Mikko Kärnä (Espoo, 1980) va ser diputat del Parlament de Finlàndia fins fa poc més d'un mes i és exalcalde de la petita ciutat d'Enontekiö. Forma part del partit que governa a Finlàndia, el Partit de Centre, i és un ferm defensor de la independencia de Catalunya. De fet, ha fet arribar el cas català tant a la cambra finlandesa com al Govern del país i va ser ell qui va organitzar la visita del president Carles Puigdemont al Parlament de Finlàndia el mes de març passat. Aquesta setmana ha viatjat a Catalunya per primera vegada, on participarà en diversos actes a favor del procés, i ha estat entrevistat per El Nacional.
Com és que vostè, que viu a més de 4.000 km de Catalunya, dona suport al procés independentista?
Considero aquesta qüestió molt important pel futur de tota la Unió Europea. Sempre he sigut un defensor de la democràcia i dels processos d’independència. Pels finlandesos és fàcil connectar amb la situació de Catalunya perquè nosaltres som una nació jove també, que es va independitzar fa 101 anys.
Des de quan dona suport al moviment independentista? Se’l va començar a conèixer arran de l'1-O, però ve d'abans?
Sí! Va ser abans de l’1 d’octubre. He estat monitorant la situació durant força temps, però em vaig convertir en un defensor actiu abans de l’1 d’octubre perquè estava molt preocupat pel que podia fer Espanya. I, de fet, el que temia va acabar passat.
Aquest activisme a favor del procés l'ha fet conegut aquí. Li han arribat moltes cartes de catalans, oi?
Sí! Ha estat fantàstic. L'oficina de correu postal del Parlament de Finlàndia es va tornar boja i van acabar havent de tancar el meu correu. Van arribar més de 10.000 cartes i faxos de catalans. Les vaig presentar al govern de Finlàndia i els hi vaig dir que havíem de donar suport a la causa catalana. Ara totes aquestes cartes estan en possessió d’un artista català que viu a Finlàndia i farà una gran peça d’art. Estic molt emocionat amb aquest projecte.
Quina agenda té aquests dies a Catalunya?
Tenim previstes moltes conferències. Vam arribar diumenge i vam fer una primera conferència a Mataró. Aquest dilluns vam visitar el Parlament, on vam poder trobar-nos amb el vicepresident de la cambra Josep Costa, i després vam visitar el Palau de la Generalitat i vam poder parlar amb el president Quim Torra. Tenim diversos actes a Barcelona i a finals d'aquesta setmana visitarem Vic, Girona, Tarragona, l’Escala i altres. És genial conèixer tota la gent d'aquí.
Com va anar la trobada amb el president?
Va ser una fantàstica trobada, d’almenys dues hores on vam parlar sobre l’actual situació política a Catalunya, els pròxims esdeveniments i la cooperació que podem fer junts per la causa catalana.
I amb el president Carles Puigdemont, encara hi manté el contacte?
Sí, estem en contacte. De fet, l’he visitat a Berlín i va ser una visita fantàstica. Crec que l’estratègia del president Puigdemont d’internacionalitzar el procés ha estat molt exitosa. Quan va visitar Finlàndia hi havia centenars de milers de finesos interessats per la situació a Catalunya.
En aquesta visita la justícia espanyola va cursar l'euroodre per detenir Puigdemont. Hi ha la sospita que el president va ser espiat pels serveis secrets espanyols al seu país.
Jo vaig denunciar el cas a la policia de Finlàndia, a la policia criminal, i l’última vegada que vaig trucar per interessar-me per l’estat de la investigació em van dir que estava en marxa. Estic segur que la policia finlandesa cooperarà amb la Belga, que també un cas molt similar en aquests moments. Això que van fer és il·legal. Si un estat opera en un territori estranger han de tenir permisos per fer-ho, i al meu entendre no hi havia cap permís.
Espanya té greus problemes amb la democràcia. No és normal que un membre de la Unió Europea provi d’aturar violentament la votació de la gent
Què li va semblar la reacció govern espanyol a l’1-O?
