El president Carles Puigdemont ha assegurat aquest matí que el dia 10 d’octubre va cometre "un error". Aquell dia Puigdemont va anunciar des del Parlament de Catalunya la declaració de la República i la va suspendre immediatament, un fet que, vist en perspectiva, considera una equivocació.

En declaracions des de Brussel·les a El Món a Rac 1 —les primeres d'ençà d'anunciar la “renúncia provisional” dijous al vespre—, Puigdemont ha considerat que aquell dia, el 10 d’octubre, “hauríem d’haver implementat la República”, i ha valorat que, tot i que "podríem haver defensat bé la nostra posició", va optar per la suspensió immediata perquè "em van prometre que si no votàvem la declaració d'independència, hi hauria diàleg", una promesa que finalment no es va complir.

Així s’ha pronunciat Puigdemont després d'anunciar la seva “renúncia provisional” i proposar Jordi Sànchez com a candidat a la investidura, i ha afegit que la lectura que el Govern espanyol ha fet d'aquesta decisió és equivocada: “La versió de la Moncloa és ridícula”, ha afirmat, i ha afegit que des de l’executiu de Mariano Rajoy “tenen por que no em rendeixi”. “La rendició no forma part del meu diccionari”, ha conclòs Puigdemont.

"Diuen el contrari de la realitat"

“A Madrid diuen el contrari de la realitat”, ha continuat Puigdemont, i ha insistit que l’anunci de dijous és un “pas al costat provisional” perquè té la intenció de “tornar a ser president”, però que “la nul·la separació de poders ha fet impracticable el resultat de les eleccions: que jo sigui president".

Per aquesta raó justifica haver cedit el lloc a Jordi Sànchez un cop el Parlament, durant el ple de dijous, “va acreditar que tenia majoria per prendre una decisió i Madrid no li deixa". Quant a la proposta de Jordi Sànchez com a candidat a la investidura, Puigdemont ha indicat que el calendari l’ha de determinar el president del Parlament, Roger Torrent, però que, en tot cas, “no podem acceptar que no deixin ser president a Sànchez”, perquè “això ho ha de decidir el Parlament i no un jutge". Pel que fa al nou Govern, ha dit que encara no està tancat al cent per cent perquè “abans de decidir les carteres, s'ha de decidir el pla de Govern".

Sànchez “hi té tot el dret del món”

En tot cas, Puigdemont ha reiterat el suport a Jordi Sànchez, número dos de la candidatura de Junts per Catalunya, i ha assegurat que “té tot el dret del món de ser candidat a la presidència”, i ha afegit que des de la liquidació de l’autogovern mitjançant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, “hi ha uns senyors que tenen un interruptor per decidir qui podem proposar de president i qui no". "Com ho argumentaran per impedir a Jordi Sànchez ser candidat?", s’ha preguntat Puigdemont, i ha afegit que "qui posi traves a la investidura de Sànchez estarà cometent un gran error i, segurament, algun delicte".

A més, el president ha advertit que “no deixarem passar cap abús de l'Estat; això ja ha arribat al món i algun dia el món es pronunciarà". Tot seguit ha llançat el següent avís: "Estat, ves amb compte amb els teus abusos".

Sense garanties per convocar eleccions

Així mateix, Puigdemont ha recordat que va estar a punt de convocar eleccions el dia 26 d’octubre però que no va arribar a fer-ho perquè no tenia prou garanties. Sobre aquest extrem, Puigdemont ha assegurat que “l'Estat espanyol havia dissenyat un cop d'estat per liquidar l'autonomia" i que el mateix 26 d’octubre un empresari li havia dit “que un ministre li havia dit que Rajoy volia parlar amb mi”, però que finalment no va arribar a parlar “amb ningú del Govern espanyol”.

"Hauria convocat eleccions amb garanties imprescindibles per celebrar uns comicis amb normalitat", ha afegit, i ha recordat que "si l'Estat s'hagués compromès a aixecar el 155 i treure els Jordis de la presó, jo hauria convocat eleccions a l'octubre".

Pel que fa a la declaració d’independència del 27 d’octubre, Puigdemont va afirmar que aquell mateix dia i de manera personal va decidir “no abaixar la bandera espanyola” del Palau de la Generalitat, “perquè no volia començar el país amb un gest d'ofensa cap a una part dels ciutadans". La decisió de marxar a Bèlgica, a més, “va ser particular de cadascú”, i ha assegurat que va arribar a Brussel·les “en cotxe i sense anar al maleter de ningú”.

Funcions d’expresident autonòmic

De cara al seu futur immediat, Puigdemont ha assenyalat: “Quan hi hagi un nou president, jo adquiriré la posició d'expresident autonòmic". En aquest moment demanarà que “es compleixi la llei” pel que fa a les funcions dels expresidents, entre les quals hi ha mantenir una oficina amb personal, tal com està fixat.