ERC i Sobiranistes, la plataforma dels comuns crítics impulsada per Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, han començat a mantenir reunions i converses per tal de forjar una possible aliança electoral en els comicis del 28 d'abril. Així ho ha confirmat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que ha assegurat que s'està parlant amb Sobiranistes "per tal de saber com podem sumar". 

"Estem en una fase d’exploració per veure si hi ha consens i complicitat per si hi pot haver un acord en les eleccions que venen", ha apuntat Vilalta, després que Alamany abandonés la setmana passada el grup parlamentari dels comuns per discrepàncies amb el partit, especialment en el camp nacional. 

Vilalta, però, no ha cofirmat si ERC està disposada a sumar amb Sobiranistes com a coalició per les eleccions del 28-A, com haurien demanat aquests en les negociacions, i s'ha limitat a dir que les converses estan en fase d'"exploració". Des de Sobiranistes també confirmen que hi ha reunions, però asseguren que de moment no hi ha "res concret" i que, en tot cas, les decisions les prendran des de la formació "col·lectivament".

Acords municipals

La possible aliança entre els republicans i els comuns crítics de cara a les generals arriba després que en els últims dies ja s'hagin mantingut converses amb aquest espai sobre les eleccions municipals del proper 26 de maig on, en alguns municipis com per exemple Badalona, ja estan ultimant una candidatura conjunta. 

Preguntada per si ERC acceptarà renunciar a la independència en el seu programa electoral per introduir independents dels comuns que estarien a favor del dret a decidir però no de la independència, Vilalta ha defensat que la seva candidatura serà "netament independentista i republicana".

Rufián es perfila com a candidat

Per altra banda, la permanent d'ERC ha acordat aquest dilluns iniciar el procés de primàries per elegir cartell per a les generals del 28 d'abril. Davant la incògnita de si Joan Tardà repetirà, Gabriel Rufián es perfila com a cap de llista de la formació al Congrés dels Diputats, segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat El Nacional.

Els dubtes són ara, però, qui en serà la número dos, posició que hauria d'ocupar una dona per donar compliment amb el compromís de formar llistes cremallera, i si Tardà acceptaria formar part de la llista encara que no fos com a número u. El termini per presentar candidatures acaba d'aquí 10 dies.

Acord "programàtic" amb JxCat

Per altra banda, ERC ha rebutjat un cop més formar una llista unitària independentista, però en la roda de premsa posterior a la reunió executiva del partit, Vilalta ha estès la mà als seus socis de Govern, JxCat, i la resta de forces sobiranistes per tal d'arriba a un "compromís republicà" abans de les eleccions.

Aquest acord, segons ha indicat, es podria traduir en pactar uns punts del programa electoral o en un acordar per sumar després de les eleccions si l'aritmètica ho permet. Una proposta que el candidat dels republicans a Barcelona, Ernest Maragall, ja va proposar fa un mes en una entrevista a El Nacional, i que ara ERC voldria traslladara totes les cites electorals i municipis catalans.