Luis Gonzalo Segura (Madrid, 1977) és militar de carrera amb grau de tinent, però va ser expulsat de l'Exèrcit de Terra després d'alçar la veu contra la corrupció, les males pràctiques i la falta de transparència dins de les Forces Armades espanyoles. Autor de diversos llibres on denuncia els problemes estructurals de les Forces Armades on la ideologia ultradretana és un dels principals, al seu últim llibre, El ejército de Vox, reflectia la correlació en els més recents resultats electorals del vot a Vox a les seccions censals amb forta presència militar, concloent que l'exèrcit espanyol té un marcat biaix ultradretà.

L'extinent va ser el primer a donar a conèixer, rere la carta de militars retirats de l'Exèrcit de l'Aire a Felip VI, l'existència d'un grup de WhatsApp on es revelaven barbaritats com el suggeriment d'afusellar 26 milions de persones. Informacions que després van ser ampliades per Infolibre uns dies més tard.

 

En aquells tuits Gonzalo Segura va denunciar l'existència d'aquell xat com a mostra de la preponderància de la ideologia d'ultradreta en les Forces Armades espanyoles. En conversa amb ElNacional.cat, l'extinent desgrana l'arrel de la situació, la connivència de la monarquia i la falta de voluntat política per aturar el problema.

En vista dels últims comunicats de militars retirats i els xats on es revelaven les seves intencions, quina és la seva opinió sobre la ideologia de les Forces Armades?

L'important és veure el bosc, no només veure l'arbre. És a dir, veure realment que tenim un problema estructural a les Forces Armades en lloc de quedar-nos en el punt més folklòric i creure que això es tracta de quatre jubilats que ja no estan en actiu. Al mateix temps que passa això hem sabut que el Tribunal Central Militar ha ratificat l'expulsió del caporal Marco Antonio Santos Soto per firmar un manifest antifranquista fa dos anys. Va ser expulsat pel Cap d'Estat Major de l'Exèrcit i va ser ratificat per Margarita Robles. Que se l'expulsi com a represàlia per firmar un manifest antifranquista demostra que a les Forces Armades hi ha un problema ideològic. I a això cal sumar-li diversos factors. Cal comparar el que passa a Espanya amb altres països. A Alemanya s'han pres mesures molt serioses expulsant centenars de militars per fílies ultradretanes. S'ha arribat a tancar unitats senceres, hi ha veritable intenció de combatre la situació. Que d'altra banda és més o menys habitual que sempre ens trobem en analitzar exèrcits del món que hi ha un cert interès en les bases de la ultradreta d'entrar en les institucions militars. Però països com Alemanya i el Regne Unit s'ho prenen seriosament. Al Regne Unit s'han produït advertiments respecte a l'ús de cartells extremistes a les casernes i a Espanya ens trobem que la ministra de Defensa expulsa un signant. És un problema estructural i una falta de voluntat política d'acabar amb aquest problema.

A quina conclusió es pot arribar quan en el moment que els militars, una vegada jubilats, poden expressar opinions polítiques, de forma majoritària se'n van a posicions d'ultradreta coincidents amb Vox?

A què hi ha un problema ideològic pel predomini de la ultradreta. Al meu últim llibre, El ejército de Vox, analitzo com a les seccions electorals amb presència de militars el vot d'ultradreta s'eleva de manera injustificable tret de per la presència mateixa dels militars. Això es dona també a Catalunya. Però és que tenim moltes mostres, una rastellera de declaracions ultradretanes des de la mort del dictador que no han deixat de produir-se en aquests quaranta anys, com el general Mena quan es negociava l'Estatut. No es pot pensar que els extremistes desapareixeran de les Forces Armades perquè troben suport polític no només des del PP sinó també des del PSOE. És un problema estructural de les Forces Armades, no de quatre jubilats en cadira de rodes.

I davant d'aquesta situació, quina és la possible solució?

Amb mesures contundents que han de venir impulsades per la societat civil. Si la societat civil i els mitjans de comunicació no exigeixen mesures no hi haurà canvis. Les Forces Armades necessiten mesures de tal magnitud que suposarien l'expulsió de molts militars. Alemanya ho fa per centenars i a Espanya, Margarita Robles expulsa els demòcrates, entre ells jo, que vaig ser tancat durant seixanta dies el 2015 per haver afirmat que no participaria en una intervenció militar a Catalunya i denunciar que a les Forces Armades espanyoles hi havia predomini ultradretà perillós. Això es continua mantenint en l'actualitat.

Les Forces Armades necessiten mesures de tal magnitud que suposarien l'expulsió de molts militars

El seu cas personal, com continua?