Espanya té greus problemes amb la democràcia. Vaig quedar totalment en xoc amb el què va passar amb el referèndum de l’octubre. No és normal que un membre de la Unió Europea provi d’aturar violentament la votació de la gent. És una cosa que no puc entendre. A Finlàndia cada municipi té el dret de fer un referèndum sobre qualsevol assumpte. Després fan un referèndum i tenen el dret de negociar amb el govern central el seu resultat. Però a Finlàndia seria impossible que el govern central interferís en aquests processos.
Seria impossible, doncs, veure les imatges que s’han vist aquí, a Finlàndia?
Si hi hagués un moviment independentista a Finlàndia, em puc imaginar que al govern central no li agradaria, però no, no hi hauria cap tipus de violència. S'hauria permès la votació i després, en funció del resultat, començaria una negociació per trobar una solució.
La raó que es dona aquí és que un referèndum no està permès per la llei.
L’única opció és canviar la llei i per això hi són els polítics. Aquí a Catalunya hi ha un gran problema polític i els problemes polítics no se solucionen judicialment. S’han de solucionar a través de la política i la discussió per negociar. Aquesta és la manera cívica de fer-ho.
Podria canviar la situació amb el nou president espanyol, Pedro Sánchez?
Espero que Sánchez sigui capaç de negociar amb el president Quim Torra i el Govern català. Però les primeres reaccions i accions com a president no donen molta esperança. Espero estar equivocat.
De fet, ja ha dit que el referèndum no està damunt la taula.
Si tu negocies, no pots tenir cap condició prèvia a aquesta negociació. Ha de ser un debat obert.
Merkel va trucar a Rajoy l'1-O per aturar-ho. Alguna cosa va canviar a la tarda del referèndum
De moment les posicions, en aquest sentit, estan enrocades...
La solució per Catalunya vindrà de l’àmbit internacional. Estic molt avergonyit del paper de la Unió Europea perquè no ha fet el que se suposa que hauria d’haver fet. El que va passar l’1 d’octubre va en contra de tots els valors de la Unió Europea. Se suposa que és una unió que defensa la democràcia, els drets civils, les llibertats polítiques i els drets humans, i això no està passant en aquests moments. Però sé que hi ha discussions rere els bastidors de la Unió Europea, i que estan passant coses a les Nacions Unides. Per tant, penso que quan creixi la pressió, aquesta forçarà a Espanya a reaccionar i negociar amb el Govern català.
De quines pressions estaríem parlant? Qui hi ha al darrere?
Els màxims polítics de la Unió Europea. Probablement hauràs vist a les notícies el rumor que Merkel havia trucat a Rajoy durant el referèndum per aturar-ho. I hi ha casos similars, segons entenc jo.
És cert, doncs, que Merkel va trucar a Rajoy?
Crec que és cert perquè alguna cosa va passar a la tarda del dia del referèndum. Hi va haver un canvi total.
I per què creu que la UE no està dient res en públic?
És estrany. El president de la Comissió ha estat molt dur amb Polònia i amb Hongria, però, per algun motiu, és més difícil dir-li alguna cosa a Espanya. Probablement perquè Espanya és un gran estat i té un gran poder econòmic. Per això no li diuen res en públic. Però estic avergonyit. Estic segur que la UE un dia parlarà clar.
Amnistia confirmarà que hi ha presos polítics, i això forçarà Europa a dialogar
Però què ha de passar perquè parli clar? Hi va haver violència, hi ha presos polítics... i la UE segueix en silenci.
Crec que la UE estava preparada per parlar clar, però a causa de la nova situació política aquí a Espanya ara ho han retingut i han donat al senyor Sánchez la possibilitat de negociar. Estan observant la situació. Però si no passa res i la situació no canvia crec que la Unió Europea haurà d’intervenir en aquest procés. Tinc l’esperança que quan vegin el nou informe d’Amnistia Internacional, i estic segur que aquest cop expressaran clarament que hi ha presos polítics a Espanya, això forçarà la Unió Europea a dialogar. Perquè tothom ho pot veure, és un cas molt clar, espacialment el dels Jordis. És un cas clar que són presos polítics, empresonats per idees polítiques.
