Néstor Rego (O Vicedo, Lugo; 1962) és l’únic diputat que té el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) al Congrés. Però l’ajustada aritmètica parlamentària que va provocar les eleccions del 23-J ha situat el BNG en una posició privilegiada. Ja ha demostrat en aquest inici de legislatura que els seus vots poden ser crucials per la supervivència de Pedro Sánchez. Rego rep ElNacional.cat al seu despatx de la madrilenya carrera de San Jerónimo quan només queda un mes perquè se celebrin les eleccions gallegues. Les enquestes apunten a una repetició de la majoria absoluta del PP, però el BNG és qui lidera els pronòstics de l’oposició, molt per sobre dels socialistes.

Queda un mes per les eleccions gallegues i els pèl·lets estan protagonitzant la precampanya. Per a vostès, més enllà d’una crisi, és una oportunitat per tombar el PP?
El més evident és que hi ha una majoria social que vol un canvi a Galícia. També cal que els gallecs tinguin la percepció que aquest canvi és possible, i hi hagi així un impuls de cara a les urnes. Però el cert és que fa temps que el PP no supera el 50% dels vots a les urnes gallegues, siguin eleccions generals, autonòmiques o municipals. No sé com pot actuar la crisi dels pèl·lets electoralment, però visibilitza novament la pèssima gestió del PP. Fins i tot reprodueix el mateix protocol infame del Prestige, que fou una marea d'incompetència, mentides i manipulació.

Precisament el 2005, a les eleccions posteriors a la crisi del Prestige, el PP va perdre la majoria absoluta que ostentava des de feia 16 anys. El socialista Touriño va aconseguir governar amb el suport, precisament, del BNG.
Cal un canvi de govern. La societat és completament crítica amb la pèssima i enganyosa gestió del PP; abans amb Feijóo i ara amb Rueda.

Entrevista Néstor Rego / Foto: Pablo Blázquez
Néstor Rego a l'entrada del Congrés dels dos lleons / Foto: Pablo Blázquez

Però cal dir-ho tot: les enquestes apunten a una nova victòria aclaparadora dels populars. 
No sé si els pèl·lets, des del punt de vista electoral, és la gota que fa vessar el got, però cal destacar que el BNG està en posicions de pujar i amb possibilitats serioses d'aconseguir la presidència del govern gallec.

Quin és el seu grau d’empipament amb Podemos i Sumar? El divorci entre aquestes dues formacions va enviar els morats al grup Mixt del Congrés, on és vostè, i això ha provocat que ara tingui menys temps d’intervenció en els debats. Ara resulta que aquest divorci es manté a Galícia. Les formacions van per separat i això pot provocar que part del vot d’esquerres vagi directament a la paperera.
No entro en què fan altres formacions polítiques, i menys encara en les seves lluites. Sí que és clar que una divisió del vot pot afavorir al PP, per això nosaltres insistim que en aquestes eleccions tothom que vulgui un canvi ha de concentrar el seu vot en el BNG, que és qui ha liderat aquests darrers anys la possibilitat real de guanyar al PP.

Aquesta legislatura podem avançar cap al reconeixement de les nacions

Pedro Sánchez és ara mateix dependent de Junts, ERC, Bildu i PNB; i el BNG ja s’ha mostrat indispensable en alguna votació aquests darrers dies. És la legislatura de la plurinacionalitat?
Som en un moment polític en què és inevitable abordar l'existència de les nacions. Això ja és així per la històrica posició que han tingut les forces nacionalistes a Euskadi i Catalunya. I si el BNG tingués la presidència de la Xunta completaria aquest impuls necessari. Seria un pas molt decisiu pels objectius d’autodeterminació d’aquestes nacions.

Ara mateix, però, no fa la sensació que aquestes formacions treballin conjuntament en un full de ruta comú.
(Somriu) Sempre hem cregut que aquesta coordinació seria molt positiva, i ho intentem. Hi ha una major relació i coordinació entre BNG, ERC i Bildu. Però hauríem de poder negociar conjuntament aquells elements comuns amb PSOE i Sumar. I també és comprensible que en cada nació existeixin dinàmiques diferents.

Entrevista Néstor Rego / Foto: Pablo Blázquez
Néstor Rego, al seu despatx / Foto: Pablo Blázquez

Quin creu que és l’assoliment més ambiciós i realista que poden aconseguir aquesta legislatura?
És impossible avançar en una negociació que dugui al reconeixement del dret a l'autodeterminació, perquè el PSOE és un dels pilars del règim del 78. És un límit que mai no estaran disposats a sobrepassar. Però podem fer passes en la democratització, en trencar alguns límits del règim del 78, en el reconeixement formal de les nacions i majors quotes d'autogovern. Si el PSOE vol mantenir la legislatura, ha de fer passes. Ja ho fa, però la qüestió és fins on ho farà.

