. Aquest cas demostra la ineficiència o ineficàcia d'aquest govern.
Amb el pla de sortides dels nens s'ha demostrat que el govern de l'Estat va a remolc de la Generalitat
A què atribueixen aquests girs de guió?
És una mostra de desconcert. No saben cap a on ha d'anar i se'ls escapa la situació de les mans. No saben gestionar-ho i les compareixences del ministeri de Sanitat en són clars exemples. No acaben de donar resposta, ni de demostrar un pla eficaç. No acaben de saber-ho gestionar. Hauria estat molt més fàcil si ens haguessin deixat gestionar a cada territori la nostra pròpia crisi. Estem demostrant que ho gestionem bé.
Més enllà de les sortides, algunes famílies estan preocupades perquè els nens no tenen escola i ells han de tornar a treballar i no tenen amb qui deixar els infants. Com se'ls pot ajudar?
Des d'Esquerra li vam reclamar i exigir al vicepresident Pablo Iglesias quines mesures pensava aplicar per aquelles famílies que s'han vist obligades a deixar la feina o reduir-se la jornada perquè tenen menors a càrrec seu i no els han pogut deixar amb ningú. Aquestes famílies veuran que els seus ingressos han disminuït moltíssim. Li vam demanar a Iglesias quines mesures pensava aplicar en aquest sentit. De fet vam presentar una esmena, però la resposta va ser zero. No hi va haver cap resposta per part seva.
Vam demanar a Iglesias mesures per compensar les famílies que han reduït les jornades laborals pels fills. La resposta va ser zero
Tot i les seves crítiques, de moment estan aprovant decrets del govern espanyol i s’han abstingut en les pròrrogues de l’estat d’alarma, però aquesta setmana Gabriel Rufián ja avisava l’altre dia que estaven més a prop del 'no' que del 'sí'. Poden acabar votant en contra si hi ha una nova pròrroga?
No ho sé. No és una decisió que ens toqui decidir-la només a nosaltres com a grup parlamentari. És una decisió que l'haurem de valorar també a nivell de partit. Ja veurem com es desenvolupen aquestes dues setmanes i com va succeint tot i, en tot cas, ja veurem què fem.
Segueix vigent la majoria que va donar a Sánchez la investidura? Se'l veu més proper a PP i Cs que a vostès. Canviarà la relació després del coronavirus?
Sí que és veritat que ara s'obrirà un nou panorama, i arran d'això haurem de veure com ho gestionem. Està clar que la situació que tenim ara no és la mateixa que la que teníem. És cert que hi haurà un altre panorama, que haurem de gestionar i ja veurem quines majories hi haurà. El que ERC té clar, i com bé diria Oriol Junqueras, és que per responsabilitat, nosaltres serem el soci més lleial al poble de Catalunya. Nosaltres ens mantenim aquí i no sortirem d'aquí.
Sánchez va proposar fa unes setmanes uns nous Pactes de la Moncloa. Finalment, però, ha acabat amb una mesa de reconstrucció en una comissió al Congrés? Acabarà quedant en res?
Quan Sánchez va anunciar els pactes de la Moncloa ningú li va comprar. No li va sortir bé i va haver de canviar-li el títol perquè pogués vendre una mesa de reconstrucció social i econòmica, però no deixaven de ser uns Pactes de la Moncloa encoberts, està clar. Ara s'ha acabat degradant un tema tan important, segons ells, en una comissió. Nosaltres tenim enfocada la mirada en la reconstrucció social i econòmica de Catalunya, i això hauria de ser la prioritat per part de l'Estat. Hauria de destinar tots els esforços a aquesta reconstrucció.
I no ho fa?
Si aquesta mesa la degrada a una comissió legislativa al Congrés dels Diputats, demostra la seva poca voluntat. Ja tenim comissions al Congrés des d'on treballar i tractar les reformes legislatives que facin falta. No era necessari crear una comissió nova. Va ser una iniciativa del PP i el PSOE li ha comprat sencera. És un pacte de la Moncloa amb el PP.
La comissió per a la reconstrucció és un pacte de la Moncloa amb el PP
Diu que estan centrats en la reconstrucció a Catalunya. No són incompatibles?
Nosaltres volem la reconstrucció del poble de Catalunya i també volem el millor per la resta de pobles de l'Estat. És evident, però nosaltres ara tenim la mirada en la reconstrucció de Catalunya. Per nosaltres és la prioritat perquè és a qui nosaltres ens devem.
