Si fins ara el gruix de la negociació entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya ha transitat entre el Parlament i la virtualitat, aquest dimarts l'escenari serà gris i emmurallat. El nucli dur dels dos partits s'ha citat aquest dimarts a la tarda al centre penitenciari de Lledoners per abordar un dels punts calents encara per discutir, que és el disseny del nou Govern de la Generalitat. Qui aspira a presidir-lo, Pere Aragonès, capitanejarà la cimera a sis escudat, segons confirmen fonts d'ERC a ElNacional.cat, pel president del seu partit, Oriol Junqueras, i un dels puntals de l'equip negociador, el diputat Josep Maria Jové. A l'altra banda, Jordi Sànchez liderarà el bloc de Junts. L'acompanyaran Elsa Artadi, cridada a ser —si les converses fructifiquen— la nova vicepresidenta de la Generalitat, i Josep Rius.
Estar permanentment sotmesos a la llum dels focus no contribueix a facilitar les coses. Per això, en un intent de treure's pressió, a un costat i l'altre insisteixen a treure ferro a la trobada. Més enllà del contingut, en tota negociació les formes són importants. ERC va començar amb mal peu amb Junts, a qui no va agradar que s'encetessin les converses amb la CUP. La fotografia d'Aragonès entrant en acció és un moviment que, en certa manera, mira de compensar-ho, per bé que fonts del seu entorn expliquen que ell s'hi ha implicat des del primer dia, fins i tot en la redacció d'algun dels documents que han corregut aquests dies.
El disseny que Aragonès té en ment
El candidat a la investidura desgranarà en primera persona l'estructura del govern que vol liderar, com havien sol·licitat els junters fa deu dies. El disseny que Aragonès té en ment suposa una sacsejada profunda respecte a l'actual organigrama. Per primera vegada en quaranta anys —i si res no es torça— els republicans estaran al timó de Palau i volen que això es noti des del primer dia, imprimint un gir clar a l'esquerra —com preveu l'acord amb la CUP—. Hi ha tres premisses indispensables per ERC: un govern paritari, on la meitat d'alts càrrecs els ocupin dones, que les conselleries no siguin compartiments estancs de partit i que n'hi hagi tres de nova creació —Igualtat i Feminismes, Acció Climàtica i Universitats i Coneixement— que n'absorbirien de ja existents per no engreixar més l'executiu. Ara mateix hi ha tretze conselleries i la intenció és no superar aquesta xifra.
Tots els actors donen per fet que la d'aquest dimarts no serà la reunió definitiva, però pot ser l'empenta necessària per acabar de desbloquejar l'acord —o per fer-lo saltar pels aires—. A ERC ja han deixat clar que tenen pressa i subratllen amb vermell l'1 de maig, aquest dissabte, com el límit per arribar a un pacte amb Junts. Els de Puigdemont s'espolsen la pressió i asseguren que prefereixen madurar bé les coses abans que precipitar un acord que tingui fuites. Si dissabte no s'ha tancat res, els republicans reconeixen que seguiran asseguts a la taula, però provaran d'explorar seriosament la possibilitat que Junts voti a favor de la investidura d'Aragonès i es quedi a l'oposició. Tant els uns com els altres asseguren que la prioritat és repetir la coalició i que de cap manera s'anirà a noves eleccions. Això sí, no tanquen la porta a un govern d'ERC en solitari.
Tallafocs a punt
La setmana passada la negociació va agafar velocitat de creuer, amb reunions pràcticament cada dia i un intercanvi fluid de documents. Aquest dilluns, els equips negociadors s'han tornat a trobar. Fonts coneixedores de les converses informen que hi ha una de les carpetes gairebé tancada, que és la que té a veure amb els mecanismes de coordinació previstos per greixar la relació entre els socis, construir tallafocs i evitar que els incendis que sorgeixin en la gestió del dia a dia o en el camí cap a la independència cremin el govern.
Així mateix, també ha avançat a bon ritme tot allò relacionat amb l'àmbit de les polítiques socials. En canvi, encara queda feina en els aspectes econòmics. On més arestes queden per llimar és a fer convergir els respectius fulls de ruta per assolir la independència, amb un capítol a part i pendent de resoldre que és el Consell per la República. Si bé l'òrgan que presideix Puigdemont havia deixat de ser un obstacle, ERC i Junts encara discrepen sobre el rol que haurà d'assumir. Els de Junqueras han tornat a advertir, tant en públic com en privat, que no admetran que ningú vulgui tutelar el —futur- president Aragonès.
A la imatge principal, Aragonès i Sànchez. / EFE