Helga Stevens (Sint-Truiden, 1968) és una eurodiputada belga i vicepresidenta del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus. Forma part del partit Nieuw-Vlaamse Alliantie, el partit independentista flamenc que va guanyar les passades eleccions estatals, que presideix el govern Flamenc i que governa a la ciutat més important de Flandes, Anvers. Stevens, a més, es va presentar a les eleccions per substituir Martin Schulz al cap davant del Parlament Europeu. Va ser durant aquesta campanya que es va comprometre a permetre l'ús del català si es convertia en presidenta de l'Eurocambra, càrrec que finalment va ser per Antonio Tajani. També va ser una de les eurodiputades que la setmana passada va assistir a la conferència que el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva van fer a Brussel·les per explicar el procés català.
Què li va semblar la conferència del Govern català al Parlament Europeu?
L'ambient positiu, la inesperada alta assistència i les paraules pronunciades pels tres representants catalans van ser molt impressionants. El senyor Puidgemont i els dos ministres van portar a Brussel·les una història molt convincent. Defensen una societat democràtica i oberta dins de la Unió Europea i, com a membre de ple dret de la UE.
Creu que aquest tipus de conferències ajuden a Europa a entendre què passa a Catalunya?
Una de les principals tasques del Parlament Europeu, i dels seus membres, és discutir temes, reptes i problemes. Una gran part de la societat catalana té el desig de fer l'últim pas cap a la plena autonomia. Per això, el cas català és un tema important per a la resta de la Unió Europea. És tan important discutir aquest desig de Catalunya per ser independent, com també debatre sobre el dret universal a l'autodeterminació.
Tinc la impressió que el desig d'autodeterminació està molt viu a la UE. A més de Catalunya, estem presenciant aquest tipus de moviments a tot Europa. Davant d'això, em sembla necessari que la UE adopti una posició clara sobre aquests temes.
El govern espanyol ha assegurat que no permetrà que el referèndum se celebri. Creu que el Govern català ha de dur-lo a terme de totes maneres?
La responsabilitat d'organitzar el referèndum recau del tot en els responsables polítics de Catalunya. Ara bé, l'impuls per aconseguir un referèndum democràtic per mesurar el suport dels catalans i convertir aquest desig col·lectiu en una decisió, em sembla prou justificat.
Que la UE no es posicioni en el cas català és frustrant i irresponsable
Com es veu el procés sobiranista de Catalunya des de la Unió Europea?
Una gran part de la UE se sent atreta per la idea democràtica de l'autodeterminació. És una idea que està molt viva en certs Estats membres. A més, podem identificar un cert grau de simpatia cap aquests moviments per part d'aquells que estan desil·lusionats amb els seus governs centrals.
Al meu entendre, l'actitud de la Comissió Europea i del Consell Europeu cap al camí legítim que algunes nacions europees estan prenent cap a la independència, em sembla alarmant. La Unió Europea es nega a prendre una postura, i això em sembla frustrant i irresponsable. La UE seria més atractiva si mirés cap al futur i es preparés per les conseqüències d'una possible independència d'alguna de les seves nacions europees.
El Govern espanyol busca la confrontació criminalitzant els polítics catalans
I l’actitud del govern espanyol envers els catalans, com la veu?
El govern espanyol ha optat per evitar el diàleg i busca la confrontació, criminalitzant les institucions catalanes i els seus representants. Si el Govern espanyol segueix adoptant una actitud tan poc raonable i gens democràtica, no farà més que reforçar l'impuls cap a una Catalunya independent.
Un exemple d'aquesta actitud és el procés judicial que s'ha iniciat en contra polítics catalans. Com es veuen aquest tipus de judicis contra polítics des d'Europa?
Les discrepàncies polítiques no han de ser resoltes als tribunals. Aquesta judicialització de la política és una vergonya per a la democràcia espanyola i és també indigne per a una Unió Europea democràtica.
Què significaria veure els polítics catalans a la presó pel referèndum?
Això significaria una derrota total de la política pacífica. Espero que aquests escenaris es puguin evitar.
La Unió Europea ha de reaccionar davant del cas català
Creu que la Unió Europea ha de reaccionar davant d'aquestes qüestions?
Oi tant que sí! Els catalans també són ciutadans de la UE. La Unió ha de protegir els seus ciutadans, també quan es veuen amenaçats per l'autoritat central del seu propi país. Molt sovint parlem dels suports que té la UE. Si Europa vol construir ponts i veritablement defensa el seu lema de "units en la diversitat", ha de reaccionar davant d'aquest cas. Si Europa critica l'abús dels drets civils arreu del món, també ha d'aplicar les mateixes normes quan es tracta de violacions dels seus Estats membres.
Sobre la llengua catalana, el mes passat vostè es va presentar com a candidata a la presidència del Parlament Europeu i va prometre permetre autoritzar el català a l'Eurocambra. Què va motivar aquesta decisió?
La N-VA (el partit nacionalista flamenc) fa sempre costat als altres pobles, nacions i llengües. El català és una llengua parlada per milions de ciutadans de la UE, i crec que ha de ser permesa en els contactes oficials amb les institucions europees. Els meus companys catalans no poden expressar-se en el seu idioma en aquest Parlament, que se suposa que és la casa de la democràcia europea. És essencial que els ciutadans de la UE puguin comunicar-se amb les institucions amb la seva llengua. És un dret bàsic.
Finalment vostè no va guanyar, però ho va fer el popular Antoni Tajani, que també s'hi va comprometre. Creu que ho acabarà permetent?
Crec que el president Tajani ha de mantenir la seva promesa. Si no ho fa, la delegació del N-VA, que dirigeix el meu company Marc Desmesmaeker, s'encarregarà de recordar-li-ho.