Ha criticat molt el govern espanyol però… el Govern de Catalunya ho ha fet tot bé? No caldria també una mica d'autocrítica?
Sempre s'ha de fer autocrítica, però considero que en general el Govern de la Generalitat ha demostrat ser eficient i eficaç en la gestió d'aquesta crisi sanitària. Les dades ho demostren. Nosaltres hem anat sempre una mica endavant. Evidentment que sempre es pot fer millor i que tot és millorable. Ningú s'imaginava poder viure aquesta situació, ningú estava preparat. Evidentment tot és millorable, però sempre des de la bona voluntat i amb aquesta vocació de servei públic s'ha intentat ajudar i s'han posat tots els esforços del país a prioritzar les persones.
En els últims dies hem sentit diverses declaracions afirmant que una Catalunya independent ho hauria fet millor i hi hauria menys morts. Ho ha dit la portaveu Meritxell Budó i també el president de la cambra Joan Canadell. Ho comparteix?
És una declaració totalment desafortunada. Totalment. Quan es parla de situacions de crisi humanitària, de pandèmies, fer aquest tipus de declaracions no ajuden. Hi ha hagut els contagis que hi ha hagut. És un virus molt agressiu l'expansió de la qual no s'ha pogut controlar. Hi ha els casos que hi ha, aquí, a Madrid, a França, al Regne Unit o Alemanya. El virus s'ha estès de manera brutal i tothom està intentant ajudar i fer tot el millor que pot i que sap per sortir d'aquesta situació.
Una cosa són els morts i l'altra si la gestió hagués pogut ser millor. Una Catalunya independent ho hauria fet millor?
No ho sé, ara mateix no ho som, però el que sí que està clar és que des de les competències que tenim i malgrat la restricció de competències amb l'estat d'alarma, hem demostrat una altra vegada la solvència de la Generalitat i de la ciutadania del poble de Catalunya.
Si Sánchez no permet a Catalunya gestionar el confinament, el Govern ha de tirar pel dret. Ho tinc claríssim
Qui ha de gestionar el desconfinament?
Sánchez hauria de deixar-lo a competències de cada territori. El govern de l'Estat hauria de cedir i retornar les competències a cada territori. Cada territori és diferent, els contagis han estat diferents i el desconfinament l'hauria de decidir cada territori. És evident.
I en cas que no es permeti, que ha de fer el Govern de Catalunya? Hauria de fer cas o ha de tirar pel dret?
Hauríem de tirar pel dret, està clar. No necessitem demostrar res al govern de l'Estat. Hem gestionat perfectament aquesta crisi humanitària i nosaltres hauríem de tirar pel dret, efectivament. Jo ho tinc claríssim.
Si haguéssim tingut un estat propi amb les nostres pròpies estructures d'estat ho hauríem gestionat millor
És una mica unilateral això, no?
El govern de l'estat espanyol també és unilateral en les seves decisions i tampoc té en compte els territoris. Si tinguéssim un estat propi, amb les nostres pròpies estructures d'Estat, evidentment que ho haguéssim pogut gestionar de manera molt més eficient. Ho hem demostrat, i si haguéssim tingut les nostres estructures i el nostre propi sistema de finançament és evident que ho haguéssim gestionat millor.
Pel que fa a la Taula de Diàleg... Quan s’ha de reprendre?
Totes aquelles vies de diàleg bilaterals, com la Taula de Diàleg que ERC va aconseguir que es constituís, s'han d'aprofitar. Ara més que mai hem d'aprofitar tots aquests espais de relacions i bilaterals que tenim amb el govern de l'Estat. Això no s'atura. El país continua i, per tant, hem d'aprofitar tots aquests espais. I ho hem de fer el com més aviat millor.
Abans de l'estiu?
Sí, seria convenient.
Ara que la situació del coronavirus està més controlada hem de reprendre a Mesa de Diàleg
És incompatible gestionar el coronavirus i continuar parlant d’independència i amnistia?
Una cosa no treu l'altra. És perfectament compatible. És important parlar de política i d'aquelles polítiques que al final ens faran sortir d'això, no? Aquesta reconstrucció social del país també són polítiques. No podem aturar el país perquè hi hagi aquesta crisi humanitària. És evident que la prioritat ha estat aturar aquests contagis, això ho hem tingut clar tots, però ara que la situació està més controlada hem d'avançar el més ràpid possible amb aquesta mesa.
Seran més difícils ara les relacions entre governs?
Dependrà de la voluntat de les parts. Si hi ha voluntat tot serà possible.