"Una irresponsabilitat i inconcebible". Així descriuen des d'ERC que ni Salvador Illa ni Carles Puigdemont, els dos candidats que van quedar per davant seu a les eleccions del 12 de maig, es vulguin presentar al ple d'investidura de la setmana vinent, fet que provocaria que es fes un acte equivalent i que el rellotge comenci a córrer fins a finals d'agost. Si llavors no s'ha investit un president, es convocaran automàticament noves eleccions.  Aquestes paraules són de Marta Vilalta, secretària general adjunta del partit, just abans que el grup parlamentari dels republicans es reunís al Parlament. Entre els seus membres hi ha persones que han signat el manifest que reclama una renovació total de la cúpula i d'altres que s'ubiquen a l'òrbita de l'ara expresident, Oriol Junqueras. En aquesta nova legislatura, el president del grup serà de nou Josep Maria Jové, Vilalta repetirà com a portaveu al Parlament i Jordi Albert serà portaveu adjunt, substituint Jordi Orobitg, que no va aconseguir escó. 

L'exemple d'Aragonès 

En aquest sentit, Vilalta ha fet una crida tant a Illa com a Puigdemont a "assumir el lideratge i explicar a la ciutadania quin és el seu projecte de país" des del faristol del Parlament. La republicana ha posat l'exemple de Pere Aragonès el 2021. El president en funcions de la Generalitat es va presentar a una investidura a finals de març, només amb els 33 vots del seu partit i els 9 de la CUP, fet que va provocar que fos un intent fallit. El president Aragonès tenia llavors 42 sís, els mateixos que Salvador Illa avui. Dos mesos més tard, i amb Catalunya a les portes d'una repetició electoral, es va tornar a sotmetre a la investidura, que en aquell cas va resultar exitosa, gràcies a un pacte amb els partits independentistes. 

Per tot plegat, Vilalta ha instat al president del Parlament, Josep Rull, que durant aquest dimarts i dimecres farà una ronda de contactes amb els partits, a encoratjar PSC i Junts a "fer aquest pas". Segons la secretària general adjunta dels republicans, és una qüestió de "respecte democràtic cap a les institucions i la ciutadania" que va anar a votar el 12 de maig. 

Primera reunió ERC-PSC per a la investidura 

Abans d'aquesta reunió del grup parlamentari d'ERC, el seu equip negociador s'ha reunit amb el del PSC a Barcelona per arrencar les negociacions per a la investidura.  En un comunicat, tant socialistes com republicans destaquen que la trobada ha servit per "iniciar les negociacions" i que ambdós equips "s'han emplaçat a continuar treballant". Esquerra ja ha posat damunt de la taula el finançament singular fora del règim comú com una condició de mínims per investir Salvador Illa, però no l'única: també hi inclouen el referèndum d'autodeterminació i la defensa de la llengua catalana. En els últims dies el mateix Illa, i fins i tot Pedro Sánchez, han començat a utilitzar el concepte de finançament singular, però sempre dins del "pla multilateral". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!