I aquest canvi? Per què ja han passat molts mesos a la presó?
Està passant molt de temps i Amnistia està observant la situació i a més estan denunciant els seriosos casos de falta d’expressió a Espanya. Quan els rapers estan empresonats per les seves lletres... és absurd a la Unió Europea.
Com es poden alliberar els presos?
Si les Nacions Unides i la UE decideixen reaccionar els presos polítics quedaran en llibertat. Hi ha un problema amb el Tribunal Suprem Espanyol. Per exemple, l'altre dia se’ls va imposar una fiança de 2 milions d'euros. No els han trobat culpables i els han fet pagar una multa. Això seria impensable a Finlàndia.
Potser es guanyarà als tribunals internacionals, però el procés és molt llarg.
Sí, ho és. Jo sé que hi ha molta gent aquí a Catalunya decebuda i que vol ser independent ja, però això desafortunadament requereix temps i és un llarg procés. Els llargs camins porten a boniques destinacions.
Com s’ha vist a Finlàndia la violència de l'1-O i que hi hagi polítics a la presó?
Estem observant la situació i estem molt orgullosos del nostre Govern perquè Finlàndia és un dels pocs països que ha condemnat la violència durant el referèndum de l’octubre. La situació a Catalunya ha sortit en molts diaris finlandesos. I és molt fàcil per nosaltres sentir-nos identificats amb això perquè nosaltres vam independitzar-nos fa 101 anys i ens vam separar de l’imperi rus.
Després del referèndum, Finlàndia va provar d'establir una mediació. Si les dues parts ho acceptessin, els pasïos nòrdics s'hi involucrarien
El govern de Finlàndia podria fer alguna mediació?
Sí, el govern de Finlàndia té moltes instàncies on es podria fer això. De fet ho vam provar després del referèndum. Hi va haver un ex-primer ministre, Matti Vanhanen, estava preparat per construir aquest equip de mediadors internacionals. Però, evidentment, tu necessites dues parts per fer una mediació i si Espanya diu que no hi ha res a mediar, què pots fer? És impossible. Però estic segur que Finlàndia i els països del nord s’involucrarien si les dues parts acceptessin la mediació.
Si el govern espanyol no vol acceptar una mediació... hi ha alguna manera de forçar-lo?
Hi ha moltes maneres i la pressió està creixent tot el temps, però en aquests moments molta gent està esperant a veure què fa Sànchez. Hem d’esperar. La UE té molt poder. Si volgués pressionar, podria suspendre el dret de vot d’Espanya a la Unió Europea. És una mesura molt bèstia, però si no hi ha cap altra solució, és una cosa que s’haurà de considerar.
Sí, però Espanya té molt poder a la UE. És diferent suspendre Polònia que Espanya.
Sí, totalment d'acord. Aquesta és la principal raó per la qual la UE ha estat en silenci. Això té a veure amb la doble vara de mesurar i a mi no m’agraden les dues vares de mesurar.
Si no hi hagués hagut un canvi de govern a Espanya, és possible que la UE ja hagués intervingut
Creu que si Rajoy seguís al poder la UE ja s'hauria pronunciat?
És possible. Si no hi hagués hagut un canvi de govern a Espanya, és possible que la UE ja hagués intervingut. Amb el Govern de Rajoy era evident que mai es negociaria amb Torra o el Govern català.
Finlàndia també es va independitzar. Ho va fer amb un just el 50% del Parlament a favor i després hi va haver una guerra civil.
La situació a Finlàndia fa 100 anys era totalment diferent. El moviment independentista de Catalunya és un moviment pacífic. Aquest dilluns li vaig dir al president Torra que mai donaria suport a un moviment que recorregués a la violència, però quan tu intentes aconseguir la independència a través de camins pacífics és fantàstic. Evidentment espero que no hi hagi cap conflicte aquí, però construir una nova república requereix temps i espero que aquesta gent que està en contra de la independència algun dia vegin la llum.