Les seves declaracions van fer que el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, retirés l’estatus diplomàtic al delegat del govern de Flandes. Concretament, va assegurar que Espanya "és incapaç de complir les condicions per formar part d'una Europa democràtica" perquè té "presos polítics". Lluny de retractar-se de les seves opinions, Jan Peumans (Maastricht, 1951), president del Parlament flamenc, es reafirma en aquesta entrevista a El Nacional: "Aquesta situació no és acceptable a l’Europa del segle XXI". Ha rebut el suport del conjunt de la cambra que presideix, a la dreta i a l’esquerra, i del ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, que va considerar la mesura “desproporcionada”.
Què pensa de la reacció del ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, a les seves paraules, expulsant del cos diplomàtic el representant de Flandes?
És una burla. No s’ha vist mai això a Europa... Un diputat és lliure de dir el que vulgui. És el nostre dret, està a la Constitució. Podem expressar la nostra opinió sobre els presos. El ministre Borrell ha pres mesures draconianes, desmesurades. Mai no s’ha vist que un govern adopti mesures contra un membre d'un Parlament. És realment excepcional. Ara ha dit que les relacions entre Espanya i Flandes a nivell diplomàtic han acabat. És ridícul. Ahir també ho vam dir al nostre Parlament. Tots els partits, els sis partits, em van donar suport com a president. Van dir que tot diputat és lliure de dir el que vulgui dir.
Que un polític a l’Europa democràtica sigui empresonat no és normal
Es reafirma en les seves paraules?
Que un polític a l’Europa democràtica sigui posat a la presó no és normal. És una cosa que no puc entendre a l’any 2018. Sigui Forcadell o qualsevol dirigent polític a la presó, no ho puc entendre. Per tant, em mantinc en el que deia.
Quina ha de ser la reacció de Bèlgica a aquesta qüestió?
El ministre d'Exteriors belga [Didier Reynders], que és liberal francòfon, ha dit que no és assumpte seu si hi ha un conflicte entre Flandes i Espanya. Tot i això, el president de Flandes, Geert Bourgeois, donarà una carta a Reynders, que la remetrà al govern espanyol a través de l'ambaixada belga.
I des de Flandes, quines mesures han pres?
El nostre Parlament ha aprovat una resolució que diu tres coses. En primer lloc, que estem en contra la violència policial de l’1-O de l’any passat. En segon lloc, que cal un diàleg entre el govern espanyol i el govern i les institucions catalanes. I en tercer lloc, demanem a la Unió Europea que faci de mediador en el conflicte que encara hi ha al vostre país. La resolució ha estat aprovada per unanimitat.
Els socialistes flamencs intercediran?
Ahir vam demanar al líder dels socialistes del nostre Parlament que contactés amb els socialistes espanyols per dir-los que Flandes no està contenta amb l’actuació del vostre ministre d’Exteriors.
No puc entendre que Europa s’indigni per la situació a Polònia o Hongria, i no s’indigni per la situació dels presos a Catalunya
Demanen mediació europea, però Europa no està fent res...
Perquè només reconeix els Estats-nació. Però no puc entendre pas que Europa s’indigni ―com nosaltres també ho fem― per la situació a Polònia o Hongria, i no s’indigni per la situació dels presos a Catalunya. Per nosaltres, això no és normal.
Creu que entre el govern del PSOE i el PP l’únic que ha canviat és la façana?
La veritat és que sí. Han canviat els noms, però per la resta és igual. És el mateix. Teníem l'esperança que canviés amb els socialistes, però, de moment, l'únic que han fet és moure els presos de Madrid a Catalunya.
Quina pot ser la solució al cas català?
El nostre país i el nostre partit diu sempre que la decisió ha de ser el que esculli el poble de Catalunya. Pot triar un model federalista. El vostre país no és pas federalista, el nostre sí que ho és. Però no és assumpte nostre; són els catalans els qui han de triar quin país volen tenir. És la vostra decisió.
De moment, l'únic que han fet els socialistes és moure els presos de Madrid a Catalunya
El govern espanyol diu que Espanya és un país federal.
Això ho diu la vostra Constitució?
No, no, però defensen que és un dels països més descentralitzats...
Doncs poden aprendre del nostre país. Hi ha moltes experiències de sistemes federals.
Per exemple?
Les competències de Flandes se situen al mateix nivell que les de la Bèlgica federal. Passa el mateix amb Valònia. Per exemple amb el CETA, el tractat comercial entre Europa i el Canadà, que ha hagut de ser ratificat pel nostre Parlament, però també pel de Valònia. El nostre Parlament regional aprova tractats internacionals. Tenim competències nacionals, però també internacionals. Els nostres ministres regionals participen en consells de ministres europeus. Per exemple, en educació o en cultura. Aquest cas és únic a Europa.
Això dista molt del model espanyol.
Aquesta setmana una delegació del Parlament basc ha vingut a veure el nostre Parlament, i han expressat la seva enveja perquè tenim competències internacionals que no tenen altres parlaments regionals. I una de les diferències més evidents...
A Bèlgica, un article com el 155 de la CE seria impossible. Està descartat
Quina?
L'article 155 de la vostra Constitució permet treure les competències a un govern regional. Això a Bèlgica seria impossible, està descartat. És impossible sobretot perquè, com ja he explicat, el Parlament regional està al mateix nivell que el sistema de la Bèlgica federal. És una diferència molt gran, també amb Alemanya.
Com creu que actuaria Bèlgica si Flandes convoqués un referèndum com el de l'1-O?
És una pregunta molt hipotètica perquè hi ha una gran diferència entre el poble flamenc i el català. La identitat catalana és més molt més gran que aquí. El que passa a la Diada a Barcelona seria impossible a Flandes. Als anys seixanta hi va haver una manifestació de flamencs a Brussel·les per demanar més competències, però 50 anys després les coses han canviat molt. Tenim moltes més competències. A més, nosaltres som més de sis milions i mig de flamencs dels onze milions d'habitants de Bèlgica. A Catalunya sou set milions... I quants espanyols?
47 milions...
Sou realment una minoria! De totes maneres, això a Bèlgica no passa perquè hi ha les mateixes competències a les dues regions. Això també és una gran diferència. Però organitzar un referèndum aquí, no crec que passi.