Tsunami Democràtic neix per donar resposta a la sentència del judici al procés del Tribunal Suprem. Com una gran onada, dilluns, poques hores després de saber-se les condemnes d'entre 9 i 13 anys, es va convocar una concentració en plaça Catalunya. Allà ja es va preparar el terreny per anar a l'aeroport. A les 13h en punt s'anunciava l'acció i, no només es va bloquejar els accessos a la T1 i T2, sinó que van quedar col·lapsades les vies d'entrada a l'aeroport del Prat.
No va ser una acció improvisada. Feia mesos que es preparava. Per força havia de ser així. Perquè només així es van poder preparar els 1.200 vehicles que van sortir de Barcelona al migdia direcció a Madrid, procedents de diferents municipis de Catalunya, reclutats una setmana abans. I només així es van tenir a punt els cartells que portaven els manifestants fent la crida de "Tothom a l'aeroport".
El Tsunami no està improvisat. Està acuradament preparat i estudiat i amb totes les mesures de seguretat necessàries perquè les accions que es facin tinguin el factor sorpresa, el factor impacte, la garantia d'assolir l'objectiu i les mesures de seguretat adients per a tots els que organitzen la logística, que és evident que no es fa sola. En l'era d'internet tot és més fàcil, però també més insegur si no es prenen les mesures adients.
Les onades del Tsunami Democràtic aniran arribant d'una manera programada. Mentrestant, n'arriba una a El Nacional per poder contextualitzar el moviment, les seves accions i els seus objectius. Aquesta és l'entrevista a un moviment, ara mateix, imprevisible per molts. Una entrevista feta a través d'un sistema de seguretat digital per preservar la identitat i la integritat de l'aparell logístic de Tsunami Democràtic.
Per què el terme “tsunami”? D’on surt?
Per molts motius. Perquè s'entén en moltes llengües, perquè és contundent, perquè té joc fins i tot per fer-ne conyes. És fàcil de promocionar i recordar.
Quins són els objectius de Tsunami Democràtic?
Tsunami ho ha reiterat en tots els comunicats i accions. Els eixos són tres: exercici i reconeixement del dret a l'autodeterminació, llibertats per a presos, exiliats i represaliats i ple exercici de drets fonamentals. Amb una premissa de partida que es demana a l'Estat: Espanya, seu i dialoga.
Es pregunta molt aquests dies sobre qui hi ha darrere de Tsunami Democràtic. I s’ha arribat a apuntar a reunions de dirigents de partits polítics amb Carles Puigdemont com a ideòleg del moviment. Sense pretendre saber qui dirigeix el moviment, darrere de Tsunami Democràtic hi ha el poble? És un moviment com el que va fer possible l’1-O? Una cadena de complicitats?
Sí. Tsunami és una xarxa horitzontal i mutable. Amb membres en diversos països. No té dirigents perquè no està estructurada d'aquesta manera (no és efectiu). Funciona de forma dinàmica amb l'objectiu de definir i assolir accions concretes.
El ministre Fernando Grande-Marlaska ha explicat ja que s’està investigant Tsunami Democràtic. Això es veu amb preocupació o era un factor més previsible per l’organització?
El ministre ha especificat que "al final se sabrà qui hi ha DARRERE de Tsunami". La resposta és que darrere Tsunami hi ha les mateixes persones que hi ha AL DAVANT. Parlar de "al darrere" ja és un marc mental que implica certa criminalització de l'associació de persones. Ens preguntem si també investiguen la resta de moviments socials de protesta. Potser el ministre hauria de respondre si també estan investigant qui "hi ha al darrere" del moviment feminista que organitza vagues. O qui hi ha darrere de Fridays for Future. O qualsevol moviment que vulgui canviar l'estat de les coses. Si és així, és molt preocupant i els espanyols tenen un problema greu.
Les detencions del 23 de setembre de nou CDR acusats de terrorisme i el posterior empresonament ha provocat algun canvi de plans?
No.
Esperàveu la resposta policial que hi va haver amb la concentració a l’aeroport?
Tsunami ja ha condemnat l'ús de bales de goma per part de la policia. Som una campanya no-violenta en tot moment. Les actuacions policials davant la no-violència fa mesos que sorprenen molta gent.
I la resposta de la gent aquests dies amb les manifestacions i els posteriors moments de tensió en els que hi ha hagut diverses càrregues policials?
No és la intenció de Tsunami convertir-se en un nou element opinador de l'actualitat.
Hi ha connexió entre Tsunami Democràtic i les manifestacions d’aquests dies?
Que som la mateixa societat. Que potser molta de la gent que va anar a l'aeroport també era als carrers de Catalunya. O a les Marxes per la Llibertat. O aturant un desnonament. O a la mani feminista o la del clima.
La reivindicació de Tsunami Democràtic és una resposta a la sentència, però també al moment polític que estem vivint a Catalunya, per l’immobilisme de l’estat espanyol i per la posició del Govern de Catalunya?
Tsunami no és només una resposta a la sentència. Té la seva pròpia agenda, com s'ha anat explicant en els comunicats i hem resumit més amunt.
L’app de Tsunami Democràtic ha descol·locat tothom. Els que diuen que us investiguen i la ciutadana que intenta per tots els mitjans entrar-hi i fa dies que busca els codis QR. És una situació buscada també?
L'app està pensada per possibilitar noves formes de protesta. I alhora per crear més xarxa de confiança. El fet d'haver de buscar QR és un exemple. L'obtens de gent que són del teu cercle de confiança. Es fa xarxa de forma dual: a l'app i al carrer.
I ara què? Quina serà la nova onada del Tsunami?
La propera acció serà la que millor compleixi l'objectiu marcat en el moment que es doni.