Al Tribunal Europeu de Drets Humans esperant que es resolgui, però es pot allargar. És molt trist que amb el denominat govern més progressista de la història el caporal Santos estigui expulsat i jo lluitant judicialment. El govern espanyol ha de començar a protegir els demòcrates i expulsar i castigar i perseguir els ultradretans.

Els manifestos i les cartes al rei Felip VI, ens han de preocupar?

Per descomptat. En els xats que jo vaig publicar hi ha dos missatges que em semblen especialment rellevants a part del d'afusellar 26 milions, que és una barbaritat. Primer el que posa de manifest la intenció de perpetrar un cop d'estat i la decisió no fer-ho perquè no estaria ben vist, no perquè ells no ho vegin bé, això és extremadament preocupant. I la segona és que es veu com aquest subjecte va afirmar davant de més de cent militars...

Es refereix a Francisco Beca Casanova?

Sí, efectivament. Afirma que ha fet coneixedor a tots ells de les seves idees. Qui diu aquestes barbaritats davant de tota aquesta presència militar, si els presents són demòcrates, automàticament ho haurien denunciat i aquest senyor expulsat de les Forces Armades. Quan no ho fan, com a mínim comparteixen les seves creences ideològiques i això ens torna a demostrar que el problema és estructural. Si vas a un sopar amb tota la cúpula militar i davant de més de cent militars dius aquestes barbaritats i a ningú no l'indigna, imagina't l'esperpent que tenim a les Forces Armades.

I quin és, a parer seu, el sentiment entre els militars en actiu?

És obvi que Joan Carles I ha tingut una línia ultradretana, de no ser així és impossible justificar que no s'hagi condemnat de forma explícita el franquisme i purgat les forces armades colpistes, però és obvi que Felip VI manté aquesta línia ultradretana. Quina ha estat la resposta de Felip VI?

El silenci.

I hauria d'haver estat indignació i prendre mesures, perquè no està intentant purgar les Forces Armades d'ultradretans. Com a mínim perquè sent simpatia per ells, com Joan Carles I ja va deixar bé clar que sentia simpatia pels colpistes com va arribar a dir l'ambaixador alemany de l'època. Massa elements per a obviar-los: tenim unes Forces Armades ultradretanes i un monarca que en el millor dels casos hi simpatitza, un còctel perillós si a més li sumem més de cinquanta diputats ultradretans al Congrés. Qualsevol dia tindrem un problema, però per desgràcia no s'està prenent seriosament.

Tenim unes Forces Armades ultradretanes i un monarca que en el millor dels casos hi simpatitza, un còctel perillós si a més li sumem més de cinquanta diputats ultradretans al Congrés

Què li va semblar la gestió del coronavirus al principi de la crisi amb la participació dels militars? Creu que hi va haver un intent de blanquejar les Forces Armades?

Per descomptat se'ls va utilitzar, però no només per blanquejar-los, que també, sinó que Margarita Robles i aquest govern espanyol volen justificar i legitimar la despesa militar. Espanya augmentarà en més de 7.000 els efectius i gastarà més de 14.000 milions d'euros en armes que en molts casos no necessitem i tot això en una època de pandèmia. I una de les claus és salvar la indústria militar. Crec que no necessitem salvar la indústria militar, necessitem salvar la sanitat o l'educació públiques, però la indústria militar, no em sembla essencial salvar-la. I tot aquest desplegament, oferir a militars com a rastrejadors quan no estan preparats per a això perquè no són sanitaris, condueix a aquesta línia de blanquejar i justificar la seva existència i la seva despesa. La ràtio de militars espanyols respecte a sanitaris és absolutament injustificable. Els països que tenen més nombre de militars per habitant a Europa, entre els que hi estem nosaltres, són els que tenen menys sanitaris. I els països que tenen menys militars són els que tenen més sanitaris per habitant, una despesa està íntimament relacionada amb l'altre.

I les intervencions del JEMAD, el general de l'Exèrcit de l'Aire Miguel Ángel Villarroya Vilalta, que insistien en la militarització de la pandèmia, què li van semblar?

Era absolutament desenraonat. Aquelles rodes de premsa, que al final van haver de cancel·lar-les. Eren vergonyoses, sobretot en els enfocaments. De sobte, una ciutadania completament aliena al món militar va descobrir que la seva cúpula, els que estaven a càrrec de les Forces Armades estaven absolutament limitats. Van demostrar una enorme limitació a l'hora de transmetre aquests missatges a la ciutadania. Militaritzar les rodes de premsa va formar part d'una estratègia del govern espanyol d'introduir un discurs i un context bèl·lic per justificar els seus propis errors, però va ser absolutament impossible suportar aquesta situació i al final els van acabar per treure.