No ha mencionat el finançament.
Nosaltres sempre hem defensat un model de finançament que es basi en un sistema de concert econòmic. Nosaltres, doncs, tampoc no oblidem reclamar una modificació en els criteris de finançament un cop s'obri el debat. Volem que es tinguin en compte peculiaritats que castiguen el nostre país, i que es tingui en compte la dispersió poblacional.

Tothom sabia que l'Operació Catalunya era així, però ara està certificat

Junts proposava la setmana passada sancionar les empreses que no tornin després de la seva fugida l’any 2017. Més tard des del PSOE sí que deixaven oberta la porta a incentius, en comptes de multes. Com li sona tot plegat això?
A aquesta proposta li veiem moltes desigualtats, i no estarem d'acord amb cap mesura que impulsi la ubicació d’empreses en un territori des del punt de vista fiscal. El que diem és que les empreses que tenen activitat a Galícia han de pagar els seus impostos a Galícia.

És optimista amb l'estabilitat d'aquesta legislatura?
És complicat ser-ho si PSOE i Sumar no canvien el xip i la seva forma de negociar sempre a l'últim minut. I menys encara quan actuen per decret llei i negocien posteriorment, quan no tenen les majories parlamentàries suficients. Ja ens hem trobat amb alguns Plens d’infart, en els quals el govern perd votacions, les empata o les guanya per la mínima, per la incapacitat de dialogar i acordar. Si el PSOE vol mantenir-se al govern ha d'estar disposat a avançar en la democratització real d'aquest règim i en el reconeixement de la plurinacionalitat. Si no, és difícil que la legislatura duri.

Entrevista Néstor Rego / Foto: Pablo Blázquez
Néstor Rego, moments abans de l'entrevista / Foto: Pablo Blázquez

Aquesta setmana el BNG ha signat conjuntament amb el PSOE i ERC unes esmenes a la llei d’amnistia.
L’amnistia és un pas en el reconeixement que els conflictes polítics s'han de resoldre per la via política. És una esmena a la totalitat de l'actuació del PSOE el 2017. Tot i no governar, donava suport a les actuacions i decisions del PP. I nosaltres hem de donar suport a aquesta llei.

El cas és que Junts i ERC van presentar esmenes en solitari en les quals es blinda el Tsunami Democràtic i els CDR. I en aquestes no hi havia la signatura del BNG. Per què?
Nosaltres no només votarem les esmenes que vam signar amb ERC i PSOE. També donarem suport a les que vagin en la direcció que defensin Junts i ERC conjuntament. L'acusació de terrorisme es fa per desqualificar les forces crítiques amb el règim del 78.

El 'deep state' no desapareix el 2018

Aquesta setmana ElNacional.cat ha publicat papers secrets que incriminaven Mariano Rajoy en l’Operació Catalunya. Com va reaccionar en llegir-ho?
Tothom sabia que era així, però ara està certificat i contrastat. A ningú el sorprèn la implicació de Rajoy, Cospedal, Fernández Díaz, Montoro i companyia en actuacions corruptes com el finançament il·legal o l’espionatge a adversaris polítics. La gravetat és constatar que el president del govern era coneixedor i partícip. El PP hauria d'assumir responsabilitats polítiques i penals.

Pedro Sánchez ha demanat arribar fins a les últimes conseqüències.
Però la nostra confiança amb l'aparell judicial de l'estat espanyol és petita. És molt àgil, entusiasta i eficaç en la persecució de la dissidència política, especialment de l’independentisme. Però miren cap a una altra banda si qui actua de forma irregular és un partit del règim; especialment la dreta i la ultradreta. Per tant, si es pot avançar per la via judicial serà perquè hi ha una pressió social suficient. Dependrà del PSOE que la comissió d'investigació permeti acumular prou informació perquè apareguin elements útils per a la justícia.

Entrevista Néstor Rego / Foto: Pablo Blázquez
Un moment de l'entrevista amb Néstor Rego / Foto: Pablo Blázquez

Aquests dies es parla no només d’una nova compareixença de Rajoy al Congrés, sinó també fer-hi comparèixer el ministre Marlaska i l’actual cúpula d’Interior.
Encara que estiguem parlant d'una actuació del PP, hi ha un aparell de l'Estat, especialment en l'àmbit d'Interior, que té molta informació. I volem saber també si hi ha una certa continuïtat i una part de responsabilitat de l'actual administració. El deep state no desapareix el 2018. Tenim els exemples de Pegasus, Tsunami i infiltracions